Kako uvedbo poslovnega IT-sistema izkoristiti za izboljšavo procesov podjetja

Kako uvedbo poslovnega IT-sistema izkoristiti za izboljšavo procesov podjetja
Kako uvedbo poslovnega IT-sistema izkoristiti za izboljšavo procesov podjetja
  20.06.2018  |  12:15
Čas branja: 4 min
Če podjetje ponudniku IT-rešitev zagotovi čim več informacij, uvedba novega IT-sistema poteka hitreje in bolj gladko

»S pogovori z vodjem projekta in širšo ekipo najprej pridobimo celosten pogled na procese v podjetju,« priprave na uvedbo novega poslovnega IT-sistema pojasnjuje Jernej Rehar, direktor in solastnik solkanskega ponudnika celostnih informacijskih rešitev Business Solutions.

Kot pravi, na delavnicah z analizo poslovnih procesov najprej prečešejo že vzpostavljene poslovne prakse podjetja, zatem pa oblikujejo predlog rešitev, kako z IT-procesi pokriti poslovne procese podjetja in jih hkrati nadgraditi oziroma še izboljšati. »Uvedba novega informacijskega sistema je idealna priložnost za optimizacijo poslovnih procesov,« poudarja Rehar.

Podprejo procese podjetja

To, da se v Business Solutions posvetijo poslovnim procesom naročnika, da ne želijo biti toliko informatiki, ampak podjetje, ki ponuja vsa orodja za izboljšave poslovnih in proizvodnih procesov, je med pomembnimi razlogi za rast solkanske družbe, ki skupaj zaposluje že 60 ljudi in ima od leta 2013 poslovalnico tudi v Celju.

Kot poudarja Jernej Rehar, ne želijo, da je informatika v podjetjih namenjena sama sebi. Zato se posvetijo procesom v podjetju, saj jih želijo podpreti in oblikovati tako, kot bi jih želeli imeti urejene tudi sami, je dodal.

V solkanskem podjetju, ki je poslovno pot začelo pred 18 leti, celostne poslovne informacijske rešitve razvijajo na podlagi palete Microsoftovih poslovnih informacijskih rešitev.

Sestava tima, ki prevzame projekt, je stalna.

K uspešnosti družbe veliko pripomore tudi organizacija solkanskega podjetja, ki je zasnovana na timih. Business Solutions namreč ni razdeljen v oddelke razvojnikov, uvajalcev, projektantov, podpornikov, ampak je vsak tim sestavljen iz naštetih profilov ljudi. Če tim potrebuje specifična znanja, ki jih sam nima, pa se poveže s sodelavci iz drugih timov.

Timi, ki štejejo od štiri do šest ljudi, so stalni, kar pomeni, da ekipa, ki prevzame projekt, pri njem dela tako rekoč ves čas, od začetne analize do izvedbe pri naročniku in tudi podpore po prehodu v produkcijo, ko projekt v skrb prevzame služba za vzdrževanje.

Butične rešitve po meri naročnika

Tim solkanskega podjetja v fazi analize najprej dodobra spozna način poslovanja naročnika ter z odgovornimi določi vsebino in korake v novi informacijski rešitvi, potem pa jo v fazi izvedbe v testnem okolju skupaj z uporabniki v več krogih preizkuša in prilagaja specifičnim potrebam.

Kot pojasnjuje Jernej Rehar, pri tem izhajajo iz standardnih procesov. »Ti so standardni z namenom in podjetju pomagajo v poslovanje vpeljati tako dobre prakse kot red. Hkrati pa standarde prilagodimo posebnostim posameznega naročnika, saj so prav te posebnosti njegova konkurenčna prednost in temelj uspešnega poslovanja,« je poudaril.

Z agilnim oziroma čim bolj operativnim pristopom v fazi preizkušanja in prilagajanja informacijskih rešitev posebnostim naročnika, ki pogosto pripeljejo do oblikovanja butičnih rešitev po meri naročnika, slednjemu prihranijo dragoceni čas.

Vzporedno s testiranjem in prilagajanjem v novi informacijski sistem uvažajo tudi podatke. Ko podjetje z novim informacijskim sistemom preide v živo uporabo, pa mu ekipa Business Solutions ob prvih korakih stoji ob strani.

Prednosti novega IT-sistema v podjetju Dana

Izkušnje pri uvajanju novega informacijskega sistema MS Dynamics NAV v družbi za proizvodnjo in prodajo pijač Dana – za projekt je poskrbela ekipa Business Solutions – sta nam predstavila vodja projektov Anton Oven in direktor proizvodnje Mitja Majzelj.

Mitja Majzelj je med prednostmi, ki so jih z novim informacijskim sistemom pridobili v proizvodnji, naštel: »Enotni poslovni sistem (v preteklosti smo imeli dva, ki sta bila povezana z vmesnikom), s tem pa lažji in hitrejši pretok informacij, boljša sledljivost, ki nam jo priznavajo tudi presojevalci standardov IFS; boljša obdelava podatkov, hitrejše poročanje, manj napak; posledično hitrejše ukrepanje; sistem je možno hitro prilagajati uporabnikom; prilagodljivost sistema za druge programe in BI.«

Ob tem je dodal, da so izkušnje (slabe in dobre) iz prejšnjega IT-sistema izboljšali. »Z uvedbo novega sistema smo to dodatno dodelali. Prav tako smo novi sistem v drugi fazi optimizirali tako, da je do uporabnikov prijaznejši in s tem delo hitrejše. Pri tem smo uporabili tako programske rešitve kakor tudi spremembe strojne opreme. Predvsem pri prevzemih blaga v skladišče in pri komisioniranju izdelkov,« je pojasnil Mitja Majzelj.

Do žive uporabe osem mesecev

Kot je povedal Anton Oven, so v družbi uvajanje MS Dynamics NAV začeli aprila 2016, uporaba novega poslovnega informacijskega sistema pa je v živo stekla 1. januarja 2017.

Projektna skupina na strani Dane, ki je uvajalcu predstavila začetno stanje, prečistila podatke in spremljala implementacijo sistema, je bila sestavljena iz ključnih uporabnikov informacijskega sistema. Na vprašanje, kaj bi naredili drugače, če bi se projekta uvedbe novega informacijskega sistema lotili danes oziroma s svojim današnjim znanjem, je Anton Oven odgovoril: »Še več časa bi namenili pripravam. Analiza funkcionalnih potreb za poslovni informacijski sistem bi bila obsežnejša, vsebovala bi še več podrobnosti, ki so specifične samo za družbo Dana.«

Med prednostmi, ki jih je družbi Dana prinesel novi IT-sistem, je Oven v ospredje postavil informacijski sistem, ki temelji samo na eni bazi podatkov; vse funkcije in moduli so medsebojno integrirani, za vse uporabnike obstaja enoten uporabniški vmesnik; zagotovljena je revizijska sled vseh sprememb v celotnem informacijskem sistemu.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Tovarna
Izbor Tovarne leta
Izbor Tovarne leta Za nagrado tovarna leta 2018 se bodo 10. oktobra v Kranju pomerili Domel, Krka in Polycom

Zmagovalca izbora Tovarna leta 2018 bo na popoldanskem dogodku, ki ga gosti družba Iskratel, izbrala štiričlanska strokovna komisija, ki...

Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse Tako v Domelu izdelujejo 30 odstotkov lažje elektromotorje kot njihovi tekmeci po svetu

Vsako tretje gospodinjstvo v Evropi gre nad prah s sesalnikom, ki ga poganja Domelov elektromotor; družba iz Železnikov je lani izdelala...

Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse Pri gabaritih so prostorsko postavitev tovarne Yaskawe zmanjšali za več kot polovico

Zbrali smo izkušnje nekaj podjetij, ki sodelujejo z laboratorijem LASIM

Tovarna
Izbor Tovarne leta
Izbor Tovarne leta (intervju) Vidi se, da podjetja digitalizacijo resnično živijo

Tako je izkušnje ekipe KPMG, ki je v juniju in juliju obiskala vseh 14 podjetij v ožjem izboru za nagrado tovarna leta 2018, strnil...

Tovarna
Izbor Tovarne leta
Izbor Tovarne leta Kakšne so napredne proizvodne prakse najboljših proizvodnih podjetij v Sloveniji

Vodstva proizvodenj slovenskih podjetij, proizvodni strokovnjaki ter njihovi dobavitelji bodo 10. oktobra zbrani na enem mestu in bodo...

Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse Vsak realen proizvodni proces znajo spraviti v digitalno obliko

Na fakulteti za strojništvo podjetja učijo, kako z digitalizacijo povečati konkurenčnost na trgu

OGLAS
Tovarna
Partnerji sporočajo
Partnerji sporočajo Brez prilagodljivosti ne bo šlo več naprej

Poslovni informacijski sistem MIT Orkester tovarnam prihodnosti zagotavlja hitro spreminjanje proizvodnih in režijskih procesov glede na...