Digitalizacija industrijskih objektov ena od tem na Siemensovi konferenci v Rabcu

Digitalizacija industrijskih objektov ena od tem na Siemensovi konferenci v Rabcu
Digitalizacija industrijskih objektov ena od tem na Siemensovi konferenci v Rabcu
  28.03.2019  |  09:40
Čas branja: 4 min
Med novimi trendi bodo v ospredju rešitve v oblaku za učinkovito upravljanje stavb, pametni števci in ventili, predvsem pa celotno integrirane sistemske rešitve

Danes se v Rabcu na Hrvaškem začenja 4. Siemensova Partnerska konferenca s področja stavbnih tehnologij. V dveh dneh bodo strokovnjaki predstavili novosti in zanimivosti s področja digitalizacije na gradbenem področju in opremi objektov, tudi industrijskih.

Novi trendi, ki bodo predstavljeni, so predvsem rešitve v oblaku za učinkovito upravljanje stavb, pametni števci in ventili, predvsem pa celotno integrirane sistemske rešitve, ki zajemajo avtomatizacijo stavbnih tehnologij, energetske učinkovitosti in varnostnih sistemov.

V Rabcu je ta trenutek zbranih okoli 160 partnerjev iz Slovenije, Hrvaške, Srbije in Bosne, so sporočili iz Siemensa Slovenija.

V stavbah in objektih je polno informacij

Stavbe, v katerih delamo, ali pa objekti, v katerih imamo nameščeno opremo, stroje, proizvodne linije …, so polne informacij. Današnje digitalne tehnologije in inovativni sistemi avtomatizacije se prilagajajo glede na najbolj učinkovito delovanje zgradbe ali objekta, komunicirajo z uporabnikom in mu sporočajo morebitna odstopanja.

Nove stavbe prihodnosti bodo samovzdrževalne, predvidele bodo dotrajanost uporabljene opreme ter tako omogočile redno servisiranje in kontinuiranost delovanja. Tehnologija bo skrbela za vzdrževanje optimalne energetske učinkovitosti in porabo energije. Pretok podatkov bo potekal iz omreženih produktov – senzorjev in drugih vmesnikov, ki bodo skrbeli za stalen pretok podatkov v oblak. Z ustrezno analitiko, ki jo ponujajo Siemensove rešitve, se ti podatki pretvarjajo v koristne informacije za uporabnika. Vse to bo omogočalo prepoznavanje vedenja uporabnikov, sistem pa bo sprožal korektivne mere.

Podatkovni centri imajo edinstvene zahteve

Eno izmed področij v industriji so gotovo rešitve za podatkovne centre, ki postajajo digitalna hrbtenica vsakega podjetja ali tovarne. Podatkovni centri imajo edinstvene zahteve pri avtomatizaciji zgradb, varnostnih sistemov in požarni varnosti. Zahtevajo nepretrgano delujoče, zanesljive in zmogljive hladilne sisteme za vzdrževanje pravilne delovne temperature njihove obsežne informacijske opreme.

Na konferenci bodo strokovnjaki predstavili tudi najnovejše smernice za videonadzor, nadzor dostopa in alarmnih sistemov ter specializirane programske rešitve zagotavljanja skladnosti z najvišjimi varnostnimi standardi. Požarna varnost pa se zagotavlja z visoko občutljivimi požarnimi detektorji in posebni sistemi za gašenje s plinom. Ti preprečijo požare in poškodbe drage opreme.

Finančna izguba, ki jo povzroči izpad strežnika, je precejšnja

V današnji dobi se pričakuje, da bodo informacije dostopne kjerkoli in kadarkoli. Celo najkrajši izpadi strežnika imajo zato lahko precejšnje finančne posledice. Zanesljivo in čim hitrejše odkrivanje začetnih požarov in hitra aktivacija ustreznih odzivnih ukrepov sta glavna pogoja pri zagotavljanju maksimalne razpoložljivosti sistema.

»V povprečju je finančna izguba, ki jo povzroči izpad strežnika, 7.300 dolarjev na minuto, požari v podatkovnih centrih pa lahko ogrozijo preživetje celotnega podjetja,« opozarja Igor Kulašič, vodja divizije Smart Infrastructure Siemens Slovenija.

In dodaja: »Statistični podatki kažejo, da je šest odstotkov napak infrastrukture v podatkovnih centrih povezanih s požari in da so tista podjetja, ki jih je prizadel večji dogodek požara, v več kot 70 odstotkih prisiljena prekiniti svoje poslovanje v obdobju treh let. Za maksimalno zaščito so potrebni celosten sistem požarne varnosti, da se zagotovijo nepretrgano poslovanje, osebna varnost in ublažitev škode v primeru požara.«

Podatkovni center Polcom na Poljskem s Siemensovo tehnologijo za tiho gašenje Sinorix

Podatkovni center Polcom v Skawini na Poljskem, ki je eden najsodobnejših centrov za obdelavo podatkov v Evropi, je potreboval popolnoma zanesljiv sistem za gašenje. Dejstvo je, da so podatkovni centri zelo zahtevna okolja z različnimi tveganji potencialnega vžiga. Ob tem lahko pride do okvar na trdih diskih (HDD) med postopkom suhega gašenja, predvsem zaradi visoke ravni hrupa, ki ga povzročajo konvencionalni sistemi za gašenje med postopkom praznjenja. S Siemensovo tehnologijo za tiho gašenje Sinorix se sredstvo za gašenje lahko enakomerno porazdeli v zaščiteno območje, hkrati pa ohranja raven hrupa med izpustom pod raven, za katero je ugotovljeno, da pomeni tveganje za HDD. Na Poljskem so Siemensovo tehnologijo že uspešno vpeljali.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse Tako Odelo v Preboldu izdeluje zadnje luči za prestižne znamke avtomobilov BMW, Audi in Mercedes-Benz

Odelo Slovenija zadnje luči serijsko izdeluje za približno 25 modelov avtomobilov, največ za znamke BMW, Audi in Mercedes-Benz; lani so...

Tovarna
Izbor Tovarne leta
Izbor Tovarne leta Izbor tovarne leta 2019: spodbuda in priložnost za izmenjavo dobrih praks med podjetji

Kako koristi sodelovanja v izboru tovarne leta 2019 vidijo člani strokovnega odbora tovarne leta

Tovarna
Izbor Tovarne leta
Izbor Tovarne leta Prvi korak na poti do lovorike tovarna leta 2019 je vprašalnik z 20 vprašanji

Največ vprašanj, 11, se dotika tehnološke naprednosti proizvodnje; lani so se nagrade tovarna leta 2018 veselili v Krki

Tovarna
Izbor Tovarne leta
Izbor Tovarne leta Izbor tovarne leta 2019 tudi priložnost, da se podjetje predstavi mladim talentom

Vstopna točka za sodelovanje v izboru Tovarna leta 2019 je vprašalnik s štirimi sklopi, izpolniti ga je treba do 30. aprila.

Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse Podatke spremenite v informacije, te pa v konkurenčno prednost podjetja

Internet stvari v Sloveniji uporablja 62 odstotkov proizvodnih podjetij, polovica podjetij namerava uporabo IoT še povečati, kažejo...

Tovarna
Novice
Novice (intervju) Dobili smo podporno okolje, ki lahko pomaga trgu digitalnih storitev

Marko Bohar, samostojni svetovalec v Zbornici elektronske in elektroindustrije (ZEE) pri GZS ter koordinator grozda Pametne tovarne o...