Raziskava KPMG: Direktorji postavljajo nova pravila za doseganje rasti

Raziskava KPMG: Direktorji postavljajo nova pravila za  doseganje rasti
Raziskava KPMG: Direktorji postavljajo nova pravila za doseganje rasti
  06.06.2019  |  15:48
Čas branja: 3 min
Dve tretjini vprašanih direktorjev trdi, da je agilnost nova poslovna valuta, kažejo rezultati raziskave Global CEO Outlook 2019; direktorji menijo, da če svojega poslovnega modela ne bodo uspeli prilagoditi, bo ta postal zastarel in nepomemben.

Direktorji se srečujejo z izjemno dilemo. V času okoljskih, ekonomskih in tehnoloških sprememb stremijo k poslovni rasti s pomočjo organizacijske agilnosti, da bi s tem pretresli obstoječe poslovne modele in izzvali dolgotrajna ustaljena pravila.

Rezultati 5. mednarodne raziskave Global CEO Outlook 2019 so pokazali, da je nekaj več kot polovica vprašanih direktorjev samozavestnih glede uspešnosti, vendar so vseeno realistični glede napovedi za prihodnost. 53 odstotkov jih napoveduje previdno rast do višine 2 odstotkov, kar je manj kot leto prej, ko je tako menilo 55 odstotkov vprašanih.

Prav tako so optimistični glede globalne napovedi rasti. Delež tistih, ki so optimistični se je sicer iz 67 odstotkov v letu 2018 znižal na 62 odstotkov v letošnji raziskavi.

Ta samozavest se kaže tudi pri zavezi direktorjev k novim zaposlitvam, saj jih 36 odstotkov napoveduje povečanje števila zaposlenih za šest odstotkov v naslednjih treh letih.

»Uspešen direktor mora biti agilen,« pravi Bill Thomas, globalni predsednik KPMG International. Po njegovem mnenju uspešnost v hitrem in negotovem svetu zahteva drugačne vodstvene pristope, še posebej v velikih mednarodnih organizacijah. »Ni več dovolj samo ohranjanje položaja na trgu, danes morajo biti direktorji samozavestni pri drznih odločitvah glede lastnega poslovnega modela in sklepanju novih strateških povezav, razmišljati morajo o drugačni M&A strategiji in dodatnemu znanju svojih zaposlenih,« je dejal.

Podnebne spremembe med največjimi tveganji za rast

Direktorji so kot največje tveganje za rast svojih organizacij izpostavili podnebne spremembe. Prvič v petih letih se je to tveganje uvrstilo med najbolj izpostavljene dejavnike, ki lahko onemogočijo rast, skupaj s tehnološkimi, teritorialnimi, kibernetskimi in operativnimi tveganji. Med izpostavljenimi tveganji je bilo le malo razlike kar kaže na zelo kompleksno področje obvladovanja tveganj.

Nepovezanost inovacij

Večina vprašanih direktorjev (84 odstotkov) verjame, da je tako imenovana fail-fast kultura, v kateri se hitro naučimo lekcij po neuspehih, pomembna v današnjem poslovnem svetu. Kljub temu pa jih samo 56 odstotkov pravi, da je taka kultura prisotna tudi v njihovi organizaciji. Osem od desetih direktorjev namerava spremeniti strukturo vodstvenih ekip, da bodo lahko uvedli potrebne spremembe.

Kibernetska varnost

Kibernetika je tudi letos zelo visoko na agendi vprašanih direktorjev kljub temu, da je po pomembnosti tveganj letos uvrščena na 4. mesto, kar je dve mesti manj kot lani. V letošnjem letu 69 odstotkov (lani 55 odstotkov) direktorjev meni, da je robustna strategija glede kibernetske varnosti ključna za povečevanje zaupanja partnerjev. Ob tem jih 74 odstotkov meni, da je ključni faktor inovacijske strategije informacijska varnost.

Do novih znanj z M&A

Za velik delež vprašanih direktorjev nakupi in prodaje podjetij (M&A) predstavlja najboljšo priložnost za hitro nadgradnjo digitalnih zmogljivosti. Proaktivna M&A agenda je načrt 84 odstotkov vprašanih, ki imajo zmerne ali ambiciozne načrte v naslednjih treh letih. Z upoštevanjem in izvedbo scenarijev, jim bo M&A omogočil preobrazbo poslovnega modela veliko hitreje kot samo z organsko rastjo.

Kapitalske naložbe

Pri vprašanju o tem, kako pomembna je pri odpornosti organizacije nova tehnologija v primerjavi z razvojem delovne sile, je 68 odstotkov vprašanih direktorjev izbralo tehnologijo kot bolj pomembno.

Umetna inteligenca

Umetna inteligenca je za vprašane direktorje pomembna, vendar je le 16 odstotkov vprašanih v svojih organizacijah že implementiralo umetno inteligenco ali program avtomatizacije. 31 odstotkov vprašanih je odgovorilo, da je postopek v pilotni fazi, 53 odstotkov pa jih priznava, da so se omejeno ukvarjali z implementacijo. Kljub vsemu jih 65 odstotkov verjame, da bo vključevanje umetne inteligence v poslovanje ustvarilo več delovnih mest, kot jih ukinilo.

»Letošnji rezultati raziskave sporočajo, da smo vstopili v novo obdobje vodenja. Agilnost dosežemo z ravnotežjem med instinkti direktorja in informacijami. Strateške odločitve zahtevajo podatke brez pristranskosti. Ni več dovolj, da sledimo običajnim podatkom, direktorji morajo uporabljati tehnologijo za dostop do kvalitetnih podatkov. Samo na ta način bodo zagotovili stabilnost organizacije in njeno rast,« je dejal Thomas.

V kolikor želite dodatne informacije o raziskavi, obiščite CEO Outlook 2019. Raziskavi lahko sledite tudi na Twitterju @KPMG, #CEOoutlook.

O KPMG raziskavi 2019 Global CEO Outlook Survey

V letošnji KPMG CEO Outlook raziskavi je sodelovalo več tisoč vodij, ki so nam omogočili poglobljen vpogled v podjetja in ekonomsko rast za naslednja tri leta. Vsako leto pridobljene odzive primerjamo z vprašanji in odgovori iz prejšnjega leta, da lahko zagotovimo konsistenten vpogled in dodajamo nova vprašanja skladno z dogajanjem na trgih.

Anketa je zajela 1.300 direktorjev z 11 ključnih trgov (Avstralija, Kitajska, Francija, Nemčija, Indija, Italija, Japonska, Nizozemska, Španija, Združeno kraljestvo in Združene države Amerike) in ključnih gospodarskih panog (avtomobilska industrija, bančništvo, infrastruktura, zavarovalništvo, upravljanje premoženja, biološke vede, proizvodnja, trgovina/potrošne dobrine, tehnologija, energetika/javne službe in telekomunikacije). Tretjina podjetij, vključenih v anketo, je imela več kot 10 milijard ameriških dolarjev letnih prihodkov, spodnja meja za sodelovanje pa je bila 500 milijonov ameriških dolarjev. Anketa je bila opravljena med 28. januarjem in 20. februarjem 2019. OPOMBA: Zaradi zaokroževanja vsak seštevek ni nujno enak 100 odstotkom.

Vir: KPMG poslovno svetovanje

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse Mladi Primorci so pokazali velik potencial regije v panogi informacijske tehnologije

Na delavnici Next Talent Hub so mladi pod strokovnim vodstvom in z uporabo najnovejših tehnologij na dvotedenski brezplačni delavnici...

Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse (intervju) Naredili korak naprej in v podjetje povezali vseh 900 IT-strokovnjakov

Trenutno delamo pri približno sto projektih, pred dvema letoma jih je bilo pol manj, je povedal Sergej Detjuk, glavni direktor informatike...

Tovarna
Novice
Novice Industrijsko brezžično omrežje 5G – zanesljivo povezani v milisekundi

Velika industrijska in tehnološka podjetja se izjemnih možnosti industrijskega brezžičnega omrežja 5G zavedajo že lep čas

Tovarna
Novice
Novice Stičišče znanosti in gospodarstva na MOS tudi o novodobnih poklicih

Med 10. in 15. septembrom bodo v Celju predstavili tudi vrhunske tehnologije na področju mehatronike, robotike in bionike