Siemens bo bolj stavil na procesno industrijo

Siemens bo bolj stavil na procesno industrijo
Siemens bo bolj stavil na procesno industrijo
  23.05.2018  |  18:42
Čas branja: 3 min
Svoj 15-odstotni tržni delež na trgu rešitev za procesno industrijo bo še povečal

Tudi v procesni industriji, kamor med drugim sodijo kemijska, živilska in farmacevtska industrija, pa tudi oskrba z vodo in energijo, podjetja posvečajo čedalje več pozornosti digitalizaciji.

Prednosti, ki jih s podatki podprto poslovanje prinaša procesni industriji, je več. Podjetja se lahko hitreje odzivajo na zahteve trga, kupcem zagotavljajo manjše serije izdelkov, prilagojene njihovim potrebam, sproti, že med samim proizvodnim procesom, elektronsko nadzirajo kakovost izdelkov, hitreje odkrijejo napake ter jih sproti odpravijo ter povečujejo učinkovitost svojega poslovanja.

Siemens želi večji kos pogače

V rešitve za procesno industrijo se namerava v prihodnje bolj usmeriti tudi nemški industrijski velikan Siemens.

Kot je na mednarodni tiskovni konferenci o digitalizaciji v procesnih industrijah povedal Eckard Eberle, izvršni direktor Siemensove poslovne enote za procesno avtomatizacijo, želijo v prihodnje rasti hitreje od trga in si odrezati večji tržni delež. Ta zdaj znaša 15 odstotkov, kar Siemens uvršča na tretje mesto, za družbi ABB in Honeywell, ki s svojimi rešitvami pokrivata 19 oziroma 16 odstotkov trga. Svoje napredne rešitve za procesno industrijo bo Siemens prihodnji mesec predstavil na sejmu Achema.

Nove oblike sodelovanja

Digitalizacija procesne industrije prinaša tudi nove oblike sodelovanja med podjetji, je ob predstavitvi delovanja Siemensovega »živega laboratorija« Living Lab dejal Werner Schöfberger, vodja procesne avtomatizacije v Siemensu za regijo srednja in vzhodna Evropa.

Dobavitelji strojne in programske opreme so v snovanje novih proizvodnih zmogljivosti namreč vključeni že v fazi oblikovanja rešitev, ko s pomočjo digitalnih dvojčkov simulirajo delovanje procesov, strojev, proizvodnih linij in tovarne v celoti ter podjetju pomagajo izbrati optimalne rešitve, s tem pa prihraniti tudi denar in čas.

Zdravilo po meri posameznika

Med najnaprednejšimi in najinovativnejšimi procesnimi industrijami je farmacija. Digitalizacija bo farmacevtski industriji omogočila, da bo postopoma zmanjševala serije izdelkov in da bo lahko izdelovala cenovno dostopna zdravila po meri posameznika.

Živi laboratorij na Dunaju

Siemens svoje rešitve na področju procesne industrije razvija in preizkuša tudi v svojem živem laboratoriju Living Lab. Ta deluje pet let, lani novembra pa so ga preselili na sedež družbe na Dunaju in ga umestili na glavno promenado poslovne stavbe.

Kot je med ogledom delovanja živega laboratorija povedala Barbara Kavšek, vodja raziskovalne skupine za procesno analitiko v Siemensu Avstrija, na zaslonih sproti spremljajo dogajanje v bioreaktorju, kjer poteka fermentacija kvasa, in proces sproti usmerjajo, če pride do odstopanj. Ekipa raziskovalcev v laboratoriju Siemensove rešitve za procesno industrijo preizkuša tako, kot bi to počele stranke, hkrati pa je ogled delovanja živega laboratorija, opremljenega z najsodobnejšo napredno tehnologijo, močan prodajni argument Siemensa.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse Belokranjska Iskra Kondenzatorji med proizvajalci v Evropi nima para

V Iskrini poslovni enoti Kondenzatorji v Semiču na leto izdelajo do sto milijonov elektronskih kondenzatorjev, nekaj sto tisoč...

Tovarna
Novice
Novice Te vsebine na Tovarni leta so vas v 2018 najbolj pritegnile

Z največ bralci članek o proizvodnji, povezani z novo predsedniško limuzino ruskega predsednika Vladimirja Putina

Tovarna
Novice
Novice Tako proizvodnim podjetjem pomagajo pri optimizaciji in digitalizaciji

Novosti in poudarke v ponudbi pojasnjujejo Siemens, Business Solutions, Microsoft Slovenija, MIT Informatika in Špica International

Tovarna
Novice
Novice Naziv inženirka leta 2018 Dori Domajnko iz RLS Merilne tehnike

V središču izbora Inženirka leta niso inženirski dosežki posameznic, ampak potencial nominirank, da so zgled in navdih mlajšim...

OGLAS
Tovarna
Partnerji sporočajo
Partnerji sporočajo Kako si lahko na preprost način zagotovite sredstva za tekočo likvidnost?

S financiranjem MSP, si lahko mala in srednje velika podjetja zagotovijo finančno podporo, ko se odločajo za nakup opredmetenih in...

Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse Iskratelova tiskana vezja tudi v pospeševalniku delcev v Cernu

Lani so storitve elektronske proizvodnje za zunanje kupce Iskratelu prinesle skoraj 11 milijonov evrov oziroma dobro desetino prihodkov...

Tovarna
Novice
Novice Industrijska uporaba bionskih eksoskeletov – bionic 4.0

Uporaba eksoskeletov se bo razširila na številna področja, še zlasti kjer delo v prisilni drži ustvarja bolečine in poškodbe.