Siemens bo bolj stavil na procesno industrijo

Siemens bo bolj stavil na procesno industrijo
Siemens bo bolj stavil na procesno industrijo
  23.05.2018  |  18:42
Čas branja: 3 min
Svoj 15-odstotni tržni delež na trgu rešitev za procesno industrijo bo še povečal

Tudi v procesni industriji, kamor med drugim sodijo kemijska, živilska in farmacevtska industrija, pa tudi oskrba z vodo in energijo, podjetja posvečajo čedalje več pozornosti digitalizaciji.

Prednosti, ki jih s podatki podprto poslovanje prinaša procesni industriji, je več. Podjetja se lahko hitreje odzivajo na zahteve trga, kupcem zagotavljajo manjše serije izdelkov, prilagojene njihovim potrebam, sproti, že med samim proizvodnim procesom, elektronsko nadzirajo kakovost izdelkov, hitreje odkrijejo napake ter jih sproti odpravijo ter povečujejo učinkovitost svojega poslovanja.

Siemens želi večji kos pogače

V rešitve za procesno industrijo se namerava v prihodnje bolj usmeriti tudi nemški industrijski velikan Siemens.

Kot je na mednarodni tiskovni konferenci o digitalizaciji v procesnih industrijah povedal Eckard Eberle, izvršni direktor Siemensove poslovne enote za procesno avtomatizacijo, želijo v prihodnje rasti hitreje od trga in si odrezati večji tržni delež. Ta zdaj znaša 15 odstotkov, kar Siemens uvršča na tretje mesto, za družbi ABB in Honeywell, ki s svojimi rešitvami pokrivata 19 oziroma 16 odstotkov trga. Svoje napredne rešitve za procesno industrijo bo Siemens prihodnji mesec predstavil na sejmu Achema.

Nove oblike sodelovanja

Digitalizacija procesne industrije prinaša tudi nove oblike sodelovanja med podjetji, je ob predstavitvi delovanja Siemensovega »živega laboratorija« Living Lab dejal Werner Schöfberger, vodja procesne avtomatizacije v Siemensu za regijo srednja in vzhodna Evropa.

Dobavitelji strojne in programske opreme so v snovanje novih proizvodnih zmogljivosti namreč vključeni že v fazi oblikovanja rešitev, ko s pomočjo digitalnih dvojčkov simulirajo delovanje procesov, strojev, proizvodnih linij in tovarne v celoti ter podjetju pomagajo izbrati optimalne rešitve, s tem pa prihraniti tudi denar in čas.

Zdravilo po meri posameznika

Med najnaprednejšimi in najinovativnejšimi procesnimi industrijami je farmacija. Digitalizacija bo farmacevtski industriji omogočila, da bo postopoma zmanjševala serije izdelkov in da bo lahko izdelovala cenovno dostopna zdravila po meri posameznika.

Živi laboratorij na Dunaju

Siemens svoje rešitve na področju procesne industrije razvija in preizkuša tudi v svojem živem laboratoriju Living Lab. Ta deluje pet let, lani novembra pa so ga preselili na sedež družbe na Dunaju in ga umestili na glavno promenado poslovne stavbe.

Kot je med ogledom delovanja živega laboratorija povedala Barbara Kavšek, vodja raziskovalne skupine za procesno analitiko v Siemensu Avstrija, na zaslonih sproti spremljajo dogajanje v bioreaktorju, kjer poteka fermentacija kvasa, in proces sproti usmerjajo, če pride do odstopanj. Ekipa raziskovalcev v laboratoriju Siemensove rešitve za procesno industrijo preizkuša tako, kot bi to počele stranke, hkrati pa je ogled delovanja živega laboratorija, opremljenega z najsodobnejšo napredno tehnologijo, močan prodajni argument Siemensa.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Tovarna
Izbor Tovarne leta
Izbor Tovarne leta Za nagrado tovarna leta 2018 se bodo 10. oktobra v Kranju pomerili Domel, Krka in Polycom

Zmagovalca izbora Tovarna leta 2018 bo na popoldanskem dogodku, ki ga gosti družba Iskratel, izbrala štiričlanska strokovna komisija, ki...

Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse Tako v Domelu izdelujejo 30 odstotkov lažje elektromotorje kot njihovi tekmeci po svetu

Vsako tretje gospodinjstvo v Evropi gre nad prah s sesalnikom, ki ga poganja Domelov elektromotor; družba iz Železnikov je lani izdelala...

Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse Pri gabaritih so prostorsko postavitev tovarne Yaskawe zmanjšali za več kot polovico

Zbrali smo izkušnje nekaj podjetij, ki sodelujejo z laboratorijem LASIM

Tovarna
Izbor Tovarne leta
Izbor Tovarne leta (intervju) Vidi se, da podjetja digitalizacijo resnično živijo

Tako je izkušnje ekipe KPMG, ki je v juniju in juliju obiskala vseh 14 podjetij v ožjem izboru za nagrado tovarna leta 2018, strnil...

Tovarna
Izbor Tovarne leta
Izbor Tovarne leta Kakšne so napredne proizvodne prakse najboljših proizvodnih podjetij v Sloveniji

Vodstva proizvodenj slovenskih podjetij, proizvodni strokovnjaki ter njihovi dobavitelji bodo 10. oktobra zbrani na enem mestu in bodo...

Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse Vsak realen proizvodni proces znajo spraviti v digitalno obliko

Na fakulteti za strojništvo podjetja učijo, kako z digitalizacijo povečati konkurenčnost na trgu

OGLAS
Tovarna
Partnerji sporočajo
Partnerji sporočajo Brez prilagodljivosti ne bo šlo več naprej

Poslovni informacijski sistem MIT Orkester tovarnam prihodnosti zagotavlja hitro spreminjanje proizvodnih in režijskih procesov glede na...