Tovarna leta 2019: Henkel Maribor, Ljubljanske mlekarne in Revoz finalisti za prestižno lovoriko

 Tovarna leta 2019: Henkel Maribor, Ljubljanske mlekarne in Revoz finalisti za prestižno lovoriko
Tovarna leta 2019: Henkel Maribor, Ljubljanske mlekarne in Revoz finalisti za prestižno lovoriko
  02.09.2019  |  14:30
Čas branja: 5 min
Zmagovalca izbora Tovarna leta 2019 bo na dogodku, ki ga 9. oktobra v Novem mestu gosti Krka, izbrala strokovna komisija

Ugibanj je konec. Finalisti izbora Tovarna leta 2019 so (po abecednem vrstnem redu) proizvajalec kozmetičnih izdelkov Henkel Maribor, proizvajalec mlečnih izdelkov Ljubljanske mlekarne in proizvajalec avtomobilov Revoz.

Med šestimi podjetji v ožjem izboru za lovoriko tovarna leta 2019 je svetovalna družba KPMG, strokovni partner projekta Tovarna leta, med tri finaliste uvrstila podjetja, ki so poleg uspešnosti poslovanja najbolj izstopala po tehnološki naprednosti proizvodnje, skrbi za trajnostni razvoj oziroma okolje ter skrbi za zaposlene.

»Učinkovite naložbe v nove tehnologije industrije 4.0 zaradi uspešnega poslovanja finalistom omogočajo ohranjati prednost pred zasledovalci. Letos smo med drugim opazili večjo rast števila robotov in višjo stopnjo digitalizacije. Povečanje konkurenčne prednosti pred zasledovalci finalisti gradijo tudi na skrbi za zaposlene in skrbi za trajnostni razvoj tovarn. V letošnjem tekmovanju se je znova pokazalo, da je za uvrstitev v finale treba vlagati v vsa ključna področja,« so svoj izbor finalistov pojasnili v družbi KPMG poslovno svetovanje. Dodajmo, da v izboru najboljšega industrijskega podjetja v Sloveniji letos sodeluje 11 podjetij, lani jih je izziv sprejelo 14.

Dobre proizvodne prakse finalistov

Dobre proizvodne prakse Ljubljanskih mlekarn smo v okviru Tovarne leta predstavili v reportažnem članku z naslovom Ljubljanske mlekarne bodo iz mleka slovenskih krav za vso Evropo delale Siggijev islandski jogurt skyr. Reportažni članek o dobrih praksah v proizvodnji Revoza nosi naslov Kako v enem dnevu nastane skoraj 1.000 cliov, twingov in smartov v Revozu, proizvodnjo v Henklu Maribor bomo podrobneje predstavili v drugi polovici meseca.

V Ljubljanskih mlekarnah, ki imajo manjši proizvodni obrat še v Mariboru, izdelujejo in polnijo kar 485 različnih izdelkov, zanje pa uporabljajo približno 200 različnih receptov. V družbi vsak dan v povprečju sprejmejo in v manj kot 24 urah predelajo 550 tisoč litrov mleka. Celotno proizvodnjo računalniško vodijo iz kontrolnih sob v posameznih oddelkih, kjer operaterji na zaslonih sproti spremljajo in kontrolirajo pot mleka. Za vsak izdelek je natančno določeno, pri kolikšni temperaturi mora biti mleko pasterizirano, pri kolikšni temperaturi mora biti izdelek polnjen, pri koliko stopinjah mora izdelek zoreti in tako naprej.

V Revozu, ki je v stoodstotni lasti francoskega Renaulta od leta 2004, so doslej izdelali že več kot 4,5 milijona vozil, od tega dva milijona cliov. Zmogljivost tovarne je 220 tisoč vozil na leto, na dan izdelajo 960 cliov, twingov in smartov. To, da različne modele izdelujejo na enotnem tekočem traku, v avtomobilski industriji ni zelo pogosta praksa, niti to, da v eni tovarni sestavljajo več različnih modelov.

Henkel Maribor, ki je ena najpomembnejših proizvodnih lokacij v oskrbovalni mreži za poslovni program Beauty Care nemške mednarodne skupine Henkel, vsako leto izdela več kot 250 milijonov kosov kozmetičnih izdelkov za nego las, telesa, kože in ustno higieno oziroma 45 tisoč ton. Proizvodni portfelj tovarne obsega več kot štiri tisoč različnih izdelkov, ki jih razpošiljajo v več kot 30 držav po vsem svetu.

Zmagovalca bo 9. oktobra izbrala strokovna komisija

Najboljše proizvodno podjetje v Sloveniji bo nagrado tovarna leta 2019 prejelo 9. oktobra na popoldanskem dogodku, ki ga v Novem mestu gosti farmacevtska družba Krka, tovarna leta 2018. Sklepni dogodek izbora je tako kot lani tudi letos brezplačen, prijava nanj pa obvezna.

Zmagovalca bo med tremi finalisti izbrala strokovna komisija, ki bo pred udeleženci dogodka Tovarna leta finalistom izbora po njihovih predstavitvah postavila nekaj podrobnejših vprašanj o najpomembnejših proizvodnih dejavnikih uspešnosti poslovanja ter naprednosti njihove proizvodnje in procesov.

Odgovorna naloga čaka Antona Papeža, svetovalca uprave družbe Interenergo, ki je predsednik strokovne komisije, ter Sibila Svilana, predsednika uprave SID banke, Staneta Meršeta, vodjo Centra za energetsko učinkovitost pri Institutu Jožefa Stefana, in Aleša Rotarja, člana Krkine uprave za razvoj in proizvodnjo zdravil kot predstavnika tovarne leta 2018. Prihodnje leto bo med člani strokovne komisije predstavnik tovarne leta 2019.

Finalisti izbora Tovarna leta 2019 bodo v svojih predstavitvah povzeli, kako jim z optimizacijo proizvodnih procesov, s posodobitvami tehnološke opreme, avtomatizacijo, robotizacijo in digitalizacijo, s skrbjo za zaposlene in okolje – tudi z večjo energetsko učinkovitostjo proizvodnje – uspeva zmagovati na svetovnih trgih, premagovati tekmece, pridobivati nove kupce, povečevati uspešnost poslovanja podjetja …

Tudi ogled obrata Notol 2

Sklepni dogodek izbora tovarne leta 2019 bo vključeval tudi ogled obrata za proizvodnjo tablet in kapsul Notol 2, s katerim je lani Krka med tremi finalisti najbolj prepričala člane strokovne komisije. Spomnimo, za prestižno lovoriko sta se potegovala še proizvajalec sesalnih enot in elektronsko komutiranih motorjev Domel ter proizvajalec kompleksnih plastičnih sestavnih delov za avtomobilsko industrijo Polycom.

Nagrado tovarna leta 2019 bomo najboljšemu proizvodnemu podjetju v Sloveniji podelili v družbi 200 vodij proizvodnje in menedžerjev iz industrijskih podjetij, strokovnjakov in organizacij, ki sooblikujejo razvoj slovenske industrije ter partnerjev in sodelavcev projekta Tovarna leta.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse (reportaža) Kako v enem dnevu nastane skoraj 1.000 cliov, twingov in smartov v Revozu

Proizvodni trak novomeškega Revoza v eni od treh izmen zapusti 320 cliov, twingov in smartov; na okoli 250 delovnih mestih približno 400...

Tovarna
Novice
Novice (intervju) Metronik je pripomogel k izdatnemu povečanju učinkovitosti v proizvodnji Atlantic Grupe

Horizontalna uvedba sistema za spremljanje proizvodne učinkovitosti je prinesla tudi krajše odzivne čase in boljše sodelovanje med...

Tovarna
Novice
Novice Krka povečuje zmogljivost Notola 2

V obrat za proizvodnjo tablet in kapsul Notol 2, ki je Krki lani prinesel prestižno lovoriko tovarna leta 2018, bodo vgradili dodatne...

Tovarna
Izbor Tovarne leta
Izbor Tovarne leta Tovarna leta 2019: priložnost tudi za mreženje in izmenjavo izkušenj

Na podelitvi nagrade tovarna leta 2019 se bo 9. oktobra v Novem mestu, v farmacevtski družbi Krka, družilo blizu 200 strokovnjakov za...

Tovarna
Novice
Novice (video) Tom PIT podjetjem pri digitalni transformaciji pomaga izbrati prave korake

Cilj je zagotoviti odlično uporabniško izkušnjo, ki prinaša dodane vrednosti, poudarja Robert Orehek, solastnik celjskega tehnološkega...

OGLAS
Tovarna
Partnerji sporočajo
Partnerji sporočajo Špica je učinkovitost zdravstvene oskrbovalne verige izboljšala kar za deset odstotkov

Podjetje Zaloker & Zaloker je z uvedbo sistema Easy WMS svojim logističnim procesom dalo nov zagon in produktivnost povečalo kar za...

Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse Špica International podjetjem pomaga povečati produktivnost skladišča

Digitalizacija vnaša red v skladiščno poslovanje ter pripomore k optimizaciji zalog in prostora