Digitalizacija: svoje procese prilagodite modernim orodjem

Digitalizacija: svoje procese prilagodite modernim orodjem
Digitalizacija: svoje procese prilagodite modernim orodjem
  30.05.2018  |  11:05
Čas branja: 5 min
Do izboljšanih poslovnih modelov podjetij s tehnološkimi novostmi in digitalizacijo procesov

Proizvodna podjetja v Sloveniji se bojujejo z globalno konkurenco, ki se vse bolj zaveda pomena digitalizacije za dolgoročno preživetje.

To zavedanje postaja močnejše tudi v Sloveniji, poudarja Gregor Potočar, direktor SAP Slovenija in po novem tudi direktor SAP v regiji južna in vzhodna Evropa (SEE). Kot pravi, imamo tudi v Sloveniji kar nekaj dobrih zgledov – podjetij, ki so s pomočjo novih tehnologij že optimizirala svoje proizvodne procese.

Novi poslovni modeli

»Seveda pa je digitalizacija še bistveno več kot to, gre za nove poslovne modele. Gre za tekmo, ki zahteva dober premislek, a hkrati zanj ne dopušča prav veliko časa. Digitalna disrupcija ima moč preoblikovanja trgov hitreje kot verjetno katerakoli druga sila v zgodovini,« poudarja Potočar.

In opozarja, da se je danes bolj kot kadarkoli prej treba zavedati rešitev, tehnologij in inovacij, ki so na voljo, ter najti načine za takojšen odgovor na poslovne izzive.

»Na mnogih področjih imamo izjemno znanje in ponujamo izjemne rešitve, a te kmalu ne bodo več konkurenčne, če ne bomo sprejeli odgovorov, ki jih ponuja digitalizacija. Če na primer ne bomo s pomočjo strojne inteligence avtomatizirali rutinskih opravil, zmanjšali števila napak oziroma jih hitreje reševali, zaposlenim pa omogočili, da se osredotočijo na tista področja, ki ustvarjajo pravo vrednost,« je opozoril.

Digitalna preobrazba podjetij

Digitalni preobrazbi podjetij dajejo v SAP velik poudarek, pravi Potočar. »SAP namreč v podjetja ne prinaša le tehnoloških rešitev, ampak tudi bogato znanje in dobre prakse. Podjetjem želimo pomagati na njihovi poti digitalne transformacije, tako da jim prenašamo svoje znanje in jih podpiramo v procesu preobrazbe.«

In ob tem dodaja: »Strategija SAP omogoča podjetjem optimizacijo proizvodnje in razvoj novih poslovnih modelov. Naše rešitve, zasnovane na moderni platformi, so povsem prilagojene sodobnim zahtevam povezljivosti in obdelave velike količine podatkov v realnem času. S tem zagotavljamo popolno povezljivost notranjih procesov z informacijami iz okolja, tako omrežij kot naprav. Vse te informacije nato obdelamo z našimi analitičnimi orodji in iz njih dobimo za odločanje in izvedbo dragocene informacije.«

V živo dobre tuje in domače prakse

Uspešna tuja in domača podjetja, ki digitalno transformacijo živijo že danes, bodo svoje izkušnje predstavila udeležencem prireditve, posvečene digitalizaciji podjetij, z naslovom SAP NOW, ki bo 12. junija na Brdu pri Kranju. »Dogodek je namenjen podjetjem vseh panog, še posebej pa bi rad omenil goste iz proizvodnih panog. Slovenski poslovneži in strokovnjaki se bodo iz prve roke seznanili z digitalno transformacijo v podjetju Hoerbiger iz Avstrije, vodilnem v panogi kompresorskih in hidravličnih tehnologij. Glavna akterja v njegovi preobrazbi sta programsko orodje SAP S/4 HANA in internet stvari (IoT). Tudi pri švicarskem proizvajalcu mikroprocesorjev Sensirion, ki ima podružnice v ZDA, Južni Koreji, Kitajski in Tajvanu, bodo udeleženci SAP NOW spoznali, kako prilagodljiva in učinkovita rešitev je SAP S/4 HANA,« napoveduje sogovornik.

Med primeri dobre prakse iz domačega poslovnega okolja, ki se bodo predstavili na dogodku, je sogovornik v ospredje postavil Pametno mesto Telekoma Slovenije in digitalizacijo procesov v Gorenju. Po besedah Potočarja sta to dva večja primera dobre prakse, v katerih s pridom izkoriščajo tehnološke novosti in digitalizacijo procesov za izboljševanje poslovnih modelov.

Napredno načrtovanje oskrbovalne verige v Gorenju

Izkušnje Gorenja ob uvajanju naprednega poslovnega načrtovanja oskrbovalne verige s pomočjo novega programskega orodja SAP Integrated Business Planning (IBP), ki je naslednik orodja Advanced Planner and Optimiser (APO), bo udeležencem prireditve na Brdu opisal pomočnik direktorja informatike in telekomunikacij v Gorenju Martin Kopušar.

Orodje IBP – zanj so po Kopušarjevih besedah izvedeli na notranji delavnici SAP na Dunaju pred dvema letoma – so v skupini Gorenje kot prvi v Sloveniji začeli uvajati marca lani. Zaradi agilnega pristopa so lahko IBP začeli uporabljati že po treh mesecih, in sicer pri pripravi letnega načrta, je povedal sogovornik. In priznal, da je bilo porodnih težav veliko – zlasti s privajanjem uporabnikov na novi sistem. Potrebne je bilo tudi precej improvizacije, saj so na delavnicah večkrat zadeli ob steno, ko v orodju ni bilo rešitve, ki bi jo potrebovali, a so težave s pomočjo razvijalcev, ki so vsak drug mesec pripravili novo izdajo orodja, hitro reševali.

»Uvedbo IBP smo razdelili v tri faze. V prvi fazi smo IBP uporabili pri načrtovanju budžeta, zdaj ga bomo še pri načrtovanju povpraševanja po naših izdelkih in pri načrtovanju dobav poslovnim enotam. Ti dve fazi načrtovanja, ki ju v podjetju imenujemo 'sell out' in 'sell in', smo združili, saj obe vplivata na proizvodnjo in nabavo,« je pojasnil sogovornik. In dodal, da je uvajanje teh faz načrtovanja zelo zahtevno, saj bi uporabniki želeli v novi sistem preslikati svoj dosedanji način dela, kar pa ni v redu. »Svoje procese je treba prilagoditi digitalnemu svetu in modernim orodjem, ne pa nasprotno,« je poudaril Kopušar.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Tovarna
Izbor Tovarne leta
Izbor Tovarne leta Za nagrado tovarna leta 2018 se bodo 10. oktobra v Kranju pomerili Domel, Krka in Polycom

Zmagovalca izbora Tovarna leta 2018 bo na popoldanskem dogodku, ki ga gosti družba Iskratel, izbrala štiričlanska strokovna komisija, ki...

Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse Z vitko organizacijo v petih letih do dvakrat večjih prihodkov

Naložba se navadno povrne v dveh letih; pomembno je, da so v proces uvajanja vitke organizacije vključeni vsi zaposleni

Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse Tako v Domelu izdelujejo 30 odstotkov lažje elektromotorje kot njihovi tekmeci po svetu

Vsako tretje gospodinjstvo v Evropi gre nad prah s sesalnikom, ki ga poganja Domelov elektromotor; družba iz Železnikov je lani izdelala...

Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse Pri gabaritih so prostorsko postavitev tovarne Yaskawe zmanjšali za več kot polovico

Zbrali smo izkušnje nekaj podjetij, ki sodelujejo z laboratorijem LASIM

Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse Vsak realen proizvodni proces znajo spraviti v digitalno obliko

Na fakulteti za strojništvo podjetja učijo, kako z digitalizacijo povečati konkurenčnost na trgu

Tovarna
Izbor Tovarne leta
Izbor Tovarne leta Finalisti izbora Tovarna leta 2018 bodo znani 5. septembra

Zmagovalca bo na sklepnem dogodku 10. oktobra, ki ga gosti družba Iskratel, izbrala strokovna komisija

Tovarna
Izbor Tovarne leta
Izbor Tovarne leta Kakšne so napredne proizvodne prakse najboljših proizvodnih podjetij v Sloveniji

Vodstva proizvodenj slovenskih podjetij, proizvodni strokovnjaki ter njihovi dobavitelji bodo 10. oktobra zbrani na enem mestu in bodo...

OGLAS
Tovarna
Partnerji sporočajo
Partnerji sporočajo Brez prilagodljivosti ne bo šlo več naprej

Poslovni informacijski sistem MIT Orkester tovarnam prihodnosti zagotavlja hitro spreminjanje proizvodnih in režijskih procesov glede na...