Z združenimi močmi do višje ravni kibernetske varnosti

Z združenimi močmi do višje ravni kibernetske varnosti
Z združenimi močmi do višje ravni kibernetske varnosti
  03.10.2018  |  16:40
Čas branja: 3 min
Velike mednarodne korporacije so se s sprejetjem Listine zaupanja zvezale k spoštovanju desetih načel o kibernetski varnosti; k izvajanju načel želijo pritegniti tudi manjša podjetja

Zavarovati podatke posameznikov in podjetij, preprečiti oškodovanja ljudi, podjetij in infrastrukture, ustvariti zanesljive temelje za razvoj in krepitev zaupanja v digitalno povezan svet.

Tako je tri temeljne cilje Listine zaupanja (Charter of Trust), ki jo je v začetku leta sprejelo 16 velikih mednarodnih korporacij, povzel Kai Hermsen, vodja poslovne strategije kibernetske varnosti v družbi Siemens in globalni koordinator Listine zaupanja.

Hermsen je pred kratkim predstavnikom IKT Horizontalne mreže na Gospodarski zbornici Slovenije predstavil Listino zaupanja z desetimi načeli kibernetske varnosti, h katerim so se zavezale svetovne korporacije. Te želijo k pobudi in izvajanju načel pritegniti še druga podjetja, tudi manjša.

Da tradicionalni pristopi pri zagotavljanju kibernetske varnosti ne dajejo več želenih rezultatov, dokazujejo napadi z virusi Wannacry, NotPetya in drugimi. Škoda, ki so jo hekerski napadi povzročili svetovnemu gospodarstvu, je bila samo lani ocenjena na več kot 500 milijard evrov, je opozoril Kai Hermsen. In dodal, da ni realno pričakovati, da bodo posamezniki z naklonjenostjo sprejeli digitalno transformacijo, če ne morejo zaupati v varnost podatkov in omrežij.

Če želimo zagotoviti zaupanja vreden digitalni svet, je treba najti skupni jezik in izvedljive rešitve, se strinja tudi 16 globalnih korporacij. V boju za boljšo kibernetsko varnost oziroma za minimiziranje škode, ki jo gospodarstvu povzročajo hekerski in kibernetski kriminalci, so skupaj s Siemensom moči združili velikani, kot so Daimler, Enel, Airbuis, IBM, Dell in Allianz. Prizadevanje za kibernetsko varnost je namreč ekipni šport, poudarja Kai Hermsen.

Ranljivi tudi podjetniki posamezniki

Da zaradi čedalje večjega števila povezanih naprav in interneta stvari niso v nevarnosti le velika in srednja podjetja, ampak tudi denimo podjetniki posamezniki, je Hermsen ponazoril na primeru svojega zdravnika.

Ta mu je namreč med obiskom povedal, da mora kupiti bitcoine, saj so mu hekerji zablokirali računalnike in mu poslali sporočilo z zahtevo, da jim na račun nakaže določeno vsoto bitcoinov, za dodatne informacije pa da so dosegljivi le med svojim »delovnim časom«. To dokazuje, da tudi hekerji svojo dejavnost profesionalizirajo, je šaljivo ponazoril Hermsen.

In kako se je s težavo spopadel njegov zdravnik, ki mu je policija svetovala, da naj se na zahtevo hekerjev ne odzove in naj se sprijazni z izgubo vseh podatkov oziroma ravna, kot da je v ordinaciji prišlo do požara? Odločil se je plačati, saj je ugotovil, da ima v računalnikih podatke o neplačanih računih pacientov, ki so presegali vrednost zneska, ki so ga od njega v bitcoinih zahtevali hekerji.

Na operativni ravni do še podrobnejših načel

Oblikovanje desetih načel kibernetske varnosti, ki so jih s svojimi podpisi potrdili predsedniki 16 korporacij, je šele prvi korak na poti do večje kibernetske varnosti posameznikov in industrije, je poudaril globalni koordinator Listine zaupanja. Ekipe, ki so v podjetjih odgovorne za posamezna področja, bodo namreč izmenjale svoje izkušnje in oblikovale podrobnejša načela. Še pred koncem leta naj bi oblikovali in javnosti predstavili okoli 17 načel za kibernetsko varnost v oskrbni verigi.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Tovarna
Novice
Novice (intervju) Do zmage na trgu tudi z obvladovanjem tveganj

Pri obvladovanju tveganj, kar je eden izmed glavnih dejavnikov uspešnosti, je pri slovenskih podjetjih še veliko možnosti za napredek.

Tovarna
Novice
Novice Slovenija med državami z največjim deležem robotov v avtoindustriji

V slovenski avtoindustriji je bilo lani 'zaposlenih' 1.075 robotov na 10.000 delavcev; lani smo se skupaj z Avstrijo prvič pridružili...

Tovarna
Novice
Novice Tovarna pijač Dana širi proizvodnjo na sadna polnila, paste in druge polizdelke

Mirnska tovarna Dana si je kruh doslej rezala predvsem z vodami, sokovi, rumom in emulzijami za pijače, od zdaj pa si ga bo še z...

Tovarna
Novice
Novice Prvi koraki slovenskih podjetij v digitalni svet so kratki in plahi

Med motivi preoblikovanja poslovanja podjetja navajajo predvsem optimizacijo poslovnih procesov in večjo učinkovitost zaposlenih

Tovarna
Novice
Novice Na ljubljanski fakulteti za elektrotehniko kmalu center za sodelujočo robotiko

V novem centru, ki ga bodo lahko uporabljala tudi proizvodna podjetja, bodo pokrivali najnovejše tehnologije s področja robotike

OGLAS
Tovarna
Partnerji sporočajo
Partnerji sporočajo Microsoft predstavil najnovejše dosežke na področju umetne inteligence

Microsoftove prelomne tehnologije za prevajanje zapustile raziskovalni laboratorij; predstavili smernice za odgovoren razvoj pogovorne...