Številna podjetja zbirajo velike količine podatkov, le redka jih znajo spremeniti v konkurenčno prednost

Številna podjetja zbirajo velike količine podatkov, le redka jih znajo spremeniti v konkurenčno prednost
Številna podjetja zbirajo velike količine podatkov, le redka jih znajo spremeniti v konkurenčno prednost
  15.06.2018  |  13:25
Čas branja: 2 min
SAP NOW Slovenija osvetlil priložnosti za inteligentna podjetja

Dogodek, posvečen tehnologiji in inovacijam, SAP NOW Slovenija, je na Brdu pri Kranju povezal več kot 700 predstavnikov podjetij, vodilnih strokovnjakov in tehnoloških navdušencev. Vrhunski govorci so v središče dogajanja postavili megatrende, ki krojijo digitalno ekonomije ter odgovore podjetij, ki digitalno prihodnost živijo že danes.

Predstavitve so izpostavile trende tehnoloških inovacij, povezanih z učinkovitim zajemanjem in upravljanjem podatkov, ki bodo zaznamovale prihodnost. Tudi v Sloveniji smo priča vse številčnejšim digitalnim preobrazbam podjetij, ki na podlagi podatkov prilagajajo svoje poslovne modele.

»Strojno učenje, umetna inteligenca, veriženje podatkovnih blokov in internet svari so dokaz, česa je zmožna sodobna tehnologija in kako prijazna je lahko uporabniku. Napredek, ki ga prinaša, podjetjem pomaga optimizirati poslovanje, tako, da se lahko posvečajo tistim področjem, ki ustvarjajo vrednost,« povedal Gregor Potočar, direktor SAP SEE. "Slovenija v regiji predstavlja majhen delež, a smo v tehnološkem smislu zelo glasni. Podjetja so bolj drzna, kar jim omogoča napredna raba tehnologije," dodaja Potočar.

Družbeni megatrendi oblikujejo tudi poslovno okolje

Jeremy White, izvršni urednik revije Wired, ki spremlja tehnološke inovacije, vodilnim podjetjem pa svetuje glede njihove uporabe, je prepričan, da smo na pragu novega, vznemirljivega obdobja. »Stvari se ne bodo nikoli več premikale tako počasi, kot sedaj. Umetna inteligenca se razvija z vse višjo hitrostjo. Danes, na primer, z njeno pomočjo v Avstraliji preprečujejo napade morskih psov, epileptikom napovedujejo epileptične napade, v našem imenu se dogovarjajo za sestanke, v živo spreminjajo letne čase na filmskih posnetkih ... Le kaj bo za nas in z nami počela v prihodnje?« je izpostavil White.

Ene najbolj aktualnih tem, simbioze med tehnologijo in ljudmi, se je dotaknila Natalia Wiechowski, nemška filozofinja in večkrat nagrajena strateginja za osebno znamčenje. Osebno znamčenje zaposlenih, bodisi prodajnega osebja ali tehničnih strokovnjakov, je lahko ena od taktitk podjetja za doseganje večjega ugleda in večje prodaje v podjetju. »Pomen osebnega znamčenja ni v tem, da govorimo o sebi, temveč da navdihujemo druge, da jim kažemo priložnosti in smo jim vzgled,« poudarja razliko med osebnim znamčenjem in samopromocijo.

Inteligentna podjetja v izzivih digitalne ekonomije vidijo priložnosti

»Podjetja se zavedajo, da so podatki pomembni in jih vneto zbirajo. Še vedno pa je preveč takih, ki te kopice podatkov ne spremenijo v svojo strateško prednost. Njihove baze so razmejene in nepovezane, kot zaplate polj in travnikov, razpršenih po zemljevidu, kar jim onemogoča, da bi v novi ekonomiji polno razvila svoje potenciale,« meni Dirk Haeusermann, vodja zbirk podatkov in upravljanja podatkov, SAP MEE.

V proces digitalne preobrazbe vstopa vse več uspešnih podjetij, med katerimi so na dogodku svoje izkušnje delili predstavniki Atlantic Grupe, Telekoma Slovenije in Gorenja, udeleženci pa so lahko spoznali tudi napredne rešitve, ki so omogočile transformacijo poslovanja v podjetju Hoerbinger, enem od vodilnih avstrijskih podjetij za kompresorsko in hidravlično tehnologijo, in v švicarskem proizvajalcu mikroprocesorjev Sensirion.

---

O podjetju SAP

Podjetje SAP je vodilno podjetje v svetu poslovnih aplikacij. Podjetjem vseh velikosti in iz najrazličnejših industrij pomaga biti boljša. Od zalednih pisarn do uprave, od skladišč do trgovin, od računalniških namizij do mobilnih naprav – SAP nudi ljudem in organizacijam bolj učinkovito sodelovanje in poslovne vpoglede, ki jim omogočajo, da so pred konkurenco. SAP aplikacije in storitve omogočajo več kot 345.000 strankam v poslovnem in javnem sektorju, da delujejo dobičkonosno, se nenehno prilagajajo in trajnostno rastejo. Novice, podatki za vlagatelje in analitike, zaposlitvene možnosti, zgodovina podjetja SAP in še več se nahaja na spletni povezavi go.sap.com/slovenia.

Vir: SAP Slovenija

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Tovarna
Izbor Tovarne leta
Izbor Tovarne leta Tovarna leta 2018 je Krka

Na Notol 2 so v Krki ponosni, ker so ga projektirali krkaši sami, pri njegovi postavitvi so sodelovala tuja, pa tudi mnoga slovenska...

Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse Vnašati podatke – nezaslišano

Vodja proizvodnje, ki se otepa transparentnosti, s svojim nasprotovanjem ropa podjetje napredka, rasti, razvoja, svoje podrejene in...

Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse Rast proizvodnih podjetij odkriva nove možnosti za naložbe v IT

Celostne informacijske rešitve rastočim podjetjem pomagajo pri dvigu produktivnosti, izboljšanju kakovosti in hitrem prilagajanju...

Tovarna
Izbor Tovarne leta
Izbor Tovarne leta Tovarna leta 2018: priložnost za mreženje, izmenjavo dobrih praks, mnenj in izkušenj

Na podelitvi nagrade tovarna leta 2018 se bo 10. oktobra družilo več kot sto strokovnjakov za proizvodnjo in menedžerjev

Tovarna
Izbor Tovarne leta
Izbor Tovarne leta Napetost pred vrhuncem izbora tovarne leta 2018 se vse bolj stopnjuje

Trije finalisti za nagrado tovarna leta 2018 - Domel, Krka in Polycom – ne bodo več dolgo na trnih; na dogodku v Kranju, ki ga gosti...

Tovarna
Novice
Novice Slovenska industrija s krepko rastjo prodaje in izvoza

Lanska 11,7-odstotna rast prodaje industrijskih podjetij v Sloveniji je bila največja v zadnjih desetih letih