Microsoft predstavil najnovejše dosežke na področju umetne inteligence

Microsoft predstavil najnovejše dosežke na področju umetne inteligence
Microsoft predstavil najnovejše dosežke na področju umetne inteligence
  19.11.2018  |  15:42
Čas branja: 2 min
Microsoftove prelomne tehnologije za prevajanje zapustile raziskovalni laboratorij; predstavili smernice za odgovoren razvoj pogovorne umetne inteligence

Microsoft je minuli teden na dogodku Conversations on AI v San Franciscu napovedal, da je v svoje javno dostopne prevajalske tehnologije vključil nove sisteme za prevajanje med kitajščino, nemščino in angleščino, ki temeljijo na prelomnih raziskavah v Microsoftovih raziskovalnih laboratorijih.

Novi sistemi za prevajanje slonijo na raziskavah strojnega prevajanja in uporabljajo globoke nevronske mreže za doseganje prevoda iz kitajščine v angleščino, ki je enakovreden človeškemu (human parity).

Microsoftova razvojna ekipa namerava tehnologijo v prihodnjih mesecih uporabiti za dodatne jezike, ki jih podpira aplikacija Microsoft Translator.

Microsoft je prav tako razvil in kot predogled v storitvi Azure Cognitive Services omogočil nevronski sintezni sistem besedilo-v-govor, ki iz besedila ustvarja digitalne glasove, ki se skoraj ne razlikujejo od posnetkov človeka. Tehnologijo je mogoče uporabiti za, denimo, bolj naravne interakcije s pogovornimi boti in z virtualnimi pomočniki, za pretvorbo digitalnih besedil, kot so e-knjige, v zvočne knjige ter za izboljšanje navigacije v avtomobilu.

Microsoftova skupina za govor in jezik je nedavno predstavila tudi prototip nove avdio-vizualne naprave, ki omogoča natančen prepis govora tudi, ko ljudje ne govorijo neposredno v mikrofon (vision-enhanced far-field speech recognition). Nova tehnologija je razvijalcem na voljo prek razvojnega paketa Speech Devices SDK. Čeprav je projekt še v fazi razvoja, bi lahko Microsoftova prototipna naprava, ki izkorišča to tehnologijo, omogočila večjo digitalizacijo sestankov. Prevajanje v realnem času omogoča ljudem, ki ne govorijo istega jezika, da naravno komunicirajo v realnem času brez potrebe po govoru v napravo. Sistem prav tako ustvarja prepise pogovorov v realnem času, pri čemer samodejno prepozna vsakega govornika, in omogoča iskanje po teh prepisih.

Več o tem: Barriers fall as Microsoft’s speech and language technologies exit the lab

Smernice za odgovoren razvoj pogovorne umetne inteligence

Microsoft je prav tako predstavil smernice za razvoj odgovorne pogovorne umetne inteligence. Številni partnerji in stranke Microsoft pri razvoju pogovornih vmesnikov pogosto prosijo za nasvet, kako te tehnologije razviti na način, da bodo koristile uporabnikom, obenem pa ohranile njihovo zaupanje. Microsoft je zato predstavil smernice, ki temeljijo na njegovem dosedanjem delu – od razvoja storitve Comic Chat leta 1995 do nedavnih orodij, kot sta Cortana in Zo – ter obenem upoštevajo tudi mnenja strank in partnerjev. Tem smernicam Microsoft sledi v lastnih prizadevanjih za razvoj odgovornih in zaupanja vrednih botov.

Smernice poudarjajo razvoj umetne inteligence na področju pogovorov, ki je odgovorna in vredna zaupanja od samega začetka načrtovanja. Podjetja in organizacije spodbujajo k razmisleku, kako bo njihov bot uporabljen, in k sprejetju ukrepov, potrebnih za preprečevanje zlorab. V smernicah je velik poudarek predvsem na zaupanju. Če ljudje tehnologiji ne bodo zaupali, je tudi uporabljali ne bodo.

Smernice za razvoj odgovornih botov:

  • Razložite namen svojega bota in se posebej posvetite nadaljnjim primerom uporabe.
  • Bodite jasni glede tega, da uporabljate bote kot del svojega izdelka ali storitve.
  • Zagotovite nemoteno predajo nalog z bota na človeka tam, kjer naloge presegajo sposobnosti botov.
  • Oblikujte svoj bot tako, da upošteva pomembne kulturne norme in varuje pred zlorabo.
  • Zagotovite, da je vaš bot zanesljiv.
  • Poskrbite, da vaš bot pošteno ravna z ljudmi.
  • Zagotovite, da vaš bot upošteva zasebnost uporabnikov.
  • Zagotovite, da vaš bot skrbi za varno obdelavo podatkov.
  • Poskrbite, da bo vaš bot dostopen.
  • Sprejmite odgovornost.

Več informacij je na voljo na spletnih straneh Microsoft’s approach to AI, The Future Computed, The AI Blog in As AI breakthroughs abound, businesses look to score benefits.

Vir: Microsoft Slovenija

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse Tako Odelo v Preboldu izdeluje zadnje luči za prestižne znamke avtomobilov BMW, Audi in Mercedes-Benz

Odelo Slovenija zadnje luči serijsko izdeluje za približno 25 modelov avtomobilov, največ za znamke BMW, Audi in Mercedes-Benz; lani so...

Tovarna
Izbor Tovarne leta
Izbor Tovarne leta Izbor tovarne leta 2019: spodbuda in priložnost za izmenjavo dobrih praks med podjetji

Kako koristi sodelovanja v izboru tovarne leta 2019 vidijo člani strokovnega odbora tovarne leta

Tovarna
Izbor Tovarne leta
Izbor Tovarne leta Prvi korak na poti do lovorike tovarna leta 2019 je vprašalnik z 20 vprašanji

Največ vprašanj, 11, se dotika tehnološke naprednosti proizvodnje; lani so se nagrade tovarna leta 2018 veselili v Krki

Tovarna
Izbor Tovarne leta
Izbor Tovarne leta Izbor tovarne leta 2019 tudi priložnost, da se podjetje predstavi mladim talentom

Vstopna točka za sodelovanje v izboru Tovarna leta 2019 je vprašalnik s štirimi sklopi, izpolniti ga je treba do 30. aprila.

Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse Podatke spremenite v informacije, te pa v konkurenčno prednost podjetja

Internet stvari v Sloveniji uporablja 62 odstotkov proizvodnih podjetij, polovica podjetij namerava uporabo IoT še povečati, kažejo...

Tovarna
Novice
Novice (intervju) Dobili smo podporno okolje, ki lahko pomaga trgu digitalnih storitev

Marko Bohar, samostojni svetovalec v Zbornici elektronske in elektroindustrije (ZEE) pri GZS ter koordinator grozda Pametne tovarne o...

Tovarna
Novice
Novice Digitalizacija industrijskih objektov ena od tem na Siemensovi konferenci v Rabcu

Med novimi trendi bodo v ospredju rešitve v oblaku za učinkovito upravljanje stavb, pametni števci in ventili, predvsem pa celotno...