Izbor tovarne leta 2019 tudi priložnost, da se podjetje predstavi mladim talentom

Izbor tovarne leta 2019 tudi priložnost, da se podjetje predstavi mladim talentom
Izbor tovarne leta 2019 tudi priložnost, da se podjetje predstavi mladim talentom
  04.04.2019  |  06:00
Čas branja: 3 min
Vstopna točka za sodelovanje v izboru Tovarna leta 2019 je vprašalnik s štirimi sklopi, izpolniti ga je treba do 30. aprila.

Za nagrado tovarna leta 2019 se lahko potegujejo vsa uspešna podjetja z naprednimi tehnologijami v proizvodnji. Lani je izziv sprejelo 14 podjetij.

K izboru Tovarna leta, ki ga na Časniku Finance pripravljamo drugič, še zlasti vabimo podjetja, ki pri svojih rezultatih izstopajo po dodani vrednosti na zaposlenega, doseženem EBIDTA, EBIT marži, nizki zadolženosti … V naboru približno 150 podjetij, ki ga je pripravil analitik Financ, prevladujejo velika in srednja podjetja, ne manjkajo pa niti mala.

V ospredju strokovnjaki v proizvodnji

Z nagrado tovarna leta posebej nagrajujemo tehnološko naprednost proizvodnih podjetij, natančneje sposobnost podjetij, da v svoji proizvodnji in pri svojem poslovanju uporabljajo novejše, zmogljivejše in boljše tehnologije ter procese, kar se pozitivno izkaže v poslovnih rezultatih podjetja.

Z izborom pa ne predstavljamo le dobrih praks uspešnih proizvodnih podjetij, ampak tudi ekipe strokovnjakov v proizvodnji, ki za njimi stojijo. Brez njihovih prizadevanj in znanja bi vlaganja v napredne tehnologije, digitalizacijo, avtomatizacijo in robotizacijo prinesla precej skromnejši rezultat.

In kar je še zlasti pomembno, s tem, ko v ospredje postavljamo ekipe strokovnjakov v tovarnah, za poklice v proizvodnji navdušujemo mlade, ki še razmišljajo o svoji poklicni poti. In ne nazadnje, izbor tovarne leta strokovnjakom v proizvodnji ponuja tudi možnost druženja s kolegi, izmenjavo mnenj in izkušenj na sklepnem dogodku izbora, ki bo v začetku oktobra v Krki v Novem mestu. Udeleženci sklepnega dogodka si bodo lahko ogledali tudi proizvodnjo tablet in kapsul v obratu Notol 2, ki je Krki lani prinesel laskavi naziv tovarna leta 2018.

Vstopna točka je vprašalnik, izpolnite ga do 30. aprila

Za sodelovanje v izboru Tovarne leta 2019 se podjetja prijavijo tako, da do 30. aprila izpolnijo vprašalnik z 20 vprašanji. Ta zajema štiri sklope, in sicer glavne kazalnike uspešnosti poslovanja podjetja, tehnološko naprednost proizvodnje, skrb za trajnostni razvoj (okolje) in skrb za zaposlene.

Največ vprašanj, 11, se dotika tehnološke naprednosti proizvodnje. Med drugim se nanašajo na uporabo načel vitke organizacije, na vrsto informacijskih sistemov, ki jih podjetja uporabljajo v proizvodnji, in njihovo medsebojno povezanost, prenašanje podatkov o proizvodih in proizvodnji med različnimi deležniki znotraj in zunaj podjetja, na možnosti za prilagajanje proizvodov zahtevam posameznih strank, uporabo dodajalne proizvodnje oziroma 3D-tiskanja …

Lanski finalisti o koristih sodelovanja v izboru

Lani je izziv sprejelo 14 podjetij iz različnih dejavnosti, med njimi so bila tako velika kot mala podjetja. Med koristmi sodelovanja v izboru tovarne leta 2018 so trije lanski finalisti – družbe Domel, Krka z obratom Notol 2 in Polycom – med drugim poudarili priložnost za izmenjavo dobrih praks med slovenskimi podjetji, predstavitev rezultatov tehnološkega razvoja in večanje prepoznavnosti v slovenskem prostoru.

Dodana vrednost projekta je po mnenju Matjaža Čemažarja, predsednika uprave holdinga Domel, tudi v aktualnosti teme, saj je industrija stopila v tako imenovano četrto industrijsko revolucijo in je širši javnosti treba približati tehnologije v proizvodnji in znanje strokovnih ekip, ki za procese v proizvodnji skrbijo. Domelov cilj je predvsem, da se mladim, ki se še odločajo za poklicno pot, in njihovim staršem pokaže, kako digitalizirane in robotizirane so naše tovarne. In da delo v proizvodnji ponuja veliko priložnosti za razvoj znanj, kompetenc in kariere.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse Tako Odelo v Preboldu izdeluje zadnje luči za prestižne znamke avtomobilov BMW, Audi in Mercedes-Benz

Odelo Slovenija zadnje luči serijsko izdeluje za približno 25 modelov avtomobilov, največ za znamke BMW, Audi in Mercedes-Benz; lani so...

Tovarna
Izbor Tovarne leta
Izbor Tovarne leta Izbor tovarne leta 2019: spodbuda in priložnost za izmenjavo dobrih praks med podjetji

Kako koristi sodelovanja v izboru tovarne leta 2019 vidijo člani strokovnega odbora tovarne leta

Tovarna
Izbor Tovarne leta
Izbor Tovarne leta Prvi korak na poti do lovorike tovarna leta 2019 je vprašalnik z 20 vprašanji

Največ vprašanj, 11, se dotika tehnološke naprednosti proizvodnje; lani so se nagrade tovarna leta 2018 veselili v Krki

Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse Podatke spremenite v informacije, te pa v konkurenčno prednost podjetja

Internet stvari v Sloveniji uporablja 62 odstotkov proizvodnih podjetij, polovica podjetij namerava uporabo IoT še povečati, kažejo...

Tovarna
Novice
Novice (intervju) Dobili smo podporno okolje, ki lahko pomaga trgu digitalnih storitev

Marko Bohar, samostojni svetovalec v Zbornici elektronske in elektroindustrije (ZEE) pri GZS ter koordinator grozda Pametne tovarne o...

Tovarna
Novice
Novice Digitalizacija industrijskih objektov ena od tem na Siemensovi konferenci v Rabcu

Med novimi trendi bodo v ospredju rešitve v oblaku za učinkovito upravljanje stavb, pametni števci in ventili, predvsem pa celotno...