S kalkulacijami v glavi do luknje v bilanci

S kalkulacijami v glavi do luknje v bilanci
S kalkulacijami v glavi do luknje v bilanci
  19.03.2019  |  14:15
Čas branja: 3 min
Pred- in pokalkulacije so osnova za planiranje in obvladovanje poslovne uspešnosti, vendar ima malo podjetji tako učinkovite kalkulacijske rešitve, da bi jih redno uporabljala pri operativnem in strateškem odločanju.

V mnogih proizvodnih podjetjih, ne glede na velikost, za pripravo kalkulacij porabijo ogromno časa. To je osnovni razlog, zakaj jim ne služijo kot temeljno orodje za optimizacijo proizvodnje in poslovanja. Problem je v tem, da se podatki, ki so potrebni za pripravo kalkulacij, nahajajo v različnih nepovezanih informacijskih sistemih in namenskih aplikacijah in celo v papirnih dokumentih. Dogaja se celo, da podatkov enostavno ni, ker se jih ne beleži – in to največkrat prav v proizvodnji!

Podjetja se za pripravo kalkulacij običajno poslužujejo Excela, kar pomeni veliko porabo časa za pripravo in obdelavo podatkov ter njihovo predstavitev, pri čemer zaradi ročnega prepisovanja podatkov pogosto prihaja do napak. Takšne kalkulacije ne samo, da niso na voljo takrat, ko se jih potrebuje, ampak se jim tudi popolnoma ne zaupa. Nesposobnost pravočasne priprave kalkulacij velikokrat vodi k ocenjevanju čez prst.

»Kalkulacije predstavljajo kompas, ki nam kaže ali smo na pravi poti. Dejansko nam povedo, ali delamo prav, kakšna so odstopanja in kako moramo poravnati jadra, da zajamemo pravi veter in ostanemo na začrtani poti,« je povedal Tibor Zavrl, poslovni svetovalec v podjetju MIT informatika.

Res je, da podjetje od kalkulacij ne živi, ampak brez njih enostavno ne more izkoristiti svojih sredstev in časa, ki mu je na razpolago. To pomeni, da je daleč od visoke učinkovitosti in produktivnosti in da bo za doseganje želenih ciljev rabilo več časa, kot bi ga v potrebovalo v resnici. Zato tudi ne dosega takšne dobičkonosnosti in dodane vrednosti kot konkurenca, težje raste, se slabše odziva na zahteve trga in manj investira v razvoj. Podjetje, ki pri poslovanju ne uporablja kalkulacij, si dejansko samo koplje jamo.

Kje se začne in kaj pride najbolj v poštev

S kalkulacijami je smiselno podpreti vsa ključna področja poslovanja. Kakovostne ERP rešitve za proizvodna podjetja, kot je MIT Orkester, ponujajo finančne, tehnološke in komercialne kalkulacije.

Podjetja največkrat izdelajo finančno predkalkulacijo, ki se jo potrebuje recimo za poslovno planiranje ter za vrednotenje zalog ob koncu leta. Vendar sta za proizvodna podjetja morda celo bolj pomembni komercialna in tehnološka predkalkulacija. Prva zato, da se lahko kupcu ponudi ugodno, vendar rentabilno ceno, druga, ker omogoča optimalno izvedbo, torej doseganje načrtovane razlike v ceni.

»MIT Orkester vsebuje osnovne normative, kot so kosovnice in tehnoloških postopki, ki so potrebni za izračun zožene lastne cene. Temu se enostavno doda ostale stroške, recimo transporta, financiranja in režije, da se dobi lastno ceno in na koncu še delež dobička, da pridemo do prodajne cene,« je pojasnil Zavrl.

V MIT so svoj sistem ERP nadgradili z zmožnostjo cenovnih simulacij, kar omogoča hiter odziv glede na razmere na trgu končnih izdelkov, surovin, energije, dela in storitev. Tako lahko podjetje preigrava različne scenarije, prilagaja cenovno politiko, optimizira ponudbe in pripravlja poslovni načrt.

Če je komercialna predkalkulacija pomembna s prihodkovnega vidika, je tehnološka pomembna z vidika dobičkonosnosti. Ukvarja se namreč s porabo časa in materiala, kjer lahko podjetje ustvari največjo razliko v ceni. V sklopu tehnoloških predkalkulacij MIT Orkester tudi ponuja simulacije. Z njimi tehnologi preigravajo uporabo različnih materialov, strojev, vrstni red tehnoloških postopkov in celo angažirane delavce. S pomočjo simulacij odkrivajo najbolj ugodne rešitve z različnih vidikov, na primer cene, kakovosti in izdelavnega časa.

Sprotni podatki in zaključena zanka

Predkalkulacijo si lahko v navigacijskem smislu predstavljamo kot cilj in pot. Vendar je proizvodnja živa stvar, kjer se stanje nenehno spreminja. V vsakem trenutku se lahko kaj zalomi, na primer zaradi napake v materialu, okvare stroja, neposrečene kombinacije tehnoloških postopkov ali vpliva človeškega faktorja.

Zato je smiselno izvajati tudi sprotne kalkulacije, na osnovi katerih se ugotavlja, ali smo na pravi poti. Slednje temelji na avtomatskem zajemu podatkov prek sistema za monitoring proizvodnje. Sprotna kalkulacija pokaže trenutno stanje na posameznem delovnem nalogu, na primer koliko delovnega in strojnega časa ter materiala je bilo porabljenega za izgotovljeno količino in tudi kakšen je bil izmet – ali smo še v zelenem ali že tolčemo izgubo. Na osnovi pravočasnih informacij o morebitnih odstopanjih se vodstvo in tehnologi lažje odločajo o ukrepih, s katerimi bi zagotovili izvedbo naloga v predvidenem cenovnem in časovnem okviru.

O uspešnem prihodu na cilj ne bo odločalo samo zadovoljstvo kupca ob pravočasni dobavi, ampak predvsem pokalkulacija, ki pokaže dejansko porabo materiala in časa. V MIT Orkestru so postavke pred- in pokalkulacije usklajene, kar poleg takojšnjega ugotavljanja dejanske razlike v ceni omogoča takojšnje odkrivanje razlogov za odstopanje, bodisi v pozitivno bodisi v negativno smer. Na osnovi teh podatkov se v komerciali odločajo o popravkih cen in asortimanu, tehnologi pa optimizirajo material, postopke in normative. Oboji s ciljem povečanja prihodkovnosti in donosnosti.

Vir: MIT informatika

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse Tako Odelo v Preboldu izdeluje zadnje luči za prestižne znamke avtomobilov BMW, Audi in Mercedes-Benz

Odelo Slovenija zadnje luči serijsko izdeluje za približno 25 modelov avtomobilov, največ za znamke BMW, Audi in Mercedes-Benz; lani so...

Tovarna
Izbor Tovarne leta
Izbor Tovarne leta Izbor tovarne leta 2019: spodbuda in priložnost za izmenjavo dobrih praks med podjetji

Kako koristi sodelovanja v izboru tovarne leta 2019 vidijo člani strokovnega odbora tovarne leta

Tovarna
Izbor Tovarne leta
Izbor Tovarne leta Prvi korak na poti do lovorike tovarna leta 2019 je vprašalnik z 20 vprašanji

Največ vprašanj, 11, se dotika tehnološke naprednosti proizvodnje; lani so se nagrade tovarna leta 2018 veselili v Krki

Tovarna
Izbor Tovarne leta
Izbor Tovarne leta Izbor tovarne leta 2019 tudi priložnost, da se podjetje predstavi mladim talentom

Vstopna točka za sodelovanje v izboru Tovarna leta 2019 je vprašalnik s štirimi sklopi, izpolniti ga je treba do 30. aprila.

Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse Podatke spremenite v informacije, te pa v konkurenčno prednost podjetja

Internet stvari v Sloveniji uporablja 62 odstotkov proizvodnih podjetij, polovica podjetij namerava uporabo IoT še povečati, kažejo...

Tovarna
Novice
Novice (intervju) Dobili smo podporno okolje, ki lahko pomaga trgu digitalnih storitev

Marko Bohar, samostojni svetovalec v Zbornici elektronske in elektroindustrije (ZEE) pri GZS ter koordinator grozda Pametne tovarne o...

Tovarna
Novice
Novice Digitalizacija industrijskih objektov ena od tem na Siemensovi konferenci v Rabcu

Med novimi trendi bodo v ospredju rešitve v oblaku za učinkovito upravljanje stavb, pametni števci in ventili, predvsem pa celotno...