Direktorji na globalnem nivoju so realistični glede rasti v novih okoliščinah

Direktorji na globalnem nivoju so realistični glede rasti v novih okoliščinah
Direktorji na globalnem nivoju so realistični glede rasti v novih okoliščinah
  30.05.2018  |  10:10
Čas branja: 3 min
55 % jih previdno napoveduje rast prihodkov za manj kot 2 % v naslednjih treh letih

Prenova njihovega poslovanja za potrebe milenijcev je prednostna naloga za 38 %; geopolitika se je preselila na agendo uprave, pri čemer je teritorializem imenovan kot največja grožnja rasti; polovica vprašanih meni, da se je nemogoče izogniti spletnim napadom.

Kljub temu, da je gospodarstvo razmeroma močno in splošen pogled izvršnih direktorjev vključenih držav vsebuje optimizem z zdravo mero realizma, pri čemer jih je polovica (55 %) predvidela previdnost pri zgornji meji rasti prihodkov poslovanja. Polovica izvršnih direktorjev (52 %) pravi, da bo morala doseči zastavljen cilj rasti preden bodo najeli dodatna nova znanja. Po mnenju direktorja KPMG Global CEO Outlook je rast odvisna od pomembnih demografskih sprememb, geopolitične volatilnosti in na videz neizogibnih kibernetskih napadov v prihodnosti. Direktorji se pospešeno posvečajo kibernetskim izzivom, 59 % jih pravi, da čutijo osebno odgovornost za zaščito podatkov o strankah.

"Direktorji izkoriščajo spremembe, da usmerijo svoje organizacije v rast," je povedal Bill Thomas, predsednik KPMG International. "Direktorji, s katerimi se pogovarjam, priznavajo, da so geopolitična negotovost, motnje in kibernetske grožnje njihovo novo normalno. Najboljši iščejo priložnosti, ki jih situacija ustvarja, spreminjajo svoje sisteme, v nekaterih primerih tudi celotno poslovanje. Jasno je, da bo rast v 2018 in v prihodnje zahtevala od CEO-jev združitev virov, realizma in enakih meril."

Nadgraditi pristop do izzivov

Direktorji igrajo ključno vlogo pri usmerjanju organizacij potrebam potrošnikov v prihodnosti, da bi izkoristili vse možnosti za rast, pri čemer jih 38 % preusmerja svoje poslovanje, da bo ustrezalo potrebam milenijcev. Prav tako se pojavlja občutek neizbežnosti kibernetskih napadov. Vprašanje ni več »če«, ampak »kdaj«. Glede na sedanje geopolitično okolje ni presenetljivo, da se "vrnitev k teritorializmu" v letošnjem letu omenja kot številka ena za grožnjo rasti.

Vodilo je realna rast

Direktorji so optimistični glede makroekonomskega okolja; samozavestni so glede globalnih in industrijskih možnosti za rast (67 in 78 %, v tem zaporedju). Prav tako so prepričani v rast posameznih držav (74 % je prepričanih, čeprav je to za 3 odstotne točke manj kot leta 2017).

Zgodba glede možnosti za rast podjetij je bolj kompleksna:

- 90 % je prepričanih v možnosti za rast podjetja v prihodnosti (za 7 odstotnih točk višje od leta 2017),

- le 37 % jih načrtuje povečanje števila zaposlenih za več kot 6 % v naslednjih treh letih (za 10 odstotnih točk manj kot lansko leto),

- v prihodnjih 3 letih jih 55 % napoveduje previdno rast prihodkov za manj kot 2 %.

Digitalizacija je njihova osebna naloga

CEO-ji sprejemajo digitalno agendo kot še nikoli poprej in se osebno zavzemajo za varovanje podatkov in zaupanje vseh deležnikov na tem področju:

- 71 % jih je osebno pripravljenih oditi v radikalno transformacijo organizacije,

- 59 % jih vidi varovanje podatkov strank kot njihovo ključno odgovornost,

- v nasprotju s splošnim mnenjem, jih 62 % pričakuje, da bo AI prispevala k dodatnemu številu delovnih mest.

Instinkt pred dejstvi

Zahteve strank se neprestano spreminjajo, tehnološko okolje je ves čas v fazi sprememb, agilnosti in intuicije.

- 59 % vprašanih verjame, da je agilnost nova valuta poslovanja, navajajo, da počasnost lahko vodi do bankrota njihove organizacije,

- več kot polovica (51 %) ima manj zaupanja v točnost predikativno-napredne analitike v primerjavi z zgodovinskimi podatki, najvišje zaupanje imajo v družabne medije kot vir informacij.

- 67 % jih priznava, da so se v preteklih treh letih zanesli na lastno intuicijo pred analizo podatkov pri sprejemanju strateških odločitev, v preteklih 3 letih.

»Podatki so izredno pomembni, vendar morajo CEO-ji sprejeti pomembne odločitve in jasno je, da izkušnje in intuicija še vedno igrajo veliko vlogo«, je dejal Thomas.

Naraščanje kibernetskih groženj

Vseprisotno tveganje za ogrozitev kibernetske varnosti je vedno bolj izpostavljeno. V primerjavi z lansko raziskavo, se je to tveganje povzpelo iz 5. mesta na 2. kot možen razlog, ki bi lahko vplival na manjšo rast v prihodnosti organizacije. Samo polovica (51 %) vprašanih meni, da so ustrezno pripravljeni na kibernetične napade. Kljub temu, da jih več kot polovica (55 %) meni, da je močna kibernetska strategija ključna za vzpostavitev zaupanja vseh deležnikov.

Razvoj novih trgov

70 % vprašanih pravi, da je njihova prioriteta geografska širitev na hitro rastočih trgih, predvsem centralni in južni Ameriki.

O KPMG raziskavi 2018 Global CEO Outlook Survey

Anketa je zajela 1.300 direktorjev z 11 ključnih trgov (Avstralija, Kitajska, Francija, Nemčija, Indija, Italija, Japonska, Nizozemska, Španija, Združeno kraljestvo in Združene države Amerike) in ključnih gospodarskih panog (avtomobilska industrija, bančništvo, infrastruktura, zavarovalništvo, upravljanje premoženja, biološke vede, proizvodnja, trgovina/potrošne dobrine, tehnologija, energetika/javne službe in telekomunikacije). Tretjina podjetij, vključenih v anketo, je imela več kot 10 milijard USD letnih prihodkov, spodnja meja za sodelovanje pa je bila 500 milijonov USD. Anketa je bila opravljena med 21. februarjem in 11. aprilom 2017.

OPOMBA: Zaradi zaokroževanja vsak seštevek ni nujno enak 100 odstotkom.

V kolikor želite dodatne informacije o raziskavi, ki vam jo prilagamo obiščite CEO Outlook 2018.

Raziskavi lahko sledite tudi na Twitterju @KPMG, #CEOoutlook.

Vir: KPMG

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse Belokranjska Iskra Kondenzatorji med proizvajalci v Evropi nima para

V Iskrini poslovni enoti Kondenzatorji v Semiču na leto izdelajo do sto milijonov elektronskih kondenzatorjev, nekaj sto tisoč...

Tovarna
Novice
Novice Te vsebine na Tovarni leta so vas v 2018 najbolj pritegnile

Z največ bralci članek o proizvodnji, povezani z novo predsedniško limuzino ruskega predsednika Vladimirja Putina

Tovarna
Novice
Novice Tako proizvodnim podjetjem pomagajo pri optimizaciji in digitalizaciji

Novosti in poudarke v ponudbi pojasnjujejo Siemens, Business Solutions, Microsoft Slovenija, MIT Informatika in Špica International

Tovarna
Novice
Novice Naziv inženirka leta 2018 Dori Domajnko iz RLS Merilne tehnike

V središču izbora Inženirka leta niso inženirski dosežki posameznic, ampak potencial nominirank, da so zgled in navdih mlajšim...

Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse Iskratelova tiskana vezja tudi v pospeševalniku delcev v Cernu

Lani so storitve elektronske proizvodnje za zunanje kupce Iskratelu prinesle skoraj 11 milijonov evrov oziroma dobro desetino prihodkov...

OGLAS
Tovarna
Partnerji sporočajo
Partnerji sporočajo Kako si lahko na preprost način zagotovite sredstva za tekočo likvidnost?

S financiranjem MSP, si lahko mala in srednje velika podjetja zagotovijo finančno podporo, ko se odločajo za nakup opredmetenih in...

Tovarna
Novice
Novice Industrijska uporaba bionskih eksoskeletov – bionic 4.0

Uporaba eksoskeletov se bo razširila na številna področja, še zlasti kjer delo v prisilni drži ustvarja bolečine in poškodbe.