Z združenimi močmi do višje ravni kibernetske varnosti

Z združenimi močmi do višje ravni kibernetske varnosti
Z združenimi močmi do višje ravni kibernetske varnosti
  03.10.2018  |  16:40
Čas branja: 3 min
Velike mednarodne korporacije so se s sprejetjem Listine zaupanja zvezale k spoštovanju desetih načel o kibernetski varnosti; k izvajanju načel želijo pritegniti tudi manjša podjetja

Zavarovati podatke posameznikov in podjetij, preprečiti oškodovanja ljudi, podjetij in infrastrukture, ustvariti zanesljive temelje za razvoj in krepitev zaupanja v digitalno povezan svet.

Tako je tri temeljne cilje Listine zaupanja (Charter of Trust), ki jo je v začetku leta sprejelo 16 velikih mednarodnih korporacij, povzel Kai Hermsen, vodja poslovne strategije kibernetske varnosti v družbi Siemens in globalni koordinator Listine zaupanja.

Hermsen je pred kratkim predstavnikom IKT Horizontalne mreže na Gospodarski zbornici Slovenije predstavil Listino zaupanja z desetimi načeli kibernetske varnosti, h katerim so se zavezale svetovne korporacije. Te želijo k pobudi in izvajanju načel pritegniti še druga podjetja, tudi manjša.

Da tradicionalni pristopi pri zagotavljanju kibernetske varnosti ne dajejo več želenih rezultatov, dokazujejo napadi z virusi Wannacry, NotPetya in drugimi. Škoda, ki so jo hekerski napadi povzročili svetovnemu gospodarstvu, je bila samo lani ocenjena na več kot 500 milijard evrov, je opozoril Kai Hermsen. In dodal, da ni realno pričakovati, da bodo posamezniki z naklonjenostjo sprejeli digitalno transformacijo, če ne morejo zaupati v varnost podatkov in omrežij.

Če želimo zagotoviti zaupanja vreden digitalni svet, je treba najti skupni jezik in izvedljive rešitve, se strinja tudi 16 globalnih korporacij. V boju za boljšo kibernetsko varnost oziroma za minimiziranje škode, ki jo gospodarstvu povzročajo hekerski in kibernetski kriminalci, so skupaj s Siemensom moči združili velikani, kot so Daimler, Enel, Airbuis, IBM, Dell in Allianz. Prizadevanje za kibernetsko varnost je namreč ekipni šport, poudarja Kai Hermsen.

Ranljivi tudi podjetniki posamezniki

Da zaradi čedalje večjega števila povezanih naprav in interneta stvari niso v nevarnosti le velika in srednja podjetja, ampak tudi denimo podjetniki posamezniki, je Hermsen ponazoril na primeru svojega zdravnika.

Ta mu je namreč med obiskom povedal, da mora kupiti bitcoine, saj so mu hekerji zablokirali računalnike in mu poslali sporočilo z zahtevo, da jim na račun nakaže določeno vsoto bitcoinov, za dodatne informacije pa da so dosegljivi le med svojim »delovnim časom«. To dokazuje, da tudi hekerji svojo dejavnost profesionalizirajo, je šaljivo ponazoril Hermsen.

In kako se je s težavo spopadel njegov zdravnik, ki mu je policija svetovala, da naj se na zahtevo hekerjev ne odzove in naj se sprijazni z izgubo vseh podatkov oziroma ravna, kot da je v ordinaciji prišlo do požara? Odločil se je plačati, saj je ugotovil, da ima v računalnikih podatke o neplačanih računih pacientov, ki so presegali vrednost zneska, ki so ga od njega v bitcoinih zahtevali hekerji.

Na operativni ravni do še podrobnejših načel

Oblikovanje desetih načel kibernetske varnosti, ki so jih s svojimi podpisi potrdili predsedniki 16 korporacij, je šele prvi korak na poti do večje kibernetske varnosti posameznikov in industrije, je poudaril globalni koordinator Listine zaupanja. Ekipe, ki so v podjetjih odgovorne za posamezna področja, bodo namreč izmenjale svoje izkušnje in oblikovale podrobnejša načela. Še pred koncem leta naj bi oblikovali in javnosti predstavili okoli 17 načel za kibernetsko varnost v oskrbni verigi.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse Ljubljanske mlekarne bodo iz mleka slovenskih krav za vso Evropo delale Siggijev islandski jogurt skyr

V Ljubljanskih mlekarnah vsak dan v različne mlečne izdelke v povprečju predelajo 550 tisoč litrov mleka, od tega je kar 80 odstotkov...

Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse Ajdovski Incom daleč pred vsemi pri izdelavi risanih junakov na sladolednih palčkah

Incom risane junake na sladolednih palčkah izdeluje tudi za več milijard evrov vredne blagovne znamke; letno izdelajo med 140 in 150...

OGLAS
Tovarna
Partnerji sporočajo
Partnerji sporočajo V Ljubljani bodo ta teden predstavljene prakse in novosti na področju digitalizacije v industriji

Ta četrtek, 9. maja 2019 od 8.30 ure dalje bo v Raddison Blu Plaza Hotelu v Ljubljani potekala konferenca Digitalne prakse in novosti v...

Tovarna
Novice
Novice Microsoft in Kolektor bosta skupaj razvijala rešitve za pametne tovarne

Sodelovala bosta pri razvoju rešitev za pametne tovarne, ki bodo temeljile na tehnologijah umetne inteligence in interneta stvari

Tovarna
Novice
Novice V industriji 21. stoletja pomembna tudi bionika

Čeprav je bionika mlada veda, bo pomembno vplivala na razvoj prihodnje industrije; inženirje bionike izobražujejo tudi pri nas

OGLAS
Tovarna
Partnerji sporočajo
Partnerji sporočajo Na Microsoftovi NT konferenci 2019 v ospredju razvoj umetne inteligence

Prihodnji teden, od 21. do 23 maja, 24. Microsoftova NT konferenca v Portorožu