Digitalizacija: svoje procese prilagodite modernim orodjem

Digitalizacija: svoje procese prilagodite modernim orodjem
Digitalizacija: svoje procese prilagodite modernim orodjem
  30.05.2018  |  11:05
Čas branja: 5 min
Do izboljšanih poslovnih modelov podjetij s tehnološkimi novostmi in digitalizacijo procesov

Proizvodna podjetja v Sloveniji se bojujejo z globalno konkurenco, ki se vse bolj zaveda pomena digitalizacije za dolgoročno preživetje.

To zavedanje postaja močnejše tudi v Sloveniji, poudarja Gregor Potočar, direktor SAP Slovenija in po novem tudi direktor SAP v regiji južna in vzhodna Evropa (SEE). Kot pravi, imamo tudi v Sloveniji kar nekaj dobrih zgledov – podjetij, ki so s pomočjo novih tehnologij že optimizirala svoje proizvodne procese.

Novi poslovni modeli

»Seveda pa je digitalizacija še bistveno več kot to, gre za nove poslovne modele. Gre za tekmo, ki zahteva dober premislek, a hkrati zanj ne dopušča prav veliko časa. Digitalna disrupcija ima moč preoblikovanja trgov hitreje kot verjetno katerakoli druga sila v zgodovini,« poudarja Potočar.

In opozarja, da se je danes bolj kot kadarkoli prej treba zavedati rešitev, tehnologij in inovacij, ki so na voljo, ter najti načine za takojšen odgovor na poslovne izzive.

»Na mnogih področjih imamo izjemno znanje in ponujamo izjemne rešitve, a te kmalu ne bodo več konkurenčne, če ne bomo sprejeli odgovorov, ki jih ponuja digitalizacija. Če na primer ne bomo s pomočjo strojne inteligence avtomatizirali rutinskih opravil, zmanjšali števila napak oziroma jih hitreje reševali, zaposlenim pa omogočili, da se osredotočijo na tista področja, ki ustvarjajo pravo vrednost,« je opozoril.

Digitalna preobrazba podjetij

Digitalni preobrazbi podjetij dajejo v SAP velik poudarek, pravi Potočar. »SAP namreč v podjetja ne prinaša le tehnoloških rešitev, ampak tudi bogato znanje in dobre prakse. Podjetjem želimo pomagati na njihovi poti digitalne transformacije, tako da jim prenašamo svoje znanje in jih podpiramo v procesu preobrazbe.«

In ob tem dodaja: »Strategija SAP omogoča podjetjem optimizacijo proizvodnje in razvoj novih poslovnih modelov. Naše rešitve, zasnovane na moderni platformi, so povsem prilagojene sodobnim zahtevam povezljivosti in obdelave velike količine podatkov v realnem času. S tem zagotavljamo popolno povezljivost notranjih procesov z informacijami iz okolja, tako omrežij kot naprav. Vse te informacije nato obdelamo z našimi analitičnimi orodji in iz njih dobimo za odločanje in izvedbo dragocene informacije.«

V živo dobre tuje in domače prakse

Uspešna tuja in domača podjetja, ki digitalno transformacijo živijo že danes, bodo svoje izkušnje predstavila udeležencem prireditve, posvečene digitalizaciji podjetij, z naslovom SAP NOW, ki bo 12. junija na Brdu pri Kranju. »Dogodek je namenjen podjetjem vseh panog, še posebej pa bi rad omenil goste iz proizvodnih panog. Slovenski poslovneži in strokovnjaki se bodo iz prve roke seznanili z digitalno transformacijo v podjetju Hoerbiger iz Avstrije, vodilnem v panogi kompresorskih in hidravličnih tehnologij. Glavna akterja v njegovi preobrazbi sta programsko orodje SAP S/4 HANA in internet stvari (IoT). Tudi pri švicarskem proizvajalcu mikroprocesorjev Sensirion, ki ima podružnice v ZDA, Južni Koreji, Kitajski in Tajvanu, bodo udeleženci SAP NOW spoznali, kako prilagodljiva in učinkovita rešitev je SAP S/4 HANA,« napoveduje sogovornik.

Med primeri dobre prakse iz domačega poslovnega okolja, ki se bodo predstavili na dogodku, je sogovornik v ospredje postavil Pametno mesto Telekoma Slovenije in digitalizacijo procesov v Gorenju. Po besedah Potočarja sta to dva večja primera dobre prakse, v katerih s pridom izkoriščajo tehnološke novosti in digitalizacijo procesov za izboljševanje poslovnih modelov.

Napredno načrtovanje oskrbovalne verige v Gorenju

Izkušnje Gorenja ob uvajanju naprednega poslovnega načrtovanja oskrbovalne verige s pomočjo novega programskega orodja SAP Integrated Business Planning (IBP), ki je naslednik orodja Advanced Planner and Optimiser (APO), bo udeležencem prireditve na Brdu opisal pomočnik direktorja informatike in telekomunikacij v Gorenju Martin Kopušar.

Orodje IBP – zanj so po Kopušarjevih besedah izvedeli na notranji delavnici SAP na Dunaju pred dvema letoma – so v skupini Gorenje kot prvi v Sloveniji začeli uvajati marca lani. Zaradi agilnega pristopa so lahko IBP začeli uporabljati že po treh mesecih, in sicer pri pripravi letnega načrta, je povedal sogovornik. In priznal, da je bilo porodnih težav veliko – zlasti s privajanjem uporabnikov na novi sistem. Potrebne je bilo tudi precej improvizacije, saj so na delavnicah večkrat zadeli ob steno, ko v orodju ni bilo rešitve, ki bi jo potrebovali, a so težave s pomočjo razvijalcev, ki so vsak drug mesec pripravili novo izdajo orodja, hitro reševali.

»Uvedbo IBP smo razdelili v tri faze. V prvi fazi smo IBP uporabili pri načrtovanju budžeta, zdaj ga bomo še pri načrtovanju povpraševanja po naših izdelkih in pri načrtovanju dobav poslovnim enotam. Ti dve fazi načrtovanja, ki ju v podjetju imenujemo 'sell out' in 'sell in', smo združili, saj obe vplivata na proizvodnjo in nabavo,« je pojasnil sogovornik. In dodal, da je uvajanje teh faz načrtovanja zelo zahtevno, saj bi uporabniki želeli v novi sistem preslikati svoj dosedanji način dela, kar pa ni v redu. »Svoje procese je treba prilagoditi digitalnemu svetu in modernim orodjem, ne pa nasprotno,« je poudaril Kopušar.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse Belokranjska Iskra Kondenzatorji med proizvajalci v Evropi nima para

V Iskrini poslovni enoti Kondenzatorji v Semiču na leto izdelajo do sto milijonov elektronskih kondenzatorjev, nekaj sto tisoč...

Tovarna
Novice
Novice Te vsebine na Tovarni leta so vas v 2018 najbolj pritegnile

Z največ bralci članek o proizvodnji, povezani z novo predsedniško limuzino ruskega predsednika Vladimirja Putina

Tovarna
Novice
Novice Tako proizvodnim podjetjem pomagajo pri optimizaciji in digitalizaciji

Novosti in poudarke v ponudbi pojasnjujejo Siemens, Business Solutions, Microsoft Slovenija, MIT Informatika in Špica International

Tovarna
Novice
Novice Naziv inženirka leta 2018 Dori Domajnko iz RLS Merilne tehnike

V središču izbora Inženirka leta niso inženirski dosežki posameznic, ampak potencial nominirank, da so zgled in navdih mlajšim...

Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse Iskratelova tiskana vezja tudi v pospeševalniku delcev v Cernu

Lani so storitve elektronske proizvodnje za zunanje kupce Iskratelu prinesle skoraj 11 milijonov evrov oziroma dobro desetino prihodkov...

OGLAS
Tovarna
Partnerji sporočajo
Partnerji sporočajo Kako si lahko na preprost način zagotovite sredstva za tekočo likvidnost?

S financiranjem MSP, si lahko mala in srednje velika podjetja zagotovijo finančno podporo, ko se odločajo za nakup opredmetenih in...

Tovarna
Novice
Novice Industrijska uporaba bionskih eksoskeletov – bionic 4.0

Uporaba eksoskeletov se bo razširila na številna področja, še zlasti kjer delo v prisilni drži ustvarja bolečine in poškodbe.