Z združenimi močmi do višje ravni kibernetske varnosti

Z združenimi močmi do višje ravni kibernetske varnosti
Z združenimi močmi do višje ravni kibernetske varnosti
  03.10.2018  |  16:40
Čas branja: 3 min
Velike mednarodne korporacije so se s sprejetjem Listine zaupanja zvezale k spoštovanju desetih načel o kibernetski varnosti; k izvajanju načel želijo pritegniti tudi manjša podjetja

Zavarovati podatke posameznikov in podjetij, preprečiti oškodovanja ljudi, podjetij in infrastrukture, ustvariti zanesljive temelje za razvoj in krepitev zaupanja v digitalno povezan svet.

Tako je tri temeljne cilje Listine zaupanja (Charter of Trust), ki jo je v začetku leta sprejelo 16 velikih mednarodnih korporacij, povzel Kai Hermsen, vodja poslovne strategije kibernetske varnosti v družbi Siemens in globalni koordinator Listine zaupanja.

Hermsen je pred kratkim predstavnikom IKT Horizontalne mreže na Gospodarski zbornici Slovenije predstavil Listino zaupanja z desetimi načeli kibernetske varnosti, h katerim so se zavezale svetovne korporacije. Te želijo k pobudi in izvajanju načel pritegniti še druga podjetja, tudi manjša.

Da tradicionalni pristopi pri zagotavljanju kibernetske varnosti ne dajejo več želenih rezultatov, dokazujejo napadi z virusi Wannacry, NotPetya in drugimi. Škoda, ki so jo hekerski napadi povzročili svetovnemu gospodarstvu, je bila samo lani ocenjena na več kot 500 milijard evrov, je opozoril Kai Hermsen. In dodal, da ni realno pričakovati, da bodo posamezniki z naklonjenostjo sprejeli digitalno transformacijo, če ne morejo zaupati v varnost podatkov in omrežij.

Če želimo zagotoviti zaupanja vreden digitalni svet, je treba najti skupni jezik in izvedljive rešitve, se strinja tudi 16 globalnih korporacij. V boju za boljšo kibernetsko varnost oziroma za minimiziranje škode, ki jo gospodarstvu povzročajo hekerski in kibernetski kriminalci, so skupaj s Siemensom moči združili velikani, kot so Daimler, Enel, Airbuis, IBM, Dell in Allianz. Prizadevanje za kibernetsko varnost je namreč ekipni šport, poudarja Kai Hermsen.

Ranljivi tudi podjetniki posamezniki

Da zaradi čedalje večjega števila povezanih naprav in interneta stvari niso v nevarnosti le velika in srednja podjetja, ampak tudi denimo podjetniki posamezniki, je Hermsen ponazoril na primeru svojega zdravnika.

Ta mu je namreč med obiskom povedal, da mora kupiti bitcoine, saj so mu hekerji zablokirali računalnike in mu poslali sporočilo z zahtevo, da jim na račun nakaže določeno vsoto bitcoinov, za dodatne informacije pa da so dosegljivi le med svojim »delovnim časom«. To dokazuje, da tudi hekerji svojo dejavnost profesionalizirajo, je šaljivo ponazoril Hermsen.

In kako se je s težavo spopadel njegov zdravnik, ki mu je policija svetovala, da naj se na zahtevo hekerjev ne odzove in naj se sprijazni z izgubo vseh podatkov oziroma ravna, kot da je v ordinaciji prišlo do požara? Odločil se je plačati, saj je ugotovil, da ima v računalnikih podatke o neplačanih računih pacientov, ki so presegali vrednost zneska, ki so ga od njega v bitcoinih zahtevali hekerji.

Na operativni ravni do še podrobnejših načel

Oblikovanje desetih načel kibernetske varnosti, ki so jih s svojimi podpisi potrdili predsedniki 16 korporacij, je šele prvi korak na poti do večje kibernetske varnosti posameznikov in industrije, je poudaril globalni koordinator Listine zaupanja. Ekipe, ki so v podjetjih odgovorne za posamezna področja, bodo namreč izmenjale svoje izkušnje in oblikovale podrobnejša načela. Še pred koncem leta naj bi oblikovali in javnosti predstavili okoli 17 načel za kibernetsko varnost v oskrbni verigi.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse Belokranjska Iskra Kondenzatorji med proizvajalci v Evropi nima para

V Iskrini poslovni enoti Kondenzatorji v Semiču na leto izdelajo do sto milijonov elektronskih kondenzatorjev, nekaj sto tisoč...

Tovarna
Novice
Novice Te vsebine na Tovarni leta so vas v 2018 najbolj pritegnile

Z največ bralci članek o proizvodnji, povezani z novo predsedniško limuzino ruskega predsednika Vladimirja Putina

Tovarna
Novice
Novice Tako proizvodnim podjetjem pomagajo pri optimizaciji in digitalizaciji

Novosti in poudarke v ponudbi pojasnjujejo Siemens, Business Solutions, Microsoft Slovenija, MIT Informatika in Špica International

Tovarna
Novice
Novice Naziv inženirka leta 2018 Dori Domajnko iz RLS Merilne tehnike

V središču izbora Inženirka leta niso inženirski dosežki posameznic, ampak potencial nominirank, da so zgled in navdih mlajšim...

OGLAS
Tovarna
Partnerji sporočajo
Partnerji sporočajo Kako si lahko na preprost način zagotovite sredstva za tekočo likvidnost?

S financiranjem MSP, si lahko mala in srednje velika podjetja zagotovijo finančno podporo, ko se odločajo za nakup opredmetenih in...

Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse Iskratelova tiskana vezja tudi v pospeševalniku delcev v Cernu

Lani so storitve elektronske proizvodnje za zunanje kupce Iskratelu prinesle skoraj 11 milijonov evrov oziroma dobro desetino prihodkov...

Tovarna
Novice
Novice Industrijska uporaba bionskih eksoskeletov – bionic 4.0

Uporaba eksoskeletov se bo razširila na številna področja, še zlasti kjer delo v prisilni drži ustvarja bolečine in poškodbe.