5G Varnost: Iskratel gostil uspešno inovativno delavnico za učinkovitejše rešitve na področju javne varnosti

5G Varnost: Iskratel gostil uspešno inovativno delavnico za učinkovitejše rešitve na področju javne varnosti
5G Varnost: Iskratel gostil uspešno inovativno delavnico za učinkovitejše rešitve na področju javne varnosti
  14.03.2019  |  10:00
Čas branja: 1 min

Iskratel je gostil prvo inovacijsko delavnico s področja rešitev javne varnosti, na kateri so sodelovali partnerji projekta 5G Varnost ter številni deležniki s področja javne varnosti, zaščite in reševanja.

Gre za prvi tovrstni dogodek, ki ga v okviru projekta 5G Varnost izvajajo konzorcijski partnerji, poleg Iskratela še Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, Telekom Slovenije in podjetje OSI. Projekt, katerega namen je najti napredne telekomunikacijske rešitve za povečanje javne varnosti in varovanje življenj ljudi, so začeli, tudi s pomočjo sredstev EU, izvajati septembra lani.

»V projekt 5G Varnost smo vpeljali metode usmerjenega inoviranja z izvajanjem posebnih inovacijskih aktivnosti in bolj agilnimi pristopi dela. Evropska sredstva želimo uporabiti za vzvod in razvoj tistih tehnoloških rešitev, ki prinašajo največje koristi,« je o namenu inovacijske delavnice povedal upravljalec inovacij v Iskratelu in pobudnik delavnice, Gregor Smolej (na sliki).

V prostorih Iskratelovega izobraževalnega centra so poleg konzorcijskih partnerjev projekta gostili številne deležnike s področja javne varnosti, zaščite in reševanja, vključno z AMZS-jem, DARS-om, gorsko reševalno službo, prostovoljnimi in poklicnimi gasilci, predstavniki nujne medicinske pomoči in različnih klicnih centrov v strukturi zaščite in reševanja.

Udeležencem je bila predstavljena množica primerov uporabe novih tehnologij pri delu deležnikov s področja javne varnosti, zaščite in reševanja (PPDR - Public Protection and Disaster Relief), podrobneje pa so se po skupinah posvetili najbolj zanimivim.

»Dogodek je pomenil odlično sinhronizacijo med rezultati projekta in samimi uporabniki. Pokazal je, kako pomembno je v zelo zgodnji fazi vključevati uporabnike, saj so bile na ta način preverjene številne predpostavke, razblinjeni mnogi dvomi, uporabniki pa so delili kritične notranje podatke, ki bodo močno vplivali na nadaljnji razvoj rešitev,« je rezultate dogodka povzel Smolej in dodal, da je delavnica avtorjem in lastnikom uporabnih primerov omogočila strnitev ugotovitev, ki jih bodo upoštevali pri nadaljnjem razvoju rešitev.

Inovacijski dogodek je tudi odličen primer zglednega sodelovanja gospodarstva, akademske sfere in javnega sektorja z namenom doseganja največjih koristi projekta, zato bodo tovrstne dogodke v Iskratelu gotovo še pripravili.

Vir: Iskratel

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse Tako Odelo v Preboldu izdeluje zadnje luči za prestižne znamke avtomobilov BMW, Audi in Mercedes-Benz

Odelo Slovenija zadnje luči serijsko izdeluje za približno 25 modelov avtomobilov, največ za znamke BMW, Audi in Mercedes-Benz; lani so...

Tovarna
Izbor Tovarne leta
Izbor Tovarne leta Izbor tovarne leta 2019: spodbuda in priložnost za izmenjavo dobrih praks med podjetji

Kako koristi sodelovanja v izboru tovarne leta 2019 vidijo člani strokovnega odbora tovarne leta

Tovarna
Izbor Tovarne leta
Izbor Tovarne leta Prvi korak na poti do lovorike tovarna leta 2019 je vprašalnik z 20 vprašanji

Največ vprašanj, 11, se dotika tehnološke naprednosti proizvodnje; lani so se nagrade tovarna leta 2018 veselili v Krki

Tovarna
Izbor Tovarne leta
Izbor Tovarne leta Izbor tovarne leta 2019 tudi priložnost, da se podjetje predstavi mladim talentom

Vstopna točka za sodelovanje v izboru Tovarna leta 2019 je vprašalnik s štirimi sklopi, izpolniti ga je treba do 30. aprila.

Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse Podatke spremenite v informacije, te pa v konkurenčno prednost podjetja

Internet stvari v Sloveniji uporablja 62 odstotkov proizvodnih podjetij, polovica podjetij namerava uporabo IoT še povečati, kažejo...

Tovarna
Novice
Novice (intervju) Dobili smo podporno okolje, ki lahko pomaga trgu digitalnih storitev

Marko Bohar, samostojni svetovalec v Zbornici elektronske in elektroindustrije (ZEE) pri GZS ter koordinator grozda Pametne tovarne o...

Tovarna
Novice
Novice Digitalizacija industrijskih objektov ena od tem na Siemensovi konferenci v Rabcu

Med novimi trendi bodo v ospredju rešitve v oblaku za učinkovito upravljanje stavb, pametni števci in ventili, predvsem pa celotno...