V tekmi za lovoriko tovarna leta 2019 sodeluje 11 podjetij

V tekmi za lovoriko tovarna leta 2019 sodeluje 11 podjetij
V tekmi za lovoriko tovarna leta 2019 sodeluje 11 podjetij
  29.05.2019  |  13:30
Čas branja: 4 min
Zmagovalca bo na sklepnem dogodku 9. oktobra izbrala štiričlanska strokovna komisija

Svoje dobre proizvodne prakse in napredne tehnologije bo v izboru Tovarna leta 2019, ki ga v Časniku Finance letos pripravljamo drugič, drugim uspešnim industrijskim podjetjem v Sloveniji ob bok postavilo 11 podjetij iz različnih dejavnosti.

Največ podjetij, ki so se odločila sodelovati v izboru, prihaja iz kovinskopredelovalne, živilske in elektroindustrije. Med njimi so tako srednja kot velika podjetja.

Spomnimo, lani je v zahtevni tekmi za lovoriko tovarna leta 2018 sodelovalo 14 podjetij. Na sklepnem dogodku, ki ga je v Kranju v začetku oktobra gostila družba Iskratel, je štiričlansko strokovno komisijo s svojim sodobnim obratom za proizvodnjo trdih oblik zdravil Notol 2 najbolj prepričala farmacevtska družba Krka. V finale izbora sta se poleg Krke uvrstila še proizvajalec sesalnih enot in elektronsko komutiranih motorjev Domel in proizvajalec kompleksnih plastičnih sestavnih delov za avtomobilsko industrijo Polycom.

Razpis odprt za vsa uspešna podjetja

Za sodelovanje v izboru Tovarna leta 2019 so se uspešna proizvodna podjetja prijavila tako, da so izpolnila vprašalnik z 20 vprašanji. Razpis, ki je bil odprt za vsa proizvodna podjetja, ki poslujejo z dobičkom, smo objavili konec januarja. K sodelovanju v izboru smo z vabilom povabili približno 150 podjetij, ki pri svojih rezultatih izstopajo po dodani vrednosti na zaposlenega, doseženem EBIDTA, EBIT marži, majhni zadolženosti … V naboru so prevladovala velika in srednja podjetja, niso pa manjkala niti mala.

Vprašalnik za sodelovanje v izboru tovarne leta, ki so ga pripravili v podjetju KPMG, poslovno svetovanje, strokovnem partnerju projekta Tovarna leta, zajema ključne kazalnike uspešnosti poslovanja podjetja, tehnološko naprednost proizvodnje, skrb za trajnostni razvoj (okolje) in skrb za zaposlene.

Ocenjevanje po petstopenjski lestvici

Vprašalnike vseh 11 podjetij, ki sodelujejo v izboru Tovarna leta 2019, bo KPMG ocenil po petstopenjski lestvici v skladu z metodologijo ocenjevanja zrelosti posameznega poslovnega področja in na podlagi ovrednotenih vprašalnikov med podjetji naredil ožji izbor.

V naslednjem koraku izbora bo ekipa KPMG podjetja, ki se bodo uvrstila v ožji izbor, obiskala in se pri tem podrobno seznanila s celovitim poslovno-tehnološkim procesom v podjetju.

Vsa podjetja, ki sodelujejo v izboru za najboljše industrijsko podjetje v Sloveniji, bodo po sklepnem dogodku izbora dobila povratno informacijo družbe KPMG poslovno svetovanje o doseženem rezultatu oziroma uvrstitvi podjetja v primerjavi s povprečjem in najbolje ocenjenim udeležencem s posameznega področja.

Finalisti se bodo predstavili na dogodku 9. oktobra

Od tri do pet podjetij, ki se bodo na podlagi dodatnega ocenjevanja uvrstila v finale izbora, se bo na sklepnem dogodku 9. oktobra potegovalo za nagrado tovarna leta 2019. Letošnji sklepni dogodek v Novem mestu gosti Krka, tovarna leta 2018, udeleženci pa si bodo lahko ogledali tudi njen obrat Notol 2.

Na podlagi predstavitev finalistov in javnega pogovora bo končnega zmagovalca, tovarno leta 2019, izbrala štiričlanska strokovna komisija, ki jo sestavljajo svetovalec uprave družbe Interenergo Anton Papež, ki je predsednik strokovne komisije, Sibil Svilan, predsednik uprave SID banke, Stane Merše, vodja Centra za energetsko učinkovitost pri Institutu Jožefa Stefana, in predstavnik tovarne leta 2019 Aleš Rotar, član uprave in direktor razvoja in proizvodnje zdravil v Krki.

Komisija bo predstavnike finalistov prej še »izprašala« o njihovih ključnih proizvodnih tehnologijah in procesih, s katerimi povečujejo uspešnost svojega poslovanja, krepijo konkurenčnost ter ohranjajo in pridobivajo kupce.

Zakaj sodelovati v izboru Tovarna leta

Ker s tem podjetje dobi edinstveno priložnost za primerjavo svojih praks v proizvodnji s praksami drugih uspešnih industrijskih podjetij v Sloveniji; ker lahko medijske objave o svoji proizvodnji izkoristi za predstavitev potencialnim novim inženirskim kadrom in talentom; ker se lahko s tem podjetje še bolje predstavi lokalnemu okolju, pa tudi širši Sloveniji; ker bo na dogodku ob podelitvi nagrade veliko priložnosti za mreženje in izmenjavo izkušenj s kolegi iz proizvodnih podjetij, ki delujejo v isti in drugih panogah; ker bodo podjetja pridobila povratne informacije, pa tudi zamisli, kako svojo proizvodnjo še izboljšati ter se pri tem izogniti morebitnim pastem.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse (intervju) Tom PIT in Energetika Ljubljana uspešno končala največji IoT- projekt v regiji

Tjaša Marciuš, direktorica operative v tehnološkem podjetju Tom PIT o projektu Pametni sistem toplotne energije (PSTE) za Energetiko...

Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse (intervju) Simon Rečnik: Strahovom, da bo Lek le ‘pakirnica’, se lahko danes le nasmehnemo 1

Direktor Lekove Tovarne trdnih izdelkov Lendava pojasnjuje posledice več kot stomilijonske investicije Novartisa v Pomurju

Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse Argeta v tovarni v Izoli v dveh desetletjih s 6 na 28 okusov

Vsak dan v pašteto predelajo 20 ton kokošjega ali 10 ton ribjega mesa; na dveh proizvodnih linijah izdelujejo 136 različnih izdelkov za...

Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse V pametni tovarni le s klikom do oblikovanja in izvajanja optimalnega proizvodnega plana

Takšen cilj si je postavila ekipa v laboratoriju LASIM na ljubljanski strojni fakulteti, ko je začela snovati demonstracijski center...

Tovarna
Novice
Novice Vrata je odprla prva demonstracijska pametna tovarna v Sloveniji

Na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani so v Laboratoriju za strego, montažo in pnevmatiko LASIM danes odprli demonstracijski...

Tovarna
Novice
Novice Tovarne prihodnosti nastajajo na Kitajskem

Za obvladovanje tovarn prihodnosti so nujni tako izobraženi ljudje kot prava strategija podjetja

Tovarna
V ožjem izboru za nagrado tovarna leta letos 6 podjetij

Predstavitev finalistov in podelitev nagrade 9. oktobra v Novem mestu gosti Krka, tovarna leta 2018