Pogled v tovarno 5.0 - tehnološki trendi, ki bodo zaznamovali naslednje desetletje

Pogled v tovarno 5.0 - tehnološki trendi, ki bodo zaznamovali naslednje desetletje
Pogled v tovarno 5.0 - tehnološki trendi, ki bodo zaznamovali naslednje desetletje
  29.08.2018  |  11:35
Čas branja: 3 min

Industrija 4.0 je termin, ki v gospodarskih krogih odmeva že skoraj desetletje in zaznamuje spremembe, ki so jim priča podjetja na poti v t.i. četrto industrijsko revolucijo. Če je prva prinesla mehanizacijo, danes realnost oblikujejo digitalizacija poslovanja, internet stvari, umetna inteligenca, strojno učenje, napredna robotika, veriženje podatkovnih blokov in druge tehnologije, ki brišejo ločnice med digitalnim in fizičnim. Čeprav se večina tovarn v svetu še ni približala idealu pametne proizvodnje, tehnološki razvoj drvi naprej, kar odpira razpravo, ali smo na pragu nove revolucije – revolucije 5.0, ki ponovno premika meje mogočega.

Pet trendov, ki lahko pretresejo gospodarstvo

Hitrost, s katero se spreminja IT, eksponentno narašča. Strokovnjaki napovedujejo, da nas v naslednjem desetletju ali dveh čaka razvoj prebojnih inovacij, ki lahko povzroči velike transformativne premike v gospodarstvu in celotni družbi. V nadaljevanju najdete ključne tehnološke trende in koncepte, ki lahko korenito spremenijo tako naše vsakdanje življenje kot tudi proizvodnjo. Za vas so jih izluščili v podjetju SAP.

1. 4D tiskanje

Pri 4-D tiskanju, izumu inštituta MIT Self-Assembly Lab, je uporabljeni material dinamičen, saj lahko spreminja funkcijo, barvo ali druge lastnosti. Tiskani material pa se ne razvija le v prostoru, torej v treh dimenzijah, temveč tudi v času – v četrti dimenziji. Materiali, ki spreminjajo obliko, že danes narekujejo spremembe v avtomobilski, letalsko-vesoljski, obrambni in medicinski industriji, lahko pa pretresejo še številna druga področja. Razvoj te tehnologije je še v zelo zgodnji fazi prototipiranja, zato lahko traja več kot desetletje, da preide v množično uporabo.

2. Kvantno računalništvo

Kvantno računalništvo temelji na značilnostih kvantne mehanike, t. i. superpozicije in stanj subatomskih delcev. Tako imenovani kvantni biti (angl. qubits) omogočajo eksponentni pospešek pri računalniški moči, v primerjavi s klasičnimi binarnimi (da/ne) biti. Zaradi skoraj neomejene računalniške moči bi lahko naredili šifriranje oziroma enkripcijo neučinkovito in s tem ogrozili kriptografijo ter kriptovalute. Tudi kvantno računalništvo, predvsem pri kvantni računalniški strojni opremi, je še v zgodnji fazi temeljnih raziskav. Po navedbah raziskovalne družbe Gartner bodo kvantni računalniki v rabi čez več kot 10 let in vprašanje je, če bodo sploh kdajkoli prešli v uporabo v vsakdanjem življenju.

3. Nevromorfna strojna oprema

Nevromorfna strojna oprema, navdahnjena z nevrobiološkimi arhitekturami – enimi izmed najbolj zapletenih stvaritev narave , obljublja izjemne zmogljivosti in majhno porabo energije. Uporabna je v kontekstu strojnega učenja, zlasti pri prepoznavanju vzorcev, obdelavi strojnega vida in robotiki. Nekatera podjetja uporabljajo ta koncept za izgradnjo energetsko učinkovitih omrežij. Nevromorfni sistemi so, tako kot konkurenčni kvantni računalniki, v zelo zgodnji prototipni fazi, in sicer med temeljnimi in aplikativnimi raziskavami ter programiranjem strojne opreme, saj zahtevajo razvoj nove metodologije.

4. Možgansko-računalniški vmesnik

Ali lahko stroj bere naše misli? Možgansko-računalniški vmesnik se morda zdi kot radikalna zamisel, vendar je ideja v zadnjem času pokazala velik napredek in predstavlja ultimativno komunikacijo med človekom in računalnikom. Nosljiva tehnologija je vse manjša in zmogljivejša, prostoročne aplikacije pa že na dosegu, zato je verjetnost, da bo neinvazivna različica tehnologije vključena v očala za virtualno resničnost (VR), zelo velika. Ko govorimo o možgansko-računalniškem vmesniku, bi lahko bila nevroanaliza in nevroprostetika največja prodajna segmenta za namene rehabilitacije, psiholoških raziskav in vojaških aplikacij; v nastajanju pa je tudi čisto nova panoga – nevrogaming. Ne glede na hiter razvoj pa moramo »imeti v mislih« (morda neprimerna fraza v tem kontekstu), da so človeški možgani verjetno najbolj zapleten organ v vesolju, na katerega ima morda neinvazivna tehnologija doslej še neznan psihološki ali nevrološki vpliv.

5. Biološko računalništvo

Še en način reševanja omejitev trenutne miniaturizacije je uporaba bioloških molekul v računalniških sistemih. Biološko računalništvo uporablja sintetizirane biološke komponente (predvsem DNK) za shranjevanje in obdelavo podatkov, kar poteka na podoben način kot v živih organizmih. Procesi se izvajajo s pomočjo encimov, ki reagirajo znotraj vijačnice DNK. Biološko računalništvo na ta način omogoča izredno majhne, hitre in potencialno vzporedne računalniške procese, ki potekajo z veliko natančnostjo in edinstvenim energijskim izkoristkom oz. učinkovitostjo. A ker je ta tehnologija še vedno v zgodnji razvojni fazi, bomo morali na prve primere uporabe počakati še vsaj desetletje.

To je le nekaj izmed tehnoloških trendov, ki so zbrani v poročilu SAP Trend report 2018, ki si ga v celoti lahko ogledate tukaj.

Če se vam zdi, da te inovacije mejijo na znanstveno fantastiko, se spomnite kultne nanizanke Zvezdne steze, ki je v 60. letih spodbudila izum mobilnega telefona. Če si pred 20 leti nismo znali predstavljati življenja z mobilnim telefonom … si ga danes sploh še znamo predstavljati brez?

Vir: SAP

Tovarna
Novice
Novice Spoznajte 10 finalistk za naziv inženirka leta 2018

Izbor za inženirko leta prepoznava potencial inženirk, da so zgled in navdih mlajšim generacijam deklet.

Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse V digitalizacijo, avtomatizacijo in robotizacijo bo Steklarna Hrastnik vložila 20 milijonov evrov

Prva dva od desetih projektov digitalizacije, informatizacije in modernizacije tehnološke opreme ter procesov, ki jih na 180 straneh...

Tovarna
Novice
Novice Število sodelovalnih robotov v proizvodnji bo strmo raslo

Med prednostmi sodelovalnih robotov so okretnost, majhnost, mobilnost, preprosta uporaba in upravljanje, cenovna dostopnost

Tovarna
Novice
Novice V novem centru za sodelujočo robotiko je delo dobilo pet sodelovalnih robotov

Center za sodelujočo robotiko, ki so ga včeraj odprli na fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani, je opremljen s sodelovalnimi roboti...

Tovarna
Novice
Novice Na ljubljanski fakulteti za elektrotehniko kmalu center za sodelujočo robotiko

V novem centru, ki ga bodo lahko uporabljala tudi proizvodna podjetja, bodo pokrivali najnovejše tehnologije s področja robotike

OGLAS
Tovarna
Partnerji sporočajo
Partnerji sporočajo Digitalne tehnologije skrajšujejo čas dajanja izdelkov na trg

Digitalne tehnologije so v zadnjih letih postale eno glavnih gonil za naložbe pri novih in tudi starih projektih v infrastrukturi,...

Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse V Siemensovi mednarodni ekipi poznavalci steklarstva in digitalizacije

Načrt digitalizacije Steklarne Hrastnik bo Siemensu služil kot referenca za podobne svetovalne projekte v steklarski industriji.

Tovarna
Novice
Novice (intervju) V evropsko raziskavo o proizvodni dejavnosti pri nas vključenih 870 podjetij

V tokratni, že šesti raziskavi o proizvodni dejavnosti v Evropi, ki jo koordinira nemški inštitut Fraunhofer in ki poteka vsaka tri...