Prvi korak na poti do lovorike tovarna leta 2019 je vprašalnik z 20 vprašanji

Prvi korak na poti do lovorike tovarna leta 2019 je vprašalnik z 20 vprašanji
Prvi korak na poti do lovorike tovarna leta 2019 je vprašalnik z 20 vprašanji
  26.03.2019  |  10:40
Čas branja: 4 min
Največ vprašanj, 11, se dotika tehnološke naprednosti proizvodnje; lani so se nagrade tovarna leta 2018 veselili v Krki

Uspešna proizvodna podjetja imate še mesec dni časa, da se prijavite na izbor Tovarna leta 2019 ter svoje dobre prakse v proizvodnji in napredne tehnologije postavite ob bok drugim industrijskim podjetjem. Prvi korak na poti do nagrade tovarna leta 2019 je vprašalnik z 20 vprašanji, ki ga je treba izpolniti do 30. aprila.

Vprašalnik zajema glavne kazalnike uspešnosti poslovanja podjetja, tehnološko naprednost proizvodnje, skrb za trajnostni razvoj (okolje) in skrb za zaposlene. Največ vprašanj, 11, se dotika tehnološke naprednosti proizvodnje. Vprašalnik za izbor tovarne leta so pripravili v podjetju KPMG poslovno svetovanje, ki je strokovni partner projekta Tovarna leta.

Več informacij o izboru Tovarna leta 2019 najdete tukaj, kjer so poleg vprašalnika objavljeni tudi razpisni pogoji, skupaj s pogodbo o varovanju zaupnosti podatkov. Pa tudi v članku: Tovarna leta 2019: tekma, promocija, priznanje, druženje.

Od vitke organizacije do industrije 4.0

Pri tehnološki naprednosti proizvodnje se vprašanja med drugim nanašajo na uporabo načel vitke organizacije, na vrsto informacijskih sistemov, ki jih podjetja uporabljajo v proizvodnji, in njihovo medsebojno povezanost, delitev podatkov o izdelkih in proizvodnji z različnimi deležniki znotraj in zunaj podjetja, na možnosti za prilagajanje izdelkov zahtevam posameznih strank, uporabo dodajalne proizvodnje oziroma 3D-tiskanja, lasten razvoj poslovnih rešitev in industrijo 4.0.

Pri zadnji se vprašanja med drugim dotikajo tehnologij, ki so na tem področju vodilne v podjetju, vpliva industrije 4.0 na rast prihodkov in zniževanje stroškov podjetja v zadnjih letih ter načrtovanih naložb v posamezne segmente industrije 4.0.

Skrb za okolje in zaposlene

Pri skrbi za trajnostni razvoj oziroma okolje se vprašanja med drugim nanašajo na odgovornost podjetja za izdelek po uporabi oziroma recikliranje lastnih izdelkov, na uvedbo novih ali izboljšanih proizvodnih oziroma tehnoloških procesov ali izdelkov in storitev, ki so privedli do manjše porabe energije, surovin in naravnih virov, do povečanja deleža uporabe energije in energentov iz trajnih oziroma obnovljivih virov in okoljsko manj škodljivih odpadkov.

Pri skrbi za zaposlene je treba odgovoriti na vprašanja o strokovnem oziroma tehnološkem izobraževanju zaposlenih, internem deljenju znanj o industriji 4.0, vlaganjih podjetja v izboljšanje zdravja zaposlenih in o zagotavljanju varnosti na delovnem mestu.

Razpis je odprt za vsa uspešna proizvodna podjetja

Razpis Tovarna leta 2019 je odprt za vsa uspešna podjetja z naprednimi tehnologijami v proizvodnji, ki s koraki v smeri industrije 4.0 in vlaganji v digitalizacijo uspešno tekmujejo na svetovnem trgu.

K izboru tovarne leta je Časnik Finance tudi letos še posebej povabil podjetja, ki pri svojih rezultatih izstopajo po dodani vrednosti na zaposlenega, doseženem EBIDTA, EBIT marži, nizki zadolženosti … V naboru približno 150 podjetij, ki ga je pripravil analitik Financ Jure Ugovšek, prevladujejo velika in srednja podjetja, ne manjkajo pa niti mala.

V zahtevni tekmi je lani sodelovalo 14 družb

Povabilu za sodelovanje v izboru se je lani odzvalo 14 podjetij, med katerimi je družba KPMG poslovno svetovanje v sodelovanju z uredništvom Tovarne leta izbrala tri finaliste, ki so bili najbolj opazni po tehnološki naprednosti proizvodnje. To so bili proizvajalec sesalnih enot in elektronsko komutiranih motorjev Domel, proizvajalec kompleksnih plastičnih sestavnih delov za avtomobilsko industrijo Polycom in farmacevtska družba p(Krka#Krka) z obratom za proizvodnjo trdih zdravil Notol 2, ki je na sklepnem dogodku izbora – tega je oktobra v Kranju gostila družba Iskratel – najbolj prepričala strokovno komisijo.

»Izbrali smo jo, ker je med vsemi tremi finalisti tehnološko najbolj napredna in skladna z načeli industrije 4.0,« je ob razglasitvi zmagovalca povedal Anton Papež, predsednik strokovne komisije.

Sklepni dogodek letošnjega izbora tovarne leta bo v Novem mestu gostila Krka, zmagovalca pa bo med tremi do petimi finalisti tudi tokrat izbrala štiričlanska strokovna žirija uglednih menedžerjev. Kako je Slovenija dobila najboljše proizvodno podjetje 2018 - dogodek je v Kranju gostila družba Iskratel - si lahko ogledate v videu tukaj.

Zakaj sodelovati v izboru za tovarno leta 2019

Ker s tem podjetje dobi edinstveno priložnost za primerjavo svojih praks v proizvodnji s praksami drugih uspešnih industrijskih podjetij v Sloveniji; ker lahko medijske objave o svoji proizvodnji izkoristi za predstavitev potencialnim novim inženirskim kadrom in talentom; ker se lahko s tem podjetje še bolje predstavi lokalnemu okolju, pa tudi širši Sloveniji; ker bo na dogodku ob podelitvi nagrade veliko priložnosti za mreženje in izmenjavo izkušenj s kolegi iz proizvodnih podjetij, ki delujejo v isti in drugih panogah; ker bodo podjetja pridobila povratne informacije, pa tudi zamisli, kako svojo proizvodnjo še izboljšati ter se pri tem izogniti morebitnim pastem.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse (intervju) Tom PIT in Energetika Ljubljana uspešno končala največji IoT- projekt v regiji

Tjaša Marciuš, direktorica operative v tehnološkem podjetju Tom PIT o projektu Pametni sistem toplotne energije (PSTE) za Energetiko...

Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse (intervju) Simon Rečnik: Strahovom, da bo Lek le ‘pakirnica’, se lahko danes le nasmehnemo 1

Direktor Lekove Tovarne trdnih izdelkov Lendava pojasnjuje posledice več kot stomilijonske investicije Novartisa v Pomurju

Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse Argeta v tovarni v Izoli v dveh desetletjih s 6 na 28 okusov

Vsak dan v pašteto predelajo 20 ton kokošjega ali 10 ton ribjega mesa; na dveh proizvodnih linijah izdelujejo 136 različnih izdelkov za...

Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse V pametni tovarni le s klikom do oblikovanja in izvajanja optimalnega proizvodnega plana

Takšen cilj si je postavila ekipa v laboratoriju LASIM na ljubljanski strojni fakulteti, ko je začela snovati demonstracijski center...

Tovarna
Novice
Novice Vrata je odprla prva demonstracijska pametna tovarna v Sloveniji

Na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani so v Laboratoriju za strego, montažo in pnevmatiko LASIM danes odprli demonstracijski...

Tovarna
Novice
Novice Tovarne prihodnosti nastajajo na Kitajskem

Za obvladovanje tovarn prihodnosti so nujni tako izobraženi ljudje kot prava strategija podjetja

Tovarna
V ožjem izboru za nagrado tovarna leta letos 6 podjetij

Predstavitev finalistov in podelitev nagrade 9. oktobra v Novem mestu gosti Krka, tovarna leta 2018