Korak za korakom v morje poslovnih podatkov

Korak za korakom v morje poslovnih podatkov
Korak za korakom v morje poslovnih podatkov
  25.07.2018  |  16:44
Čas branja: 4 min
Prvi korak na poti do sistematičnega upravljanja poslovnih podatkov je oblikovanje podatkovne strategije

Glavni izzivi, s katerimi se pri prizadevanjih za boljše upravljanje poslovnih podatkov soočajo podjetja, so razpršenost podatkov, njihov velik obseg in velika kompleksnost ter pravilno razumevanje podatkov.

Tako poudarja Dirk Häussermann, vodja zbirk podatkov in upravljanja podatkov v družbi SAP srednja in vzhodna Evropa. Ob robu dogodka, posvečenega tehnologiji in inovacijam SAP NOW Slovenija, nam je pojasnil, kako dejavna so podjetja iz proizvodnih panog pri upravljanju poslovnih podatkov, kakšne koristi podjetjem prinaša strateški pristop k upravljanju podatkov ter kako se tega področja sistematično lotiti oziroma raven upravljanja podatkov dvigniti še višje.

Rešitve SAP v 25 panogah

Podjetja, ki pri svojem poslovanju uporabljajo nabor poslovnih rešitev SAP, prihajajo iz 25 različnih panog, tudi proizvodnih, je povedal Dirk Häussermann, ki se je globalnemu ponudniku poslovnih aplikacij SAP pridružil pred letom dni, pred tem je bil 17 let zaposlen v tehnološkem velikanu IBM, nazadnje kot direktor prodaje.

Kot pravi sogovornik, se industrijska podjetja pri upravljanju podatkov posvečajo več različnim področjem, tudi uvajanju industrije 4.0, ki jim je v pomoč pri povezovanju njihove proizvodnje z zunanjimi partnerji, zlasti na nabavni strani.

To sicer ni nekaj novega, podjetja podatke iz svoje proizvodnje zajemajo že vrsto let in jih povezujejo s svojimi dobavitelji, a zaradi številnih senzorjev, s katerimi so zdaj opremljeni stroji v proizvodnji, in zmogljivih procesorjev, ki so sposobni obdelati velike količine podatke, je to danes nekaj povsem drugega, poudarja Häussermann.

Od prediktivnega vzdrževanja do osredotočenosti na kupca

Med področji, ki jim pri upravljanju podatkov proizvodna podjetja ta hip posvečajo največ pozornosti, je na prvem mestu prediktivno vzdrževanje strojev in naprav. Na podlagi spremljanja in analize podatkov, ki jih zbirajo s pomočjo številnih senzorjev, imajo podjetja zdaj sprotni vpogled v delovanje strojev in naprav, njihovo vzdrževanje in odpravo morebitnih napak pa lahko načrtujejo tako, da ne pride do zastoja pri delovanju proizvodnih linij.

Pomembno področje je tudi upravljanje podatkov v logistiki, zlasti pri nabavi in skladiščenju sestavnih delov, surovin in drugih materialov, ki jih uporabljajo v svoji proizvodnji. Kot je opozoril sogovornik, lahko z veščim upravljanjem logistike pomembno vplivajo na stroške svojega poslovanja.

Pri upravljanju podatkov proizvodna podjetja vse več pozornosti posvečajo tudi svojim kupcem oziroma končnim uporabnikom izdelkov. Pri tem jim podatki niso v pomoč le pri snovanju novih izdelkov. Te vse bolj uporabljajo tudi za to, da lahko izdelek oblikujejo po meri posameznega uporabnika oziroma proizvodnjo individualizirajo.

Uporabnike analizirajo tudi proizvajalci sestavnih delov

Kot je ob tem opozoril Häussermann, se zbiranja in analiziranja podatkov o uporabnikih vse bolj lotevajo tudi dobavitelji oziroma proizvajalci sestavnih delov za izdelke za končno porabo. Zaradi vpogleda v vedenje in potrebe uporabnikov lahko svojim kupcem, proizvajalcem končnih izdelkov, ponudijo boljše rešitve kot drugi dobavitelji. Hkrati pa ob tem s svojimi kupci poglobijo odnose.

Prvi korak je oblikovanje strategije

Na vprašanje, kaj je prvi korak na poti do sistematičnega upravljanja poslovnih podatkov oziroma kako raven upravljanja podatkov dvigniti še višje, Dirk Häussermann odgovarja, da mora podjetje oblikovati podatkovno strategijo, s katero določi ne le, kaj želijo z upravljanjem svojih podatkov doseči, temveč tudi, katera poslovna področja so najpomembnejša.

Če so za podjetje najpomembnejši odjemalci, se mora najprej osredotočiti na upravljanje podatkov o odjemalcih – tako tistih, ki jih ima o svojih odjemalcih samo, kot tistih, ki jih lahko pridobi iz zunanjih virov. Če je za podjetje najpomembnejše področje izdelek, naj se najprej posveti podatkom o izdelku. Pomembno je, da se podjetje najprej posveti enemu področju upravljanja podatkov, pri tem doseže merljive rezultate, naslednjemu področju pa se posveti šele zatem. Kot ugotavlja Häussermann, si podjetja pogosto postavijo za cilj, da bodo podatke začela upravljati na vseh področjih hkrati, kar pa se navadno konča z neuspehom. Pomembno je, da se podjetja upravljanja podatkov lotijo postopoma in premišljeno, pri tem pa uporabijo tudi programske rešitve, denimo SAP HANA Data Management Suite.

Ne glede na panogo se podjetja danes ob množici lastnih podatkov soočajo tudi z obiljem zunanjih podatkov – tako tistih na družbenih omrežjih kot podatkov, ki nastajajo zaradi interneta stvari (IoT), številnih senzorjev, s katerimi so opremljeni stroji in podobno. Zbrati te podatke v smiselno celoto in iz njih pridobiti koristne informacije za poslovanje je težavna naloga. Kot pravi sogovornik, so programske rešitve podjetjem v pomoč ne le pri zajemanju in povezovanju podatkov, temveč tudi pri njihovem popravljanju in varovanju podatkov ter pri oblikovanju enovitega toka podatkov.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse Vsak evropski avtomobil narejen tudi z orodjem Gorenja Orodjarne

Na leto za avtomobilsko industrijo naredijo med 60 in 70 orodij za preoblikovanje pločevine; v nekaj letih želijo vstopiti v segment...

Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse Tako Adient Novo mesto po sistemu JIT vsake 1,25 minute naredi avtomobilski sedež

Na leto naredijo več kot 200 tisoč garnitur sedežev za avtomobile, na dan do tisoč; v okviru štirih programov izdelujejo približno...

Tovarna
Novice
Novice (video) Tako Špica International »našpiči« sodelavce v podjetjih za še boljše rezultate poslovanja

Slovenija je za proizvodna podjetja odlična platforma, dokaz so izvozni uspehi, poudarja ustanovitelj in direktor družbe Špica...

Tovarna
Novice
Novice (intervju) Kranjski Iskratel vstopa še na trg medicine

V prvi fazi bo Iskratel proizvajal tiskana vezja za diagnostične medicinske pripomočke; njihov cilj je postati tudi proizvajalec lastnih...

Tovarna
Izbor Tovarne leta
Izbor Tovarne leta (Tovarna leta 2019) Najboljše industrijsko podjetje bo med tremi finalisti izbrala strokovna komisija

Na sklepnem dogodku izbora 9. oktobra, ki ga gosti farmacevtska družba Krka, tovarna leta 2018, tudi ogled proizvodnje v obratu Notol 2

OGLAS
Tovarna
Partnerji sporočajo
Partnerji sporočajo Ruskemu ministru Konstantinu Noskovu na obisku Iskratela predstavili rešitve za varno in pametno prihodnost

Iskratel je minuli petek gostil ministra za digitalni razvoj, zveze in množične komunikacije Ruske federacije, Konstantina Noskova

Tovarna
Novice
Novice Zakaj sploh industrija 5.0?

Industrija 5.0 človeka vrača v proizvodnji proces, vendar v precej drugačni vlogi kot nekoč.