Mladi Primorci so pokazali velik potencial regije v panogi informacijske tehnologije

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
TOVARNA LETA   dodaj
mladi   dodaj
informacijska...   dodaj
delavnica   dodaj
delodajalci   dodaj
 
Mladi Primorci so pokazali velik potencial regije v panogi informacijske tehnologije
Mladi Primorci so pokazali velik potencial regije v panogi informacijske tehnologije
  25.07.2019  |  14:00
Čas branja: 5 min
Na delavnici Next Talent Hub so mladi pod strokovnim vodstvom in z uporabo najnovejših tehnologij na dvotedenski brezplačni delavnici imeli priložnost spoznati, kako poteka delo pri realnem projektu

Mladi s Primorskega, ki so že dopolnili 18 let, so na delavnici dobili možnost razvijati ideje na področju informacijske tehnologije v domačem okolju in se tako preizkusiti v pravem poklicnem okolju.

»Gre za sklenjeni krog: če mladi dobijo ustrezne službe doma, tam ostanejo. V našem podjetju se zavedamo pomembnosti pridobitve ustreznih kadrov in vlaganja v njihov razvoj. Saj ko se razvija ekipa, se razvija podjetje in ko ta celica raste, raste tudi okolje, to pa je velik plus za celotno družbo,« poudarja operativni direktor pri Business Solutions in pobudnik delavnice Iztok Pavlin. Želi si, da bi se v prihodnje še bolj povezali z več podjetji, da bi podobno vključili mlade v delovni proces, saj si želijo, da goriška regija postane stičišče za mlade, zainteresirane za novodobne tehnologije.

Slovenska informacijska podjetja se namreč zaradi digitalne preobrazbe in gospodarske rasti, ki spodbuja vlaganja v informacijske rešitve, srečujejo s kroničnim pomanjkanjem kakovostnih kadrov.

Na dvotedensko delavnico se je prijavilo več kot 30 mladih. Na podlagi testov, s katerimi so preverili njihovo strokovno znanje, mehke veščine in kako bi se vključili v podjetje, pa so jih izbrali osem.

Ustvarili so novi spletni strani

Udeleženci delavnice so spoznali vse vidike razvoja informacijske rešitve, od oblikovanja ideje, izvedbe tržne raziskave in priprave poslovnega načrta do razvoja in trženja take rešitve. Mlade je usmerjalo sedem mentorjev iz podjetja in zunanji predavatelji.

Cilj, ki jim ga je določila ekipa mladih mentorjev, je bil postaviti promocijski spletni strani za produkta Teams in Power BI.

»V celotnem času trajanja projekta smo si predstavljali potencialno stranko, ki se v primeru TEAMS sploh ne zaveda, kako neučinkovita je interna komunikacija prek e-pošte in katera opravila olajša delo v programu. Idealno stranko za program POWER BI si zamišljamo kot direktorja nabave v podjetju, ki gre k enemu od dobaviteljev, in ker podjetje vse analize hrani v Excelovih datotekah, težko vizualno prikaže podatke dobavitelju. Če bi imel POWER BI, bi to lahko prikazal enostavneje in pregledneje,« je njihovo nalogo pojasnil udeleženec delavnice in projektni vodja Miha Pahor ter dodal, da je bil največji izziv, kako te produkte prikazati z novim pridihom, a kljub temu ohraniti elemente celotne podobe podjetja Business Solutions.

»Najprej je bilo treba ustvariti okolje, v katerem lahko mladi delujejo agilno in tako dosežejo nekaj, za kar bi v kakšnem drugem podjetju lahko potrebovali mesec dni,« pa je izziv mentorjev opisal Pavlin. Med drugim so udeležence soočili s postavitvijo kadrovske sestave v ekipi. Ta ni bila tipično hierarhična, temveč matrična glede na potrebe in vrsto dela, ki so jim ga predstavili. Tako so postavili dokaj vodoravno strukturo, ki je mlade spodbudila k samostojnemu sprejemanju odločitev.

Kovači talentov

Ideja je prišla iz vrst podjetja Business Solutions, saj se zavedajo, kakšen vpliv imajo takšni projekti na regijo in posledično vso Slovenijo.

»Ko mladi ugotovijo in vidijo v živo, kako deluje takšno podjetje, kot smo mi, v realnem okolju, se samodejno okrepita njihovo navdušenje in želja po razvijanju karierne prihodnosti v IT-svetu. V podjetju smo se samooklicali za kovače talentov, saj smo v tem projektu videli, kakšen pozitiven pečat lahko pustimo na mladih,« pove Pavlin, ki za prihodnje leto že načrtuje delavnico v nekoliko drugačni obliki. Pogovarjajo se s sosednjimi podobno razmišljajočimi podjetji, da bi stopili skupaj in ustvarili nekakšen »develepoment jam«, na katerega bi privabili še več talentov in jim tako prikazali, da je goriška regija zelo podobna Silicijevi dolini.

Letošnjo delavnico so v podjetju pripravili v sodelovanju z mestno občino Nova Gorica, Univerzo v Novi Gorici, Šolskim centrom Nova Gorica, Klubom goriških študentov, Mladinskim centrom Nova Gorica, Mladinskim kulturnim centrom Hiša mladih Ajdovščina ter z zaposlitvenima agencijama Workforce in Mjob.

»Z vidika mladinskega dela nam zadovoljstvo pomeni to, da se dobro delo raziskovanja potreb mladih obrestuje in da v našem okolju imamo pionirje, ki so pripravljeni na podlagi izkazanih potreb mladih in okolja zaorati ledino ter ustvarjati priložnosti za še prijaznejše okolje do mladih, ki jih podpira pri doseganju njihove avtonomije,« je ob koncu projekta povedala direktorica Mladinskega centra Nova Gorica Lara Brun.

Dobra popotnica pri zaposlovanju mladih kadrov

Goriška je že od nekdaj prepoznana po informacijskih tehnologijah, danes pa v mestni občini Nova Gorica delujejo številna informacijska podjetja, ki so med vodilnimi v državi. Poleg ustvarjanja visoke dodane vrednosti so tudi med najboljšimi zaposlovalci.

»Za sodelovanje pri izvedbi delavnice Next Talent Hub smo se odločili, ker verjamemo, da je ob nenehnih spremembah in hitrem tehnološkem razvoju delo z mladimi zelo pomembno. Želimo si, da bi mladi strokovnjaki iz regije, pa tudi preostale Slovenije, ki bodo sodelovali na delavnici, poleg znanja in novih izkušenj našli pri nas tudi karierne priložnosti,« je povedal Klemen Miklavič, župan mestne občine Nova Gorica.

Študentje in dijaki, ki vidijo svojo prihodnost v poslovni informatiki, so tako na delavnici dobili edinstveno priložnost, da pokažejo svojo ustvarjalnost in podjetnost pri razvoju sodobnih poslovnoinformacijskih rešitev.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse (reportaža) Kako v enem dnevu nastane skoraj 1.000 cliov, twingov in smartov v Revozu

Proizvodni trak novomeškega Revoza v eni od treh izmen zapusti 320 cliov, twingov in smartov; na okoli 250 delovnih mestih približno 400...

Tovarna
Novice
Novice (intervju) Metronik je pripomogel k izdatnemu povečanju učinkovitosti v proizvodnji Atlantic Grupe

Horizontalna uvedba sistema za spremljanje proizvodne učinkovitosti je prinesla tudi krajše odzivne čase in boljše sodelovanje med...

Tovarna
Izbor Tovarne leta
Izbor Tovarne leta Tovarna leta 2019: Henkel Maribor, Ljubljanske mlekarne in Revoz finalisti za prestižno lovoriko

Zmagovalca izbora Tovarna leta 2019 bo na dogodku, ki ga 9. oktobra v Novem mestu gosti Krka, izbrala strokovna komisija

Tovarna
Novice
Novice Krka povečuje zmogljivost Notola 2

V obrat za proizvodnjo tablet in kapsul Notol 2, ki je Krki lani prinesel prestižno lovoriko tovarna leta 2018, bodo vgradili dodatne...

Tovarna
Izbor Tovarne leta
Izbor Tovarne leta Tovarna leta 2019: priložnost tudi za mreženje in izmenjavo izkušenj

Na podelitvi nagrade tovarna leta 2019 se bo 9. oktobra v Novem mestu, v farmacevtski družbi Krka, družilo blizu 200 strokovnjakov za...

Tovarna
Novice
Novice (video) Tom PIT podjetjem pri digitalni transformaciji pomaga izbrati prave korake

Cilj je zagotoviti odlično uporabniško izkušnjo, ki prinaša dodane vrednosti, poudarja Robert Orehek, solastnik celjskega tehnološkega...

OGLAS
Tovarna
Partnerji sporočajo
Partnerji sporočajo Špica je učinkovitost zdravstvene oskrbovalne verige izboljšala kar za deset odstotkov

Podjetje Zaloker & Zaloker je z uvedbo sistema Easy WMS svojim logističnim procesom dalo nov zagon in produktivnost povečalo kar za...

Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse Špica International podjetjem pomaga povečati produktivnost skladišča

Digitalizacija vnaša red v skladiščno poslovanje ter pripomore k optimizaciji zalog in prostora