Kranjski Iskratel vstopa še na trg medicine

Kranjski Iskratel vstopa še na trg medicine
Kranjski Iskratel vstopa še na trg medicine
  16.07.2019  |  14:30
Čas branja: 6 min
V prvi fazi bo Iskratel proizvajal tiskana vezja za diagnostične medicinske pripomočke; njihov cilj je postati tudi proizvajalec lastnih medicinskih pripomočkov, sta povedala Sašo Šimec in Jernej Polič iz Iskratela

»S proizvajalci medicinskih pripomočkov se trenutno dogovarjamo, da bi za njihove produkte izdelovali tiskana vezja. Prve serijske kose iz naše proizvodnje načrtujemo konec tega oziroma na začetku prihodnjega leta, sta povedala Sašo Šimec, izvršni direktor za izvedbo poslov in direktor poslovne enote EMS (storitve elektronske proizvodnje), in Jernej Polič, direktor sektorja proizvodnja in tehnologija.

V prvi fazi želijo izdelovati tiskana vezja za diagnostične medicinske pripomočke, pozneje pa načrtujejo postati tudi proizvajalec lastnih medicinskih pripomočkov. Aktivnosti za pridobitev medicinskega standarda EN ISO 13485 so v Iskratelu začeli januarja, dobili ga bodo predvidoma oktobra.

Kdaj ste začeli aktivnosti za pridobitev certifikata za izdelavo tiskanin za medicino in medicinskih izdelkov? Kdaj ga boste predvidoma dobili?

Aktivnosti za pridobitev certifikata oziroma standarda EN ISO 13485 smo začeli januarja letos.

Gre za mednarodni standard za organizacije, ki se ukvarjajo s proizvodnjo medicinskih pripomočkov, pri čemer bo Iskratel v tem segmentu ponudil svoje bogate izkušnje in znanje s področja proizvodnje tiskanih vezij.

Na začetku julija je zunanji akreditirani organ opravil prvo presojo, ki pomeni uradni začetek postopka za pridobitev certifikata. Dobili ga bomo predvidoma oktobra letos.

Kdo ta standard podeljuje, kje vse velja?

Certifikat podeljuje akreditirani organ, v našem primeru je to Slovenski institut za kakovost in meroslovje – SIQ. Certifikat je geografsko neomenjen, imetnike pa zavezuje k spoštovanju zakonodaje vsakega posameznega naročnika.

Kaj so vključevale aktivnosti za pridobitev standarda?

Vpeljava standarda pravzaprav pomeni dvig sistema vodenja kakovosti v našem podjetju. Vanjo so vključeni vsi oddelki, ki sodelujejo pri uresničitvi produkta. Standard EN ISO 13485 je "garancija", da dobavitelj proizvaja izdelke, skladne s predpisi in zakonodajo.

Najprej smo naredili analizo vrzeli ter oceno, koliko časa in zmogljivosti je potrebnih za njihovo zapolnitev oziroma odpravo. Na podlagi tega smo določili projektnega vodjo in tim, ki z rednimi usklajevanji in aktivnostmi skrbi za čim hitrejšo izvedbo potrebnih aktivnosti.

Kako ste zaradi tega morali prilagoditi oziroma spremeniti organizacijo dela in proizvodnje?

Iskratel je bil eden izmed prvih v nekdanji Jugoslaviji, ki je pridobil standard ISO 9001, zato je skozi vsa ta leta dodobra razvil sistem vodenja kakovosti v celotnem podjetju.

Vsak certifikat prinaša določene specifike in spodbuja izboljšave v procesih. V našem primeru to pomeni podrobnejše dokumentiranje in verifikacijo posameznih procesov ter večji poudarek pri prepoznavanju in jasni opredelitvi tveganj. Pri določenih operacijah smo sredi posodabljanja programske opreme, ki nam bo omogočila večjo sledljivost izdelanega produkta.

Kdaj bo predvidoma stekla proizvodnja? Kako se izdelava tiskanin za medicino in medicinskih izdelkov razlikuje od izdelave »običajnih« tiskanin?

Trenutno se dogovarjamo s proizvajalci medicinskih pripomočkov, da bi za njihove produkte izdelovali tiskana vezja. Prve serijske kose iz naše proizvodnje načrtujemo konec tega oziroma na začetku prihodnjega leta.

Proizvodnja tiskanih vezij za medicinske pripomočke bo sicer povsem enaka kot za preostale kupce. Dejstvo je, da pridobitev standarda ni enkraten dogodek, ampak je treba standard »živeti«. Tako v Iskratelu ne bomo ločevali med medicinskimi in »preostalimi« produkti, ampak bomo vse izdelovali po zahtevah standarda EN ISO 13485.

Koliko sredstev ste oziroma boste vložili v pridobitev medicinskega standarda in vstop na novi trg?

Zaradi zahtevnosti Iskratelovih internih rešitev in številnih presoj zunanjih presojevalcev smo v pridobitev standarda vstopili že dobro pripravljeni. Večinski del vložka se bo meril v porabljenih urah posameznikov, ki so pripomogli, da bomo uspešno prejeli certifikat EN ISO 13485.

Standard ne pogojuje zahtev po novi opremi, glavno je, da znamo dokazati, kako je bil posamezen izdelek narejen.

Za medicinske pripomočke je pomembno, da znamo dokazati, s kakšnimi parametri je bilo narejeno posamezno tiskano vezje in ali so ti parametri znotraj potrjenih toleranc.

Nadaljevali bomo tudi vsakoletna vlaganja v posodobitev opreme. Letos smo vložili v novo linijo za selektivno spajkanje, napravo za pranje tiskanin, v pogovorih smo tudi za nabavo naprave za zalivanje vezij z umetno maso. Prihodnje leto načrtujemo veliko naložbo v nove linije SMT.

Zakaj ste se odločili vstopiti na trg medicine?

V Iskratelu imamo ogromno znanja, sledimo trendom in si nenehno prizadevamo za izboljševanje procesov ter želimo trgu ponuditi več. Lahko konkuriramo tudi najzahtevnejšim.

Gre za del poslovne strategije segmenta EMS, in sicer vstop na nove, rastoče trge, kamor poleg medicinskih pripomočkov sodijo še čista energija in upravljanje odpadkov. Naš cilj je postati pomemben dobavitelj komponent za medicinske pripomočke.

V prihodnjih letih želite z izdelavo tiskanin za medicino in medicinskih izdelkov ustvariti 15 odstotkov prihodkov, ste napovedali v reportažnem članku o proizvodnji Iskratela. Na katere trge in kupce boste najprej ciljali s svojo novo proizvodnjo oziroma storitvijo? In srednjeročno?

Iskratel je dobro poznano podjetje v regiji Alpe-Adria in rusko govorečih državah, zato bodo prvi kupci s teh območij. Trenutno poteka raziskovanje trgov v regiji DACH, kjer smo že dobili prve stike in informativna povpraševanja. Medicinski pripomočki se ne izdelujejo v tako velikih nakladah kot na primer v avtomobilski industriji, so pa zato veliko bolj kompleksni in povsem primerljivi po zahtevnosti z našimi tiskanimi vezji za telekomunikacijske rešitve. Prav to je naš cilj za prihodnost – proizvodnja nišnih izdelkov z visoko zahtevnostjo in višjo dodano vrednostjo.

V katerih medicinskih izdelkih bo čez pet let mogoče najti Iskratelove tiskanine? Na katerih trgih jih bo največ? Na katerih trgih vse boste z njimi navzoči?

V Iskratelovih! V prvi fazi želimo proizvajati tiskana vezja za diagnostične medicinske pripomočke, ne za medicinske pripomočke, na katere so vezane življenjske funkcije.

Ustrezno izkušeni načrtujemo postati tudi proizvajalec lastnih medicinskih pripomočkov. Idej glede razvoja ne manjka, vendar želimo delovati preudarno, na podlagi pridobljenega znanja in izkušenj s tega za nas novega segmenta.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse Mladi Primorci so pokazali velik potencial regije v panogi informacijske tehnologije

Na delavnici Next Talent Hub so mladi pod strokovnim vodstvom in z uporabo najnovejših tehnologij na dvotedenski brezplačni delavnici...

Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse (intervju) Naredili korak naprej in v podjetje povezali vseh 900 IT-strokovnjakov

Trenutno delamo pri približno sto projektih, pred dvema letoma jih je bilo pol manj, je povedal Sergej Detjuk, glavni direktor informatike...

Tovarna
Novice
Novice Industrijsko brezžično omrežje 5G – zanesljivo povezani v milisekundi

Velika industrijska in tehnološka podjetja se izjemnih možnosti industrijskega brezžičnega omrežja 5G zavedajo že lep čas

Tovarna
Novice
Novice Stičišče znanosti in gospodarstva na MOS tudi o novodobnih poklicih

Med 10. in 15. septembrom bodo v Celju predstavili tudi vrhunske tehnologije na področju mehatronike, robotike in bionike