Prejemnik prve nagrade tovarna leta bo znan 10. oktobra

Prejemnik prve nagrade tovarna leta bo znan 10. oktobra
Prejemnik prve nagrade tovarna leta bo znan 10. oktobra
  30.05.2018  |  12:25
Čas branja: 3 min
Podelitev nagrade tovarna leta 2018 bo potekala v enem od uspešnih proizvodnih podjetij

Prejšnji teden smo razkrili, da se je v zahtevno tekmo za tovarno leta podalo 14 podjetij. Tokrat razkrivamo datum dogodka ob prvi podelitvi nagrade tovarna leta 2018.

Podelitev nagrade bo v sredo, 10. oktobra, dogodek pa bo gostilo uspešno proizvodno podjetje, ki v izboru Tovarna leta 2018 ne sodeluje.

Poudarjamo pomen proizvodnje in tovarn

V Časniku Finance smo projekt Tovarna leta, ki je del gibanja Izvozniki.si, začeli novembra lani. Z njim poudarjamo pomen slovenskih tovarn za blaginjo Slovenije in pomen vodilnih ljudi v proizvodnji za dosežene gospodarske rezultate. Da bi pomen industrije za dobro Slovenije poudarili še bolj, v okviru projekta skupaj z uglednim svetovalnim podjetjem KPMG in ob pomoči neodvisne strokovne komisije izbiramo najboljše proizvodno podjetje v Sloveniji - tovarno leta.

Prvo nagrado tovarna leta bomo 10. oktobra najboljšemu proizvodnemu podjetju v Sloveniji podelili v družbi vodij proizvodnje in menedžerjev iz industrijskih podjetij, strokovnjakov in organizacij, ki sooblikujejo razvoj slovenske industrije, ter partnerjev in sodelavcev projekta Tovarna leta. Dogodek je brezplačen, prijave nanj pa v Časniku Finance že sprejemamo.

Zadnjo besedo bo imela strokovna komisija

Prihodnje leto bo podelitev nagrade potekala v podjetju, ki bo s predstavitvijo svojih dobrih praks in naprednih tehnologij v proizvodnji na dogodku v oktobru najbolj prepričalo strokovno komisijo za nagrado tovarna leta.

Finalistom izbora, ki bodo v svoji predstavitvi povzeli, kako jim je z optimizacijo proizvodnih procesov, s posodobitvami tehnološke opreme, avtomatizacijo, robotizacijo in digitalizacijo, s skrbjo za zaposlene in okolje - tudi z večjo energetsko učinkovitostjo proizvodnje - in tako naprej uspelo zmagovati na svetovnih trgih, premagovati tekmece, pridobivati nove kupce in povečati uspešnost poslovanja podjetja, bodo namreč člani strokovne komisije pred zbranimi udeleženci dogodka Tovarna leta postavili nekaj podrobnejših vprašanj o njihovih ključnih proizvodnih tehnologijah in procesih. Po koncu »zaslišanj« se bo komisija umaknila, pretehtala odgovore in predstavitve finalistov ter izbrala zmagovalca, prejemnika nagrade tovarna leta 2018.

Strokovno komisijo za nagrado Tovarna leta vodi Anton Papež, direktor družbe Interenergo, njeni člani pa so še Sibil Svilan, predsednik uprave SID banke, Barbara Domicelj, generalna direktorica Microsofta Slovenija in Stane Merše, vodja Centra za energetsko učinkovitost pri Inštitutu Jožefa Stefana. Pri prihodnjem izboru v letu 2019 se bo članom komisije pridružil tudi prvi prejemnik nagrade tovarna leta.

Prvi korak vprašalnik, drugi obisk podjetij

Uspešna proizvodna podjetja so se za sodelovanje v izboru Tovarna leta 2018 prijavila tako, da so izpolnila vprašalnik z 20 vprašanji. Ta zajema ključne kazalnike uspešnosti poslovanja podjetja, tehnološko naprednost proizvodnje, skrb za trajnostni razvoj (okolje) in skrb za zaposlene. Največ vprašanj, 11, se dotika tehnološke naprednosti proizvodnje.

Izpolnjene vprašalnike 14 podjetij bodo v svetovalni družbi KPMG, ki je strokovni partner projekta Tovarna leta, ovrednotili po petstopenjski lestvici, v skladu z metodologijo ocenjevanja zrelosti posameznega poslovnega področja. Podjetja, ki se bodo uvrstila v ožji izbor, bo obiskala najmanj štiričlanska ekipa KPMG. Kot je pojasnila Nevenka Kržan, senior partnerica svetovalne družbe KPMG v Sloveniji, želijo okviru razgovorov v podjetjih podrobneje spoznati dobre prakse, ki so bile predstavljene v izpolnjenih vprašalnikih.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse Ljubljanske mlekarne bodo iz mleka slovenskih krav za vso Evropo delale Siggijev islandski jogurt skyr

V Ljubljanskih mlekarnah vsak dan v različne mlečne izdelke v povprečju predelajo 550 tisoč litrov mleka, od tega je kar 80 odstotkov...

Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse Ajdovski Incom daleč pred vsemi pri izdelavi risanih junakov na sladolednih palčkah

Incom risane junake na sladolednih palčkah izdeluje tudi za več milijard evrov vredne blagovne znamke; letno izdelajo med 140 in 150...

OGLAS
Tovarna
Partnerji sporočajo
Partnerji sporočajo 6 slovenskih študentov gre na regionalno inženirsko tekmovanje PLC+Challenge 2019

Šesterica se bo 17. maja pomerila s študentskimi kolegi iz Hrvaške in Srbije za naziv regionalnega zmagovalca

OGLAS
Tovarna
Partnerji sporočajo
Partnerji sporočajo V Ljubljani bodo ta teden predstavljene prakse in novosti na področju digitalizacije v industriji

Ta četrtek, 9. maja 2019 od 8.30 ure dalje bo v Raddison Blu Plaza Hotelu v Ljubljani potekala konferenca Digitalne prakse in novosti v...

Tovarna
Novice
Novice Microsoft in Kolektor bosta skupaj razvijala rešitve za pametne tovarne

Sodelovala bosta pri razvoju rešitev za pametne tovarne, ki bodo temeljile na tehnologijah umetne inteligence in interneta stvari

Tovarna
Novice
Novice V industriji 21. stoletja pomembna tudi bionika

Čeprav je bionika mlada veda, bo pomembno vplivala na razvoj prihodnje industrije; inženirje bionike izobražujejo tudi pri nas