Izbor tovarne leta 2019 tudi priložnost, da se podjetje predstavi mladim talentom

Izbor tovarne leta 2019 tudi priložnost, da se podjetje predstavi mladim talentom
Izbor tovarne leta 2019 tudi priložnost, da se podjetje predstavi mladim talentom
  04.04.2019  |  06:00
Čas branja: 3 min
Vstopna točka za sodelovanje v izboru Tovarna leta 2019 je vprašalnik s štirimi sklopi, izpolniti ga je treba do 30. aprila.

Za nagrado tovarna leta 2019 se lahko potegujejo vsa uspešna podjetja z naprednimi tehnologijami v proizvodnji. Lani je izziv sprejelo 14 podjetij.

K izboru Tovarna leta, ki ga na Časniku Finance pripravljamo drugič, še zlasti vabimo podjetja, ki pri svojih rezultatih izstopajo po dodani vrednosti na zaposlenega, doseženem EBIDTA, EBIT marži, nizki zadolženosti … V naboru približno 150 podjetij, ki ga je pripravil analitik Financ, prevladujejo velika in srednja podjetja, ne manjkajo pa niti mala.

V ospredju strokovnjaki v proizvodnji

Z nagrado tovarna leta posebej nagrajujemo tehnološko naprednost proizvodnih podjetij, natančneje sposobnost podjetij, da v svoji proizvodnji in pri svojem poslovanju uporabljajo novejše, zmogljivejše in boljše tehnologije ter procese, kar se pozitivno izkaže v poslovnih rezultatih podjetja.

Z izborom pa ne predstavljamo le dobrih praks uspešnih proizvodnih podjetij, ampak tudi ekipe strokovnjakov v proizvodnji, ki za njimi stojijo. Brez njihovih prizadevanj in znanja bi vlaganja v napredne tehnologije, digitalizacijo, avtomatizacijo in robotizacijo prinesla precej skromnejši rezultat.

In kar je še zlasti pomembno, s tem, ko v ospredje postavljamo ekipe strokovnjakov v tovarnah, za poklice v proizvodnji navdušujemo mlade, ki še razmišljajo o svoji poklicni poti. In ne nazadnje, izbor tovarne leta strokovnjakom v proizvodnji ponuja tudi možnost druženja s kolegi, izmenjavo mnenj in izkušenj na sklepnem dogodku izbora, ki bo v začetku oktobra v Krki v Novem mestu. Udeleženci sklepnega dogodka si bodo lahko ogledali tudi proizvodnjo tablet in kapsul v obratu Notol 2, ki je Krki lani prinesel laskavi naziv tovarna leta 2018.

Vstopna točka je vprašalnik, izpolnite ga do 30. aprila

Za sodelovanje v izboru Tovarne leta 2019 se podjetja prijavijo tako, da do 30. aprila izpolnijo vprašalnik z 20 vprašanji. Ta zajema štiri sklope, in sicer glavne kazalnike uspešnosti poslovanja podjetja, tehnološko naprednost proizvodnje, skrb za trajnostni razvoj (okolje) in skrb za zaposlene.

Največ vprašanj, 11, se dotika tehnološke naprednosti proizvodnje. Med drugim se nanašajo na uporabo načel vitke organizacije, na vrsto informacijskih sistemov, ki jih podjetja uporabljajo v proizvodnji, in njihovo medsebojno povezanost, prenašanje podatkov o proizvodih in proizvodnji med različnimi deležniki znotraj in zunaj podjetja, na možnosti za prilagajanje proizvodov zahtevam posameznih strank, uporabo dodajalne proizvodnje oziroma 3D-tiskanja …

Lanski finalisti o koristih sodelovanja v izboru

Lani je izziv sprejelo 14 podjetij iz različnih dejavnosti, med njimi so bila tako velika kot mala podjetja. Med koristmi sodelovanja v izboru tovarne leta 2018 so trije lanski finalisti – družbe Domel, Krka z obratom Notol 2 in Polycom – med drugim poudarili priložnost za izmenjavo dobrih praks med slovenskimi podjetji, predstavitev rezultatov tehnološkega razvoja in večanje prepoznavnosti v slovenskem prostoru.

Dodana vrednost projekta je po mnenju Matjaža Čemažarja, predsednika uprave holdinga Domel, tudi v aktualnosti teme, saj je industrija stopila v tako imenovano četrto industrijsko revolucijo in je širši javnosti treba približati tehnologije v proizvodnji in znanje strokovnih ekip, ki za procese v proizvodnji skrbijo. Domelov cilj je predvsem, da se mladim, ki se še odločajo za poklicno pot, in njihovim staršem pokaže, kako digitalizirane in robotizirane so naše tovarne. In da delo v proizvodnji ponuja veliko priložnosti za razvoj znanj, kompetenc in kariere.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse (intervju) Tom PIT in Energetika Ljubljana uspešno končala največji IoT- projekt v regiji

Tjaša Marciuš, direktorica operative v tehnološkem podjetju Tom PIT o projektu Pametni sistem toplotne energije (PSTE) za Energetiko...

Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse (intervju) Simon Rečnik: Strahovom, da bo Lek le ‘pakirnica’, se lahko danes le nasmehnemo 1

Direktor Lekove Tovarne trdnih izdelkov Lendava pojasnjuje posledice več kot stomilijonske investicije Novartisa v Pomurju

Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse Argeta v tovarni v Izoli v dveh desetletjih s 6 na 28 okusov

Vsak dan v pašteto predelajo 20 ton kokošjega ali 10 ton ribjega mesa; na dveh proizvodnih linijah izdelujejo 136 različnih izdelkov za...

Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse V pametni tovarni le s klikom do oblikovanja in izvajanja optimalnega proizvodnega plana

Takšen cilj si je postavila ekipa v laboratoriju LASIM na ljubljanski strojni fakulteti, ko je začela snovati demonstracijski center...

Tovarna
Novice
Novice Vrata je odprla prva demonstracijska pametna tovarna v Sloveniji

Na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani so v Laboratoriju za strego, montažo in pnevmatiko LASIM danes odprli demonstracijski...

Tovarna
Novice
Novice Tovarne prihodnosti nastajajo na Kitajskem

Za obvladovanje tovarn prihodnosti so nujni tako izobraženi ljudje kot prava strategija podjetja

Tovarna
V ožjem izboru za nagrado tovarna leta letos 6 podjetij

Predstavitev finalistov in podelitev nagrade 9. oktobra v Novem mestu gosti Krka, tovarna leta 2018