Pospešena vpeljava novih tehnologij v proizvodnjo prinese konkurenčno prednost

Pospešena vpeljava novih tehnologij v proizvodnjo prinese konkurenčno prednost
Pospešena vpeljava novih tehnologij v proizvodnjo prinese konkurenčno prednost
  16.04.2020  |  16:25
Čas branja: 4 min
Med tehnologijami industrije 4.0 najpogosteje v uporabi komunikacija stroj-stroj, takoj za njo pa tehnologije za varnost omrežij

Tovarne se čedalje bolj zavedajo potreb po izboljšanju učinkovitosti proizvodnje in s tem povečanja konkurenčne prednosti, zato pospešeno uvajajo nove tehnologije.

Tako je ugotovitve analize podjetij, ki so sodelovala v izboru tovarne leta 2018 in 2019 na kratko povzel Matjaž Pušnik, strokovni direktor in svetovalec za IT-področje v družbi KPMG poslovno svetovanje, strokovnem partnerju Tovarne leta.

Stopnja zrelosti tovarn je odvisna od panoge

In dodal: »Prav tako je čedalje več poudarka na tehnologijah, ki doprinašajo k trajnostnemu razvoju, bodisi prek učinkovitejše porabe energentov bodisi prek uporabe recikliranih materialov, kar ima tudi posledično pozitivne finančne učinke in tudi omogoča prodajo izdelkov pod posebno (do okolja prijazno) blagovno znamko. Pričakujemo, da se bo ta trend dolgoročno še povečeval.«

Stopnja zrelosti tovarn je po sogovornikovih besedah odvisna od panoge, saj so panoge tiste, ki določajo standarde izdelkov in procesov, s katerimi se ti izdelki proizvedejo. »Kaže se tudi visoka stopnja integracije dobavnih verig z zelo kratkimi časi za nabavo in dobavo materialov in izdelkov. Povečuje se tudi stopnja prilagodljivosti proizvodnje v smeri čim večje personalizacije končnih izdelkov,« je po besedah Matjaža Pušp(nika#Niko) o digitalizaciji proizvodnih podjetij mogoče sklepati na vzorcu podjetij, ki so sodelovala v izborih tovarne leta 2018 in 2019.

Skupaj 25 podjetij

Spomnimo, lani je v izboru za tovarno leta sodelovalo 11 proizvodnih podjetij, z naprednostjo svoje proizvodnje pa je strokovno komisijo med tremi finalisti – Henkel Maribor, Ljubljanske mlekarne in Revoz – najbolj prepričala družba Ljubljanske mlekarne. V prvem izboru je nagrado tovarna leta 2018 osvojila Krka z obratom za proizvodnjo tablet in kapsul Notol 2 – v finalu sta bili še družbi Domel in Polycom –, v izboru pa je sodelovalo 14 podjetij.

Doslej se je v tekmo za najboljše proizvodno podjetje tako podalo 25 podjetij. Na Časniku Finance uspešna proizvodna podjetja tudi letos vabimo, da v zahtevni tekmi za lovoriko tovarna leta predstavijo svoje napredne tehnologije in rešitve industrije 4.0 ter jih postavijo ob bok drugim proizvodnim podjetjem. Prvi korak za sodelovanje v izboru Tovarna leta 2020 je izpolnjen vprašalnik z nekaj več kot 20 vprašanji, ki je skupaj s pogodbo o varovanju zaupnosti podatkov objavljen na spletni strani. Rok za prijavo je zaradi bolezni COVID-19 in posledic, ki jih skrb za zdravje zaposlenih prinaša gospodarstvu in proizvodnim podjetjem, s 30. aprila podaljšan na 1. junij.

Tehnologije industrije 4.0

Med najpogosteje uporabljenimi tehnologijami industrije 4.0 v podjetjih, ki so sodelovala v izborih za tovarno leta, so tehnologije avtomatizacije in robotizacije, komunikacije med stroji, veliko se tudi posvečajo varnosti omrežij, je povedal Matjaž Pušnik.

In dodal, da so novejše tehnologije pri proizvodnji, na primer internet stvari in industrijski internet stvari (IoT in IIoT), oblačne storitve in aditivna proizvodnja oziroma 3D tiskanje, manj uveljavljene. »Čedalje več sistemov je tudi povezanih med seboj. Skoraj dve tretjini podjetij, ki so sodelovala v natečaju za leto 2019, na primer meri izpuste ogljikovega dioksida,« je navedel.

Podrobnejše izsledke, ugotovitve in priporočila na podlagi analize podjetij, ki so sodelovala v izborih tovarne leta 2018 in 2019, bo Matjaž Pušnik predstavil tudi na dogodku Dobre prakse pametnih tovarn, ki bo 24. junija v Kristalni palači v Ljubljani.

Vsebina dogodka je zastavljena praktično, saj želimo, da udeleženci prek konkretnih primerov in izkušenj uspešnih podjetij dobijo koristne informacije o uvajanju rešitev industrije 4.0 v proizvodne procese, linije, opremo in stroje … Pa tudi o pasteh in ovirah, ki prežijo nanje pri digitalizaciji tovarn ter pri povezovanju rešitev industrije 4.0 z drugimi deli podjetja oziroma vzdolž celotne verige vrednosti.

Okrepitev digitalizacije in robotizacije

Področja, ki jim bo v prihodnje treba posvetiti še več pozornosti, so po njegovih besedah okrepitev vključevanja digitalizacije v dobavne in nabavne verige pri dobaviteljih in kupcih ter tudi nadaljnja robotizacija proizvodnih procesov, tudi z nadgradnjo uporabe sodelovalnih robotov.

»Poleg področja uporabe naprednih tehnologij postaja skrb za zaposlene oziroma kadrovsko področje čedalje bolj izpostavljen dejavnik, saj se zaposluje vse več višje in visoko izobraženih, prav tako pa je treba vlagati v usposabljanje zaposlenih za razumevanje in usvajanje novih tehnologij,« je poudaril sogovornik. In spomnil, da na koncu izbora tovarne leta vsa sodelujoča podjetja dobijo povratno informacijo s primerjavo svojih ocen na področju tehnološke naprednosti, trajnostnega razvoja in skrbi za zaposlene s povprečjem ter z najvišjo doseženo oceno.

In kako so ugotovitve iz dosedanjih dveh izborov v pomoč pri svetovalnem delu KPMG? »Kot je bilo poudarjeno v uvodu, si vse tovarne prizadevajo izboljšati učinkovitost svoje proizvodnje, zato jih zanima, v katero smer gre industrija, kakšen je njihov položaj v panogi, kako stvari delajo drugje v Sloveniji in tudi na svetovni ravni. Naše svetovanje je usmerjeno predvsem v ta vprašanja, pri tem pa so ugotovitve iz izbora tovarne leta, poleg ugotovitev mednarodne raziskave mreže KPMG, dodaten vir podatkov,« je sklenil Matjaž Pušnik.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse (reportaža) Tako v Zrečah GKN Driveline milijonom avtomobilov pomaga vrteti kolesa

V podjetju na leto izdelajo več kot pet milijonov homokinetičnih in tripodnih zglobov ter dva milijona polgredi, ki na pogonska kolesa...

Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse (Anketa) Kakšen pospešek daje digitalizaciji pandemija

V prihodnje bodo procesi še bolj podprti z digitalnimi tehnologijami; zapiranje in prestavljanje razpisov je zadnja stvar, ki jo...

Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse Šentjurski FTA z informacijsko prenovo povečuje preglednost proizvodnje

Digitalno načrtovanje proizvodnje jim bo prineslo večjo učinkovitost in odzivnost pri pripravi ponudb

Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse Oddaljeni dostop do proizvodnih omrežij - bistveni element pri vpeljavi koncepta digitalizacije v proizvodnji

Zagotavljanje varnosti proizvodnega omrežja oziroma omrežja OT je krožni proces, sestavljen iz treh večjih sklopov

Tovarna
Novice
Novice NEMS sistemi za industrijo prihodnosti

Nanoelektromehanski sistemi oziroma NEMS tehnologije prinašajo velik napredek v smislu ekstremne miniaturizacije, večje zanesljivosti...

Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse Varen oddaljeni dostop za industrijska okolja

Industrijski nadzorni sistemi so ključni pri avtomatizaciji, a so hkrati tudi pomembna tarča za napadalce

Tovarna
Novice
Novice O dobrih praksah pametnih tovarn 20. oktobra

Prek konkretnih primerov in izkušenj uspešnih podjetij bodo udeleženci dogodka dobili koristne informacije o uvajanju rešitev...