Korak za korakom v morje poslovnih podatkov

Korak za korakom v morje poslovnih podatkov
Korak za korakom v morje poslovnih podatkov
  25.07.2018  |  16:44
Čas branja: 4 min
Prvi korak na poti do sistematičnega upravljanja poslovnih podatkov je oblikovanje podatkovne strategije

Glavni izzivi, s katerimi se pri prizadevanjih za boljše upravljanje poslovnih podatkov soočajo podjetja, so razpršenost podatkov, njihov velik obseg in velika kompleksnost ter pravilno razumevanje podatkov.

Tako poudarja Dirk Häussermann, vodja zbirk podatkov in upravljanja podatkov v družbi SAP srednja in vzhodna Evropa. Ob robu dogodka, posvečenega tehnologiji in inovacijam SAP NOW Slovenija, nam je pojasnil, kako dejavna so podjetja iz proizvodnih panog pri upravljanju poslovnih podatkov, kakšne koristi podjetjem prinaša strateški pristop k upravljanju podatkov ter kako se tega področja sistematično lotiti oziroma raven upravljanja podatkov dvigniti še višje.

Rešitve SAP v 25 panogah

Podjetja, ki pri svojem poslovanju uporabljajo nabor poslovnih rešitev SAP, prihajajo iz 25 različnih panog, tudi proizvodnih, je povedal Dirk Häussermann, ki se je globalnemu ponudniku poslovnih aplikacij SAP pridružil pred letom dni, pred tem je bil 17 let zaposlen v tehnološkem velikanu IBM, nazadnje kot direktor prodaje.

Kot pravi sogovornik, se industrijska podjetja pri upravljanju podatkov posvečajo več različnim področjem, tudi uvajanju industrije 4.0, ki jim je v pomoč pri povezovanju njihove proizvodnje z zunanjimi partnerji, zlasti na nabavni strani.

To sicer ni nekaj novega, podjetja podatke iz svoje proizvodnje zajemajo že vrsto let in jih povezujejo s svojimi dobavitelji, a zaradi številnih senzorjev, s katerimi so zdaj opremljeni stroji v proizvodnji, in zmogljivih procesorjev, ki so sposobni obdelati velike količine podatke, je to danes nekaj povsem drugega, poudarja Häussermann.

Od prediktivnega vzdrževanja do osredotočenosti na kupca

Med področji, ki jim pri upravljanju podatkov proizvodna podjetja ta hip posvečajo največ pozornosti, je na prvem mestu prediktivno vzdrževanje strojev in naprav. Na podlagi spremljanja in analize podatkov, ki jih zbirajo s pomočjo številnih senzorjev, imajo podjetja zdaj sprotni vpogled v delovanje strojev in naprav, njihovo vzdrževanje in odpravo morebitnih napak pa lahko načrtujejo tako, da ne pride do zastoja pri delovanju proizvodnih linij.

Pomembno področje je tudi upravljanje podatkov v logistiki, zlasti pri nabavi in skladiščenju sestavnih delov, surovin in drugih materialov, ki jih uporabljajo v svoji proizvodnji. Kot je opozoril sogovornik, lahko z veščim upravljanjem logistike pomembno vplivajo na stroške svojega poslovanja.

Pri upravljanju podatkov proizvodna podjetja vse več pozornosti posvečajo tudi svojim kupcem oziroma končnim uporabnikom izdelkov. Pri tem jim podatki niso v pomoč le pri snovanju novih izdelkov. Te vse bolj uporabljajo tudi za to, da lahko izdelek oblikujejo po meri posameznega uporabnika oziroma proizvodnjo individualizirajo.

Uporabnike analizirajo tudi proizvajalci sestavnih delov

Kot je ob tem opozoril Häussermann, se zbiranja in analiziranja podatkov o uporabnikih vse bolj lotevajo tudi dobavitelji oziroma proizvajalci sestavnih delov za izdelke za končno porabo. Zaradi vpogleda v vedenje in potrebe uporabnikov lahko svojim kupcem, proizvajalcem končnih izdelkov, ponudijo boljše rešitve kot drugi dobavitelji. Hkrati pa ob tem s svojimi kupci poglobijo odnose.

Prvi korak je oblikovanje strategije

Na vprašanje, kaj je prvi korak na poti do sistematičnega upravljanja poslovnih podatkov oziroma kako raven upravljanja podatkov dvigniti še višje, Dirk Häussermann odgovarja, da mora podjetje oblikovati podatkovno strategijo, s katero določi ne le, kaj želijo z upravljanjem svojih podatkov doseči, temveč tudi, katera poslovna področja so najpomembnejša.

Če so za podjetje najpomembnejši odjemalci, se mora najprej osredotočiti na upravljanje podatkov o odjemalcih – tako tistih, ki jih ima o svojih odjemalcih samo, kot tistih, ki jih lahko pridobi iz zunanjih virov. Če je za podjetje najpomembnejše področje izdelek, naj se najprej posveti podatkom o izdelku. Pomembno je, da se podjetje najprej posveti enemu področju upravljanja podatkov, pri tem doseže merljive rezultate, naslednjemu področju pa se posveti šele zatem. Kot ugotavlja Häussermann, si podjetja pogosto postavijo za cilj, da bodo podatke začela upravljati na vseh področjih hkrati, kar pa se navadno konča z neuspehom. Pomembno je, da se podjetja upravljanja podatkov lotijo postopoma in premišljeno, pri tem pa uporabijo tudi programske rešitve, denimo SAP HANA Data Management Suite.

Ne glede na panogo se podjetja danes ob množici lastnih podatkov soočajo tudi z obiljem zunanjih podatkov – tako tistih na družbenih omrežjih kot podatkov, ki nastajajo zaradi interneta stvari (IoT), številnih senzorjev, s katerimi so opremljeni stroji in podobno. Zbrati te podatke v smiselno celoto in iz njih pridobiti koristne informacije za poslovanje je težavna naloga. Kot pravi sogovornik, so programske rešitve podjetjem v pomoč ne le pri zajemanju in povezovanju podatkov, temveč tudi pri njihovem popravljanju in varovanju podatkov ter pri oblikovanju enovitega toka podatkov.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse Belokranjska Iskra Kondenzatorji med proizvajalci v Evropi nima para

V Iskrini poslovni enoti Kondenzatorji v Semiču na leto izdelajo do sto milijonov elektronskih kondenzatorjev, nekaj sto tisoč...

Tovarna
Novice
Novice Te vsebine na Tovarni leta so vas v 2018 najbolj pritegnile

Z največ bralci članek o proizvodnji, povezani z novo predsedniško limuzino ruskega predsednika Vladimirja Putina

Tovarna
Novice
Novice Tako proizvodnim podjetjem pomagajo pri optimizaciji in digitalizaciji

Novosti in poudarke v ponudbi pojasnjujejo Siemens, Business Solutions, Microsoft Slovenija, MIT Informatika in Špica International

Tovarna
Novice
Novice Naziv inženirka leta 2018 Dori Domajnko iz RLS Merilne tehnike

V središču izbora Inženirka leta niso inženirski dosežki posameznic, ampak potencial nominirank, da so zgled in navdih mlajšim...

Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse Iskratelova tiskana vezja tudi v pospeševalniku delcev v Cernu

Lani so storitve elektronske proizvodnje za zunanje kupce Iskratelu prinesle skoraj 11 milijonov evrov oziroma dobro desetino prihodkov...

OGLAS
Tovarna
Partnerji sporočajo
Partnerji sporočajo Kako si lahko na preprost način zagotovite sredstva za tekočo likvidnost?

S financiranjem MSP, si lahko mala in srednje velika podjetja zagotovijo finančno podporo, ko se odločajo za nakup opredmetenih in...

Tovarna
Novice
Novice Industrijska uporaba bionskih eksoskeletov – bionic 4.0

Uporaba eksoskeletov se bo razširila na številna področja, še zlasti kjer delo v prisilni drži ustvarja bolečine in poškodbe.