Kibernetska varnost je ekipni šport

Kibernetska varnost je ekipni šport
Kibernetska varnost je ekipni šport
  10.08.2018  |  11:10
Čas branja: 3 min
Če delimo skupno poslanstvo, to je zagotavljanje varne digitalne poti, imamo priložnost, da poiščemo skupni jezik in izvedljive rešitve

Kibernetski napadi v zadnjih letih povzročajo škodo brez primere, kar je v nasprotju z velikimi prizadevanji in vloženimi sredstvi na področju raziskav in razvoja. Z digitalizacijo, ki danes že preoblikuje različne panoge, lahko izboljšamo delovanje na področju kibernetske varnosti. Ob tem pa uporabimo strategijo, ki jo uporabljajo športne ekipe.

Narava kibernetskih ​​napadov se je spremenila v količini in kakovosti

Leto 2017 je bilo prelomno na področju kibernetske varnosti. Številni znani napadi so pridobili medijsko pozornost ter podkrepili dejstvo, da so danes spletni napadi realnost. Pogled na finančno razsežnost v letu 2017 pove vse: ocenjena škoda zaradi kibernetskih napadov znaša več kot 500 milijard evrov. Vendar pa bi bila ocena dejanske škode, vključujoč vrednosti izgube ugleda, ki so jo povzročili Wannacry, NonPetya ali kršitev Equifaxa, še precej višja.

Ne gre le za večjo pogostost napadov, temveč ti dobivajo drugačno naravo. To je posledica dveh temeljnih sprememb: (1) naraščajoče povezljivosti naprav zunaj tradicionalnih IT-omrežij, ki se imenujejo internet stvari (IoT), in (2) profesionalizacije napadov. Dejavniki groženj in tveganj se množijo na novem ekosistemu, ki jih ustvarjajo izkoriščanja in vdori.

Tradicionalni pristopi ne dajejo ustreznih rešitev

Medtem ko se s kibernetskimi napadi ukvarjajo najboljši strokovnjaki v različnih organizacijah, se škoda zaradi kibernetskih napadov samo povečuje, dosegla pa je tudi industrijo. In čeprav se vodstva podjetij čedalje bolj zavedajo, da postaja kibernetska varnost strateška naloga, odgovorov na učinkovito reševanje še vedno nimamo: kako lahko preprečimo naraščajočo grožnjo? Kako moramo spremeniti naše procese? Kaj je treba spremeniti z vidika kulture organizacije? Katere tehnologije lahko pomagajo pri zagotavljanju večje varnosti? Kako zagotoviti ustrezno stopnjo zaupanja? Odgovore na ta vprašanja moramo najti na politični, zasebni, pa tudi družbeni ravni.

Različni akterji na tem področju že več let ali celo desetletij raziskujejo, a iskanje odgovorov je še vedno izziv. Še vedno manjka učinkovit recept ­– kaj šele priročnik – za kibernetsko varnost na področju industrije.

Glavno vprašanje pa ostaja: kakšne so zahteve in priporočila, ki nam lahko pomagajo zagotoviti našo digitalno prihodnost?

Potreben je razmislek za zagotavljanje kibernetske varnosti

Kibernetski napadi so se spremenili tako v količini kot kakovosti, zato menim, da moramo odgovoriti podobno. Ne le v količini (na primer ure, vložene v reševanje, strokovnjaki, vpleteni v raziskovanje), temveč tudi pri kakovosti. Prvo in najpomembnejše je, da si moramo izmenjati izkušnje zunaj okvirov organizacije ... Medtem ko meje v kibernetskem svetu izginjajo, mi še vedno delujemo v okvirih lastne organizacije. Sodelovanje zunaj lastnih meja pa je kompleksno in ponuja izzive; pa vendar bo treba preseči organizacijsko kulturo in notranjo naravnanost ter pravni okvir, čeprav ta ni bil zgrajen in ustvarjen za to.

Če delimo skupno poslanstvo, to je zagotavljanje varne digitalne poti, imamo priložnost, da poiščemo skupni jezik in izvedljive rešitve. To je na primer storilo 16 vodilnih korporacij, ki so s sodelovanjem na operativni ravni presegle nevarnost izmenjave podatkov. Z Listino zaupanja so se se podjetja zavezala k spoštovanju 10 načel o kibernetski varnosti. Za isto mizo so pripeljala motivirano, spretno in vztrajno ekipo in svoje najboljše strokovnjake. Njihova naloga je, da odgovorijo na najzahtevnejša vprašanja na področju kibernetske varnosti.

Kibernetska varnost mora biti ekipni šport

Tako kot v ekipnih športih moramo tudi na področju kibnernetske varnosti oblikovati posebno skupino oziroma ekipo. Morda je naloga zahtevna, a vredno je poskusiti – ne nazadnje prav športne ekipe dokazujejo, da je ena plus ena lahko več kot samo dve, in nas ob tem spominjajo, da za dobro ekipo potrebujete različne spretnosti in osebnosti: ekipa lažje pridobi navdušence in privržence, sodelovanje pa je lahko preprosto bolj zabavno!

Kai Hermsen je vodja poslovne strategije kibernetske varnosti v družbi Siemens in globalni koordinator Listine zaupanja.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Tovarna
Novice
Novice Spoznajte 10 finalistk za naziv inženirka leta 2018

Izbor za inženirko leta prepoznava potencial inženirk, da so zgled in navdih mlajšim generacijam deklet.

Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse V digitalizacijo, avtomatizacijo in robotizacijo bo Steklarna Hrastnik vložila 20 milijonov evrov

Prva dva od desetih projektov digitalizacije, informatizacije in modernizacije tehnološke opreme ter procesov, ki jih na 180 straneh...

Tovarna
Novice
Novice Število sodelovalnih robotov v proizvodnji bo strmo raslo

Med prednostmi sodelovalnih robotov so okretnost, majhnost, mobilnost, preprosta uporaba in upravljanje, cenovna dostopnost

Tovarna
Novice
Novice V novem centru za sodelujočo robotiko je delo dobilo pet sodelovalnih robotov

Center za sodelujočo robotiko, ki so ga včeraj odprli na fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani, je opremljen s sodelovalnimi roboti...

Tovarna
Novice
Novice Na ljubljanski fakulteti za elektrotehniko kmalu center za sodelujočo robotiko

V novem centru, ki ga bodo lahko uporabljala tudi proizvodna podjetja, bodo pokrivali najnovejše tehnologije s področja robotike

OGLAS
Tovarna
Partnerji sporočajo
Partnerji sporočajo Digitalne tehnologije skrajšujejo čas dajanja izdelkov na trg

Digitalne tehnologije so v zadnjih letih postale eno glavnih gonil za naložbe pri novih in tudi starih projektih v infrastrukturi,...

Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse V Siemensovi mednarodni ekipi poznavalci steklarstva in digitalizacije

Načrt digitalizacije Steklarne Hrastnik bo Siemensu služil kot referenca za podobne svetovalne projekte v steklarski industriji.

Tovarna
Novice
Novice (intervju) V evropsko raziskavo o proizvodni dejavnosti pri nas vključenih 870 podjetij

V tokratni, že šesti raziskavi o proizvodni dejavnosti v Evropi, ki jo koordinira nemški inštitut Fraunhofer in ki poteka vsaka tri...