V ožjem izboru za nagrado tovarna leta letos 6 podjetij

V ožjem izboru za nagrado tovarna leta letos 6 podjetij
V ožjem izboru za nagrado tovarna leta letos 6 podjetij
  05.06.2019  |  12:05
Čas branja: 3 min
Predstavitev finalistov in podelitev nagrade 9. oktobra v Novem mestu gosti Krka, tovarna leta 2018

Družba KPMG poslovno svetovanje, ki je strokovni partner projekta Tovarna leta, je po ovrednotenju vprašalnikov v ožji izbor uvrstila šest od 11 prijavljenih podjetij, ki so se odločila sodelovati v zahtevni tekmi za izbor najboljšega proizvodnega podjetja v Sloveniji.

Za sodelovanje v izboru Tovarna leta 2019, ki ga na Časniku Finance letos pripravljamo drugič, se je 11 podjetij prijavilo tako, da so izpolnila vprašalnik z 20 vprašanji.

Petstopenjska lestvica zrelosti področja

Da so v družbi KPMG poslovno svetovanje, ki je strokovni partner projekta Tovarna leta, med prijavljenimi podjetji lahko naredili ožji izbor, so prejete vprašalnike v skladu z metodologijo ocenjevanja zrelosti posameznega poslovnega področja ovrednotili po petstopenjski lestvici. In se ob tem odločili, da v ožji izbor uvrstijo šest od 11 podjetij, ki sodelujejo v zahtevni tekmi za izbor najboljšega proizvodnega podjetja v Sloveniji.

Svojo odločitev so v KPMG pojasnili tako: »Pri rangiranju podjetij smo sledili metodologiji KPMG po treh področjih, po pomembnosti, kot si sledijo. In sicer tehnološka naprednost podjetja, skrb za okolje in skrb za zaposlene. Glede na posredovane podatke in postavljena merila so se v letošnjem izboru za tovarno leta v naslednji krog uvrstila podjetja, ki so dosegla višje število točk.«

Spomnimo, v prvem izboru tovarne leta lani se je v ožji izbor uvrstilo vseh 14 prijavljenih podjetij. Ker so v KPMG v izpolnjenih vprašalnikih pri delu, ki temelji na samooceni podjetij, opazili, da podjetja med seboj niso poenotena, so se odločili, da v praksi oziroma z obiski preverijo dejansko stanje pri vseh lani prijavljenih podjetjih.

Z obiski podjetij do podrobnejših informacij

V tem in prihodnjem mesecu bo ekipa KPMG šest podjetij, ki so se uvrstila v ožji izbor, obiskala in se v podjetju pogovarjala s strokovnjaki različnih področij, odgovornimi za implementacijo industrije 4.0, odgovornimi za digitalizacijo, odgovornimi za razvoj, proizvodnjo in IT.

V okviru pogovorov v podjetjih želi KPMG podrobneje spoznati dobre prakse, ki so bile predstavljene v izpolnjenih vprašalnikih, in se podrobno seznaniti z njihovim celovitim poslovno-tehnološkim procesom.

Finalisti se bodo predstavili na dogodku 9. oktobra

Na podlagi dodatnega ocenjevanja podjetij na terenu bo KPMG med šestimi podjetji v ožjem izboru izbral tri finaliste, ki se bodo na sklepnem dogodku 9. oktobra potegovali za naziv tovarna leta.

Dogodek bo v Novem mestu gostila farmacevtska družba Krka, ki je s svojim sodobnim obratom za proizvodnjo trdih oblik zdravil Notol 2 lani najbolj prepričala štiričlansko strokovno komisijo in se veselila lovorike tovarna leta 2018. V finale izbora sta se poleg Krke uvrstila še proizvajalec sesalnih enot in elektronsko komutiranih motorjev Domel ter proizvajalec kompleksnih plastičnih sestavnih delov za avtomobilsko industrijo Polycom.

Nagrado tovarna leta 2019 bo Časnik Finance najboljšemu proizvodnemu podjetju v Sloveniji podelil v družbi vodij proizvodnje in menedžerjev iz industrijskih podjetij, strokovnjakov in organizacij, ki sooblikujejo razvoj slovenske industrije, ter partnerjev in sodelavcev projekta Tovarna leta. Dogodek, ki bo vključeval tudi ogled obrata za proizvodnjo tablet in kapsul Notol 2, je brezplačen, prijave nanj pa Časnik Finance že sprejema.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse (intervju) Tom PIT in Energetika Ljubljana uspešno končala največji IoT- projekt v regiji

Tjaša Marciuš, direktorica operative v tehnološkem podjetju Tom PIT o projektu Pametni sistem toplotne energije (PSTE) za Energetiko...

Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse (intervju) Simon Rečnik: Strahovom, da bo Lek le ‘pakirnica’, se lahko danes le nasmehnemo 1

Direktor Lekove Tovarne trdnih izdelkov Lendava pojasnjuje posledice več kot stomilijonske investicije Novartisa v Pomurju

Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse Argeta v tovarni v Izoli v dveh desetletjih s 6 na 28 okusov

Vsak dan v pašteto predelajo 20 ton kokošjega ali 10 ton ribjega mesa; na dveh proizvodnih linijah izdelujejo 136 različnih izdelkov za...

Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse V pametni tovarni le s klikom do oblikovanja in izvajanja optimalnega proizvodnega plana

Takšen cilj si je postavila ekipa v laboratoriju LASIM na ljubljanski strojni fakulteti, ko je začela snovati demonstracijski center...

Tovarna
Novice
Novice Vrata je odprla prva demonstracijska pametna tovarna v Sloveniji

Na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani so v Laboratoriju za strego, montažo in pnevmatiko LASIM danes odprli demonstracijski...

Tovarna
Novice
Novice Tovarne prihodnosti nastajajo na Kitajskem

Za obvladovanje tovarn prihodnosti so nujni tako izobraženi ljudje kot prava strategija podjetja