(Tovarna leta 2019) Najboljše industrijsko podjetje bo med tremi finalisti izbrala strokovna komisija

(Tovarna leta 2019) Najboljše industrijsko podjetje bo med tremi finalisti izbrala strokovna komisija
(Tovarna leta 2019) Najboljše industrijsko podjetje bo med tremi finalisti izbrala strokovna komisija
  03.07.2019  |  17:30
Čas branja: 7 min
Na sklepnem dogodku izbora 9. oktobra, ki ga gosti farmacevtska družba Krka, tovarna leta 2018, tudi ogled proizvodnje v obratu Notol 2

Pri izboru najboljšega industrijskega podjetja v Sloveniji ima pomembno in odgovorno nalogo strokovna komisija. Ta bo na sklepnem dogodku 9. oktobra, ki ga v Novem mestu gosti Krka, tovarna leta 2018, med tremi finalisti izbrala zmagovalca. Še prej pa vsakemu finalistu postavila nekaj vprašanj oziroma ga »zaslišala«.

Trem finalistom izbora za nagrado tovarna leta 2019, ki bodo znani v začetku septembra, bo štiričlanska strokovna komisija nekaj podrobnejših vprašanj postavila po tem, ko bodo ti v svojih predstavitvah pojasnili, kakšna je pri poslovnih rezultatih podjetja – rasti prihodkov od prodaje in čistega dobička – vloga tovarne. Tako strojne opreme in proizvodnih procesov, podprtih z informacijsko tehnologijo, kot znanja in motiviranosti ljudi, ki so za proizvodnjo odgovorni in v proizvodnji delajo.

Pa tudi, kako jim z optimizacijo proizvodnih procesov, posodobitvami tehnološke opreme, avtomatizacijo, robotizacijo in digitalizacijo, s skrbjo za zaposlene in okolje – tudi z večjo energetsko učinkovitostjo proizvodnje – in podobnimi prijemi uspeva zmagovati na svetovnih trgih, premagovati tekmece, pridobivati nove kupce in povečati uspešnost poslovanja podjetja.

Kdo so člani strokovne komisije za izbor tovarne leta 2019

Strokovno komisijo za nagrado tovarna leta tako kot lani tudi letos vodi Anton Papež, svetovalec uprave družbe Interenergo. Njena člana sta tudi tokrat Sibil Svilan, predsednik uprave SID banke, in Stane Merše, vodja Centra za energetsko učinkovitost pri Institutu Jožefa Stefana. Pridružil pa se jim bo še Aleš Rotar, član Krkine uprave za razvoj in proizvodnjo zdravil, kot predstavnik tovarne leta 2018. Prihodnje leto bo med člani strokovne komisije predstavnik tovarne leta 2019.

Predsednik strokovne komisije Anton Papež je, kot rečeno, svetovalec uprave družbe Interenergo.

Pred tem je bil njen direktor, še prej pa je desetletje vodil škofjeloško družbo TCG Unitech LTH-OL. Za dolgoletno uspešno vodenje TCG Unitech LTH-OL je bil leta 2005 izbran za slovenskega menedžerja leta, leta 2007 je prejel nagrado Gospodarske zbornice Slovenije za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke. Po izobrazbi je strojni inženir in diplomirani ekonomist. Poklicno pot je začel v podjetju Intertrade, kjer je bil v oddelku ladjedelništva predstavnik za prodajo prevozov v tujino, po petih letih mednarodnih izkušenj je v Tanzaniji kot generalni direktor podjetja Trailco vzpostavil tovarno. Leta 1988 je za štiri leta prevzel mesto generalnega direktorja Emone Commercea. Preden je leta 1997 postal glavni direktor TCG Unitech LTH-OL, je kot podpredsednik uprave delal v koprskem Tomosu, še prej pa dve leti kot vodja prodaje in marketinga v Žitu.

Član strokovne komisije Sibil Svilan je predsednik uprave SID banke.

Pred tem je vrsto let delal v bančnem sektorju na različnih vodilnih položajih v Sloveniji in državah EU. Več kot 10 let je delal v Nemčiji v LHB Internationale Handelsbank AG, Frankfurt. Bil je državni sekretar za finančni sistem in mednarodne odnose na ministrstvu za finance. Je avtor in soavtor več knjig in člankov s področja financ, bančništva, upravljanja, upravljanja tveganj in izobraževanja v revijah in časopisih v Sloveniji in Nemčiji.

Član strokovne komisije Stane Merše je zaposlen na Inštitutu Jožefa Stefana, kjer je od leta 2008 vodja Centra za energetsko učinkovitost.

Diplomiral je na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, smer procesna avtomatika, kjer je leta 2000 tudi magistriral. Področja njegovega delovanja so uvajanje učinkovite rabe energije, celovito načrtovanje v energetiki, zmanjševanje izpustov toplogrednih plinov, modeliranje in optimizacija energetskih procesov ter soproizvodnja toplote in električne energije. Je tudi programski vodja 21. Dnevov energetikov.

V vlogi predstavnika tovarne leta 2018 se bo strokovni komisiji pridružil Aleš Rotar, član uprave ter direktor razvoja in proizvodnje zdravil v Krki, tovarni zdravil Novo mesto.

Diplomiral in magistriral je na ljubljanski fakulteti za naravoslovje in tehnologijo, smer farmacija, leta 2000 pa je na ljubljanski fakulteti za farmacijo doktoriral. Leta 1993 je končal tudi mednarodni študij MBA na IEDC. V Krki se je zaposlil leta 1984 kot raziskovalec v oddelku za stabilnost. Od leta 1991 je opravljal različne vodstvene funkcije, od vodje oddelka za farmacevtsko tehnologijo do direktorja sektorja za raziskave in razvoj. Leta 2001 je bil imenovan za člana uprave Krke, v kateri deluje že tretji mandat. Odločilno je pomagal razvijati znanje ter vzpostaviti integriran model Krkinega generičnega razvoja in raziskav izdelkov ter tehnologij. Od leta 2001 je tudi predsednik sveta sklada Krkinih nagrad, ki jih v Krki podeljujejo mladim raziskovalcem. Deluje tudi v mednarodnem okolju, zlasti na področju regulative, od leta 1997 je član ekspertne skupine pri EDQM (European Department for Quality of Medicines). Kot član odbora Medicines for Europe deluje v krovnem industrijskem združenju. Je strokovnjak za farmacijo, ki ves čas svojega delovanja v Krki tvorno prispeva tudi h krepitvi sodelovanja med gospodarstvom in akademskimi ustanovami. Izkušnje iz gospodarstva prenaša na druge tudi kot dolgoletni podpredsednik sveta Nacionalne agencije RS za kakovost v visokem šolstvu.

Na sklepnem dogodku izbora ogled obrata Notol 2

Nagrado tovarna leta 2019 bo Časnik Finance najboljšemu proizvodnemu podjetju v Sloveniji podelil v družbi vodij proizvodnje in menedžerjev iz industrijskih podjetij, strokovnjakov in organizacij, ki sooblikujejo razvoj slovenske industrije, ter partnerjev in sodelavcev projekta Tovarna leta.

Dogodek bo vključeval tudi ogled obrata za proizvodnjo tablet in kapsul Notol 2, s katerim je lani Krka med tremi finalisti najbolj prepričala člane strokovne komisije.

Spomnimo, za prestižno lovoriko sta se potegovala še proizvajalec sesalnih enot in elektronsko komutiranih motorjev Domel ter proizvajalec kompleksnih plastičnih sestavnih delov za avtomobilsko industrijo Polycom. Sklepni dogodek izbora je tudi letos brezplačen, prijave nanj pa Časnik Finance že sprejema (www.tovarna-leta.si/prijava/).

Lani se je zahtevni tekmi za lovoriko tovarna leta 2018 pridružilo 14 uspešnih proizvodnih podjetij, letos jih je izziv sprejelo 11. Družba KPMG poslovno svetovanje, strokovni partner izbora Tovarna leta, ki je v ožji izbor uvrstila šest podjetij, bo finaliste izbrala na podlagi obiskov na terenu.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse (reportaža) Kako v enem dnevu nastane skoraj 1.000 cliov, twingov in smartov v Revozu

Proizvodni trak novomeškega Revoza v eni od treh izmen zapusti 320 cliov, twingov in smartov; na okoli 250 delovnih mestih približno 400...

Tovarna
Novice
Novice (intervju) Metronik je pripomogel k izdatnemu povečanju učinkovitosti v proizvodnji Atlantic Grupe

Horizontalna uvedba sistema za spremljanje proizvodne učinkovitosti je prinesla tudi krajše odzivne čase in boljše sodelovanje med...

Tovarna
Izbor Tovarne leta
Izbor Tovarne leta Tovarna leta 2019: Henkel Maribor, Ljubljanske mlekarne in Revoz finalisti za prestižno lovoriko

Zmagovalca izbora Tovarna leta 2019 bo na dogodku, ki ga 9. oktobra v Novem mestu gosti Krka, izbrala strokovna komisija

Tovarna
Novice
Novice Krka povečuje zmogljivost Notola 2

V obrat za proizvodnjo tablet in kapsul Notol 2, ki je Krki lani prinesel prestižno lovoriko tovarna leta 2018, bodo vgradili dodatne...

Tovarna
Izbor Tovarne leta
Izbor Tovarne leta Tovarna leta 2019: priložnost tudi za mreženje in izmenjavo izkušenj

Na podelitvi nagrade tovarna leta 2019 se bo 9. oktobra v Novem mestu, v farmacevtski družbi Krka, družilo blizu 200 strokovnjakov za...

Tovarna
Novice
Novice (video) Tom PIT podjetjem pri digitalni transformaciji pomaga izbrati prave korake

Cilj je zagotoviti odlično uporabniško izkušnjo, ki prinaša dodane vrednosti, poudarja Robert Orehek, solastnik celjskega tehnološkega...

Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse Špica International podjetjem pomaga povečati produktivnost skladišča

Digitalizacija vnaša red v skladiščno poslovanje ter pripomore k optimizaciji zalog in prostora

OGLAS
Tovarna
Partnerji sporočajo
Partnerji sporočajo Špica je učinkovitost zdravstvene oskrbovalne verige izboljšala kar za deset odstotkov

Podjetje Zaloker & Zaloker je z uvedbo sistema Easy WMS svojim logističnim procesom dalo nov zagon in produktivnost povečalo kar za...