(Tovarna leta 2020) Najboljše industrijsko podjetje bo izbrala strokovna komisija

(Tovarna leta 2020) Najboljše industrijsko podjetje bo izbrala strokovna komisija
(Tovarna leta 2020) Najboljše industrijsko podjetje bo izbrala strokovna komisija
  26.03.2020  |  14:40
Čas branja: 5 min
Na sklepnem dogodku izbora tovarne leta 2020, ki ga gosti družba Ljubljanske mlekarne, tovarna leta 2019, tudi ogled njene proizvodnje

Pri izboru najboljšega industrijskega podjetja v Sloveniji ima pomembno in odgovorno nalogo strokovna komisija. Ta bo na sklepnem dogodku, ki ga bodo v prestolnici gostile Ljubljanske mlekarne, tovarna leta 2019, med finalisti izbrala zmagovalca. Še prej pa vsakemu finalistu postavila nekaj vprašanj oziroma ga »zaslišala«.

Uspešna proizvodna podjetja, ki se želite s svojimi dobrimi praksami in naprednimi tehnologijami v proizvodnji pomeriti v zahtevni tekmi najboljših industrijskih podjetij, se v izbor tovarne leta 2020 vključite tako, da do 30. aprila izpolnite vprašalnik z nekaj več kot 20 vprašanji. Ta zajema ključne kazalnike uspešnosti poslovanja podjetja, tehnološko naprednost proizvodnje, skrb za trajnostni razvoj (okolje) in skrb za zaposlene.

Finaliste bo zaslišala strokovna komisija

Finalisti izbora za nagrado tovarna leta 2020 bodo znani v septembru. Na podlagi izpolnjenih vprašalnikov in obiska podjetij v ožjem izboru jih bo v sodelovanju z uredništvom Tovarne leta izbral strokovni partner izbora, družba KPMG poslovno svetovanje.

Zmagovalca bo med finalisti na sklepnem dogodku, ki ga bodo v prestolnici gostile Ljubljanske mlekarne, tovarna leta 2019, izbrala štiričlanska strokovna komisija. Še prej bo vsakemu finalistu postavila nekaj vprašanj oziroma ga »zaslišala«.

In sicer potem, ko bodi ti v svojih predstavitvah opozorili na to, kakšna je pri poslovnih rezultatih podjetja – rasti prihodkov od prodaje in čistega dobička – vloga tovarne. Tako strojne opreme in proizvodnih procesov, podprtih z informacijsko tehnologijo, kot znanja in motiviranosti ljudi, ki so za proizvodnjo odgovorni in v proizvodnji delajo.

Pa tudi, kako jim z optimizacijo proizvodnih procesov, s posodobitvami tehnološke opreme, avtomatizacijo, robotizacijo in digitalizacijo, s skrbjo za zaposlene in okolje – tudi z večjo energetsko učinkovitostjo proizvodnje – in podobnimi prijemi uspeva zmagovati na svetovnih trgih, premagovati tekmece, pridobivati nove kupce in povečati uspešnost poslovanja podjetja.

Kdo so člani strokovne komisije za izbor tovarne leta 2020

Strokovno komisijo za nagrado tovarna leta tako kot lani tudi letos vodi Anton Papež, svetovalec uprave družbe Interenergo. Njena člana sta tudi tokrat Sibil Svilan, predsednik uprave SID banke in Stane Merše, vodja Centra za energetsko učinkovitost pri Institutu Jožefa Stefana. Pridružila se jim bo Valerija Širovnik, direktorica obrata Ljubljana v Ljubljanskim mlekarnah kot predstavnica tovarne leta 2019. Prihodnje leto bo med člani strokovne komisije predstavnik tovarne leta 2020.

Predsednik strokovne komisije Anton Papež je svetovalec uprave družbe Interenergo, pred tem je bil njen direktor, še prej pa je desetletje vodil škofjeloško družbo TCG Unitech LTH-OL.

Za dolgoletno uspešno vodenje TCG Unitech LTH-OL je bil leta 2005 izbran za slovenskega menedžerja leta, leta 2007 je prejel nagrado Gospodarske zbornice Slovenije za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke. Po izobrazbo je strojni inženir in diplomirani ekonomist. Poklicno pot je začel v podjetju Intertrade, kjer je bil v oddelku ladjedelništva predstavnik za prevoze s tujino, po petih letih mednarodnih izkušenj je v Tanzaniji kot generalni direktor podjetja Trailco vzpostavil tovarno. Leta 1988 je za štiri leta prevzel mesto generalnega direktorja Emone Commercea. Preden je leta 1997 postal glavni direktor TCG Unitech LTH-OL je kot podpredsednik uprave delal v koprskem Tomosu, še prej pa dve leti kot vodja prodaje in marketinga v Žitu.

Član strokovne komisije Sibil Svilan je predsednik uprave SID banke.

Pred tem je vrsto let delal v bančnem sektorju na različnih vodilnih položajih v Sloveniji in v državah EU. Več kot 10 let je delal v Nemčiji v LHB Internationale Handelsbank AG, Frankfurt. Bil je državni sekretar za finančni sistem in mednarodne odnose na Ministrstvu za finance Republike Slovenije. Je avtor in soavtor več knjig in člankov s področja financ, bančništva, upravljanja, upravljanja tveganj in izobraževanja v revijah in časopisih v Sloveniji in Nemčiji.

Član strokovne komisije Stane Merše je zaposlen na Inštitutu Jožefa Stefana.

Tam od leta 2008 vodi Center za energetsko učinkovitost. Diplomiral je na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani smer procesna avtomatika, kjer je leta 2000 tudi magistriral. Področja njegovega delovanja so uvajanje učinkovite rabe energije, celovito načrtovanje v energetiki, zmanjševanje emisij toplogrednih plinov, modeliranje in optimizacija energetskih procesov ter soproizvodnja toplote in električne energije. Je tudi programski vodja 21. Dnevov energetikov.

V vlogi predstavnika tovarne leta 2019 se bo strokovni komisiji pridružila Valerija Širovnik, ki je od leta 2019 direktorica obrata Ljubljana v Ljubljanskih mlekarnah.

Univerzitetna diplomirana inženirka živilske tehnologije je z mlekarnami povezana vso poklicno pot. Najprej z družbo Mariborske mlekarne, ko so to prevzele Ljubljanske mlekarne, pa je delo nadaljevala tam. Preden je lani postala direktorica obrata Ljubljana, je bila 12 let vodja obrata Maribor. V letih 2006 in 2007 je vodila razvoj Ljubljanskih mlekarn, med letoma 2002 in 2005 je bila strokovna vodja obrata v Mariboru. Poklicno pot v Mariborskih mlekarnah je začela kot tehnolog v laboratoriju in bila med letom 1998 in 2000 vodja laboratorijske kontrole kakovosti. Diplomirala je na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, smer živilska tehnologija.

Na sklepnem dogodku ogled proizvodnje Ljubljanskih mlekarn

Nagrado tovarna leta 2020 bo Časnik Finance 15. oktobra najboljšemu proizvodnemu podjetju v Sloveniji podelil v družbi vodij proizvodnje in menedžerjev iz industrijskih podjetij, strokovnjakov in organizacij, ki sooblikujejo razvoj slovenske industrije, ter partnerjev in sodelavcev projekta Tovarna leta. Dogodek bo vključeval tudi ogled proizvodnje Ljubljanskih mlekarn, s katero so te lani najbolj prepričale člane strokovne komisije.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse (reportaža) Tako v Zrečah GKN Driveline milijonom avtomobilov pomaga vrteti kolesa

V podjetju na leto izdelajo več kot pet milijonov homokinetičnih in tripodnih zglobov ter dva milijona polgredi, ki na pogonska kolesa...

Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse (Anketa) Kakšen pospešek daje digitalizaciji pandemija

V prihodnje bodo procesi še bolj podprti z digitalnimi tehnologijami; zapiranje in prestavljanje razpisov je zadnja stvar, ki jo...

Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse Šentjurski FTA z informacijsko prenovo povečuje preglednost proizvodnje

Digitalno načrtovanje proizvodnje jim bo prineslo večjo učinkovitost in odzivnost pri pripravi ponudb

Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse Oddaljeni dostop do proizvodnih omrežij - bistveni element pri vpeljavi koncepta digitalizacije v proizvodnji

Zagotavljanje varnosti proizvodnega omrežja oziroma omrežja OT je krožni proces, sestavljen iz treh večjih sklopov

Tovarna
Novice
Novice NEMS sistemi za industrijo prihodnosti

Nanoelektromehanski sistemi oziroma NEMS tehnologije prinašajo velik napredek v smislu ekstremne miniaturizacije, večje zanesljivosti...

Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse Varen oddaljeni dostop za industrijska okolja

Industrijski nadzorni sistemi so ključni pri avtomatizaciji, a so hkrati tudi pomembna tarča za napadalce

Tovarna
Novice
Novice O dobrih praksah pametnih tovarn 20. oktobra

Prek konkretnih primerov in izkušenj uspešnih podjetij bodo udeleženci dogodka dobili koristne informacije o uvajanju rešitev...