Rok za sodelovanje v izboru tovarne leta 2020 je 1. junij

Rok za sodelovanje v izboru tovarne leta 2020 je 1. junij
Rok za sodelovanje v izboru tovarne leta 2020 je 1. junij
  03.04.2020  |  12:00
Čas branja: 4 min
Vstopna točka za sodelovanje je izpolnjen vprašalnik z nekaj več kot 20 vprašanji; kdo se bo pridružil Krki in Ljubljanskim mlekarnam – tovarni leta 2018 in 2019

Zaradi epidemije bolezni COVID-19 in posledic, ki jih skrb za zdravje zaposlenih prinaša gospodarstvu in proizvodnim podjetjem, smo se pri Časniku Finance odločili podaljšati rok za sodelovanje v izboru tovarne leta 2020, in sicer s 30. aprila na 1. junij.

Prvi korak za sodelovanje v izboru Tovarna leta 2020 je izpolnjen vprašalnik z nekaj več kot 20 vprašanji, ki je skupaj s pogodbo o varovanju zaupnosti podatkov objavljen na spletni strani (www.tovarna-leta).

Štirje sklopi vprašanj

Vprašalnik, ki so ga pripravili v podjetju KPMG poslovno svetovanje, strokovnem partnerju projekta Tovarna leta, zajema glavne kazalnike uspešnosti poslovanja podjetja, tehnološko naprednost proizvodnje, skrb za trajnostni razvoj (okolje) in skrb za zaposlene. Največ vprašanj, 11, se dotika tehnološke naprednosti proizvodnje. Denimo uporabe načel vitke organizacije, vrste informacijskih sistemov, ki jih podjetja uporabljajo v proizvodnji, in njihove medsebojne povezanosti, delitve podatkov o proizvodih in proizvodnji z različnimi deležniki znotraj in zunaj podjetja, možnosti za prilagajanje proizvodov zahtevam posameznih strank, uporabe dodajalne proizvodnje oziroma 3D-tiskanja, lastnega razvoja poslovnih rešitev in industrije 4.0.

V primerjavi z lanskim razpisom so tokrat nekoliko dopolnjena vprašanja, ki se nanašajo na ukrepe za zagotavljanje trajnostnega razvoja v podjetju, sodelujoči pa imajo možnost za povratno informacijo oziroma lahko oddajo predloge za izboljšanje vprašalnika.

Najprej ožji izbor, zatem izbor finalistov

Prejete vprašalnike bo družba KPMG poslovno svetovanje obdelala in ovrednotila ter v sodelovanju z uredništvom portala Tovarna leta v ožji izbor izbrala do deset podjetij. Ta bo ekipa obiskala in jih še dodatno ocenila, zatem pa med njimi v sodelovanju z uredništvom izbrala tri finaliste, ki se bodo predstavili na sklepnem dogodku 15. oktobra. Tega v prestolnici gosti družba Ljubljanske mlekarne, tovarna leta 2019, udeleženci dogodka pa bodo lahko spoznali tudi njeno proizvodnjo.

Tretji izbor tovarne leta

Na Časniku Finance že tretjič vabimo uspešna proizvodna podjetja, da v zahtevni tekmi za lovoriko tovarna leta predstavijo svoje napredne tehnologije in rešitve industrije 4.0 ter jih postavijo ob bok drugim proizvodnim podjetjem.

Lani je v tekmi za tovarno leta sodelovalo 11 uspešnih proizvodnih podjetij, z naprednostjo svoje proizvodnje pa je strokovno komisijo med tremi finalisti – Henkel Maribor, Ljubljanske mlekarne in Revoz – najbolj prepričala družba Ljubljanske mlekarne.

V prvem izboru je prestižno nagrado tovarna leta 2018 osvojila Krka z obratom za proizvodnjo tablet in kapsul Notol 2 – v finalu sta bili še družbi Domel in Polycom –, v izboru pa je sodelovalo 14 podjetij.

Finaliste bo zaslišala strokovna komisija

Pri izboru najboljšega industrijskega podjetja v Sloveniji ima pomembno in odgovorno nalogo strokovna komisija. Ta bo na sklepnem dogodku med finalisti izbrala zmagovalca. Še prej pa vsakemu finalistu postavila nekaj vprašanj oziroma ga »zaslišala«. In sicer potem, ko bodo ti v svojih predstavitvah opozorili na to, kakšna je pri poslovnih rezultatih podjetja – rasti prihodkov od prodaje in čistega dobička – vloga tovarne. Tako strojne opreme in proizvodnih procesov, podprtih z informacijsko tehnologijo, kot znanja in motiviranosti ljudi, ki so za proizvodnjo odgovorni in v proizvodnji delajo. Pa tudi, kako jim z optimizacijo proizvodnih procesov, s posodobitvami tehnološke opreme, avtomatizacijo, robotizacijo in digitalizacijo, s skrbjo za zaposlene in okolje – tudi z večjo energetsko učinkovitostjo proizvodnje – in podobnimi prijemi uspeva zmagovati na svetovnih trgih, premagovati tekmece, pridobivati nove kupce in povečati uspešnost poslovanja podjetja.

Člani strokovne komisije

Strokovno komisijo za nagrado tovarna leta tako kot lani tudi letos vodi Anton Papež, svetovalec uprave družbe Interenergo. Njena člana sta tudi tokrat Sibil Svilan, predsednik uprave SID banke, in Stane Merše, vodja Centra za energetsko učinkovitost pri Institutu Jožefa Stefana. Pridružila se jim bo Valerija Širovnik, direktorica obrata Ljubljana v Ljubljanskim mlekarnah kot predstavnica tovarne leta 2019. Prihodnje leto bo med člani strokovne komisije predstavnik tovarne leta 2020.

Sklepni dogodek izbora 15. oktobra

Nagrado tovarna leta 2020 bo Časnik Finance 15. oktobra najboljšemu proizvodnemu podjetju v Sloveniji podelil v družbi vodij proizvodnje in menedžerjev iz industrijskih podjetij, strokovnjakov in organizacij, ki sooblikujejo razvoj slovenske industrije, ter partnerjev in sodelavcev projekta Tovarna leta.

Lanskega sklepnega dogodka izbora, ki ga je v Novem mestu gostila Krka, tovarna leta 2018, se je udeležilo skoraj 200 udeležencev iz 79 podjetij.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse (reportaža) Tako v Zrečah GKN Driveline milijonom avtomobilov pomaga vrteti kolesa

V podjetju na leto izdelajo več kot pet milijonov homokinetičnih in tripodnih zglobov ter dva milijona polgredi, ki na pogonska kolesa...

Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse (Anketa) Kakšen pospešek daje digitalizaciji pandemija

V prihodnje bodo procesi še bolj podprti z digitalnimi tehnologijami; zapiranje in prestavljanje razpisov je zadnja stvar, ki jo...

Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse Šentjurski FTA z informacijsko prenovo povečuje preglednost proizvodnje

Digitalno načrtovanje proizvodnje jim bo prineslo večjo učinkovitost in odzivnost pri pripravi ponudb

Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse Oddaljeni dostop do proizvodnih omrežij - bistveni element pri vpeljavi koncepta digitalizacije v proizvodnji

Zagotavljanje varnosti proizvodnega omrežja oziroma omrežja OT je krožni proces, sestavljen iz treh večjih sklopov

Tovarna
Novice
Novice NEMS sistemi za industrijo prihodnosti

Nanoelektromehanski sistemi oziroma NEMS tehnologije prinašajo velik napredek v smislu ekstremne miniaturizacije, večje zanesljivosti...

Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse Varen oddaljeni dostop za industrijska okolja

Industrijski nadzorni sistemi so ključni pri avtomatizaciji, a so hkrati tudi pomembna tarča za napadalce

Tovarna
Novice
Novice O dobrih praksah pametnih tovarn 20. oktobra

Prek konkretnih primerov in izkušenj uspešnih podjetij bodo udeleženci dogodka dobili koristne informacije o uvajanju rešitev...