Številna podjetja zbirajo velike količine podatkov, le redka jih znajo spremeniti v konkurenčno prednost

Številna podjetja zbirajo velike količine podatkov, le redka jih znajo spremeniti v konkurenčno prednost
Številna podjetja zbirajo velike količine podatkov, le redka jih znajo spremeniti v konkurenčno prednost
  15.06.2018  |  13:25
Čas branja: 2 min
SAP NOW Slovenija osvetlil priložnosti za inteligentna podjetja

Dogodek, posvečen tehnologiji in inovacijam, SAP NOW Slovenija, je na Brdu pri Kranju povezal več kot 700 predstavnikov podjetij, vodilnih strokovnjakov in tehnoloških navdušencev. Vrhunski govorci so v središče dogajanja postavili megatrende, ki krojijo digitalno ekonomije ter odgovore podjetij, ki digitalno prihodnost živijo že danes.

Predstavitve so izpostavile trende tehnoloških inovacij, povezanih z učinkovitim zajemanjem in upravljanjem podatkov, ki bodo zaznamovale prihodnost. Tudi v Sloveniji smo priča vse številčnejšim digitalnim preobrazbam podjetij, ki na podlagi podatkov prilagajajo svoje poslovne modele.

»Strojno učenje, umetna inteligenca, veriženje podatkovnih blokov in internet svari so dokaz, česa je zmožna sodobna tehnologija in kako prijazna je lahko uporabniku. Napredek, ki ga prinaša, podjetjem pomaga optimizirati poslovanje, tako, da se lahko posvečajo tistim področjem, ki ustvarjajo vrednost,« povedal Gregor Potočar, direktor SAP SEE. "Slovenija v regiji predstavlja majhen delež, a smo v tehnološkem smislu zelo glasni. Podjetja so bolj drzna, kar jim omogoča napredna raba tehnologije," dodaja Potočar.

Družbeni megatrendi oblikujejo tudi poslovno okolje

Jeremy White, izvršni urednik revije Wired, ki spremlja tehnološke inovacije, vodilnim podjetjem pa svetuje glede njihove uporabe, je prepričan, da smo na pragu novega, vznemirljivega obdobja. »Stvari se ne bodo nikoli več premikale tako počasi, kot sedaj. Umetna inteligenca se razvija z vse višjo hitrostjo. Danes, na primer, z njeno pomočjo v Avstraliji preprečujejo napade morskih psov, epileptikom napovedujejo epileptične napade, v našem imenu se dogovarjajo za sestanke, v živo spreminjajo letne čase na filmskih posnetkih ... Le kaj bo za nas in z nami počela v prihodnje?« je izpostavil White.

Ene najbolj aktualnih tem, simbioze med tehnologijo in ljudmi, se je dotaknila Natalia Wiechowski, nemška filozofinja in večkrat nagrajena strateginja za osebno znamčenje. Osebno znamčenje zaposlenih, bodisi prodajnega osebja ali tehničnih strokovnjakov, je lahko ena od taktitk podjetja za doseganje večjega ugleda in večje prodaje v podjetju. »Pomen osebnega znamčenja ni v tem, da govorimo o sebi, temveč da navdihujemo druge, da jim kažemo priložnosti in smo jim vzgled,« poudarja razliko med osebnim znamčenjem in samopromocijo.

Inteligentna podjetja v izzivih digitalne ekonomije vidijo priložnosti

»Podjetja se zavedajo, da so podatki pomembni in jih vneto zbirajo. Še vedno pa je preveč takih, ki te kopice podatkov ne spremenijo v svojo strateško prednost. Njihove baze so razmejene in nepovezane, kot zaplate polj in travnikov, razpršenih po zemljevidu, kar jim onemogoča, da bi v novi ekonomiji polno razvila svoje potenciale,« meni Dirk Haeusermann, vodja zbirk podatkov in upravljanja podatkov, SAP MEE.

V proces digitalne preobrazbe vstopa vse več uspešnih podjetij, med katerimi so na dogodku svoje izkušnje delili predstavniki Atlantic Grupe, Telekoma Slovenije in Gorenja, udeleženci pa so lahko spoznali tudi napredne rešitve, ki so omogočile transformacijo poslovanja v podjetju Hoerbinger, enem od vodilnih avstrijskih podjetij za kompresorsko in hidravlično tehnologijo, in v švicarskem proizvajalcu mikroprocesorjev Sensirion.

---

O podjetju SAP

Podjetje SAP je vodilno podjetje v svetu poslovnih aplikacij. Podjetjem vseh velikosti in iz najrazličnejših industrij pomaga biti boljša. Od zalednih pisarn do uprave, od skladišč do trgovin, od računalniških namizij do mobilnih naprav – SAP nudi ljudem in organizacijam bolj učinkovito sodelovanje in poslovne vpoglede, ki jim omogočajo, da so pred konkurenco. SAP aplikacije in storitve omogočajo več kot 345.000 strankam v poslovnem in javnem sektorju, da delujejo dobičkonosno, se nenehno prilagajajo in trajnostno rastejo. Novice, podatki za vlagatelje in analitike, zaposlitvene možnosti, zgodovina podjetja SAP in še več se nahaja na spletni povezavi go.sap.com/slovenia.

Vir: SAP Slovenija

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse Tako v Steklarni Hrastnik nastajajo izdelki iz enega najčistejših stekel na svetu

Vsak dan v Steklarni Hrastnik v povprečju izdelajo 350 tisoč kosov izdelkov, vsako leto pa več kot 127 milijonov; s 4,2 milijona evrov...

Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse Robotski dvojec kamniške Zarje Elektronike sam poskrbi za izdelavo celotnega tiskanega vezja

Zarja Elektronika je razvila robotizirano proizvodno linijo, ki lahko tiskana vezja izdeluje tako iz SMT- kot THT-komponent

Tovarna
Izbor Tovarne leta
Izbor Tovarne leta Nagrado tovarna leta bomo prvič podelili v Kranju

Dogodek Tovarna leta 2018, ki bo 10. oktobra popoldne, gosti družba Iskratel

Tovarna
Novice
Novice Kako uvedbo poslovnega IT-sistema izkoristiti za izboljšavo procesov podjetja

Če podjetje ponudniku IT-rešitev zagotovi čim več informacij, uvedba novega IT-sistema poteka hitreje in bolj gladko

Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse Iskra Stikala s svojimi izdelki prepriča velikane, kot je General Electric

Vsako leto v Iskrini poslovni enoti Stikala v Kranju izdelajo 2,5 milijona kosov stikalne tehnike; z inštalacijskimi kontaktorji so...

Tovarna
Novice
Novice Z digitalizacijo do boljšega kazalnika učinkovitosti proizvodnje OEE

Tisti, ki so šele na začetku, lahko kazalnik OEE izboljšajo za nekajkrat, kdor pa že misli, da je vse optimiziral do obisti, je še...

Tovarna
Novice
Novice (video) Iskratel je usmerjen v zagotavljanje pogojev za učinkovitejše poslovanje svojih kupcev

V IKT panogi je kranjska družba Iskratel poznana po tem, da je vedno iskala svojo, drugačno pot

Tovarna
Novice
Novice Koraki v smeri pametne tovarne

Izmenjalnica dobrih praks za podporo in dodatno spodbudo pri oblikovanju idej za pilotne projekte