Ne le stroji, premoženje podjetja so tudi podatki

Ne le stroji, premoženje podjetja so tudi podatki
Ne le stroji, premoženje podjetja so tudi podatki
  25.04.2018  |  12:43
Čas branja: 4 min
Zaposlenim omogočite, da do podatkov, ki so pomembni za njihovo delo in odločanje, dostopajo prek različnih naprav in ob časih, ki ustrezajo njim

Boljše napovedovanje povpraševanja po izdelkih in storitvah podjetja, natančnejše načrtovanje preventivnega vzdrževanja strojev in naprav, boljše načrtovanje potreb po sestavnih delih in surovinah, potrebnih za proizvodnjo, ustreznejše načrtovanje logistike v celotni oskrbovalni verigi.

To je le nekaj prednosti, ki jih proizvodnim podjetjem prinašajo sistematično urejeni, strukturirani in organizirani podatki, ki so digitalizirani in med seboj povezani v enovit sistem. Le takšne je namreč mogoče učinkovito oblikovati v smiselna poročila, jih vizualizirati oziroma predstaviti v grafični obliki ter jih postaviti v kontekst in analizirati, pojasnjuje Gabor Szabo, ki v Microsoftu vodi področje proizvodnje v srednji in vzhodni Evropi (CEE).

Podobno kot surovo nafto je treba predelati tudi podatke

»Večkrat lahko slišimo, da so podatki nova nafta, a to ne drži povsem. Sam bi rekel, da so podatki surova nafta. In kot surove nafte ne morete uporabiti kot gorivo za svoj avtomobil, ampak jo morajo v rafineriji za to prej predelati, tudi podjetje ne more uporabiti kot vir informacij za poslovno odločanje surovih in nepovezanih podatkov, ampak jih mora za to najprej digitalizirati in ustrezno preoblikovati ter postaviti v kontekst,« je Gabor Szabo slikovito pojasnil potrebo po med seboj povezanih strukturiranih in digitaliziranih podatkih proizvodnih podjetij.

Nad silose s povezovanjem

Kot pravi sogovornik, je to, da podjetje digitalizira ter spremlja in tudi z vizualizacijo analizira podatke v proizvodnji – od izkoriščenosti strojne opreme, produktivnosti posameznih proizvodnih linij, vzdrževanja strojev in naprav, kar je osnova za učinkovito preventivno vzdrževanje, spremljanje in zagotavljanje kakovosti, vpogleda v dodajanje in ustvarjanje vrednosti v proizvodnji, do spremljanja aktivnosti zaposlenih in ustvarjanja vrednosti na posameznih delovnih postajah –, šele prvi korak.

Pomembno je, da podatki ne ostanejo zaprti v tako imenovanih podatkovnih silosih, treba jih je med seboj povezati in deliti, poudarja sogovornik. Realnost je sicer pogosto drugačna, saj v veliko podjetjih proizvodnja deluje kot država v državi, je opozoril. Neredko se dogaja tudi, da druge poslovne funkcije, denimo nabava ali prodaja, s proizvodnjo ne uspejo pravočasno deliti pomembnih informacij, zaradi česar ima ta težave pri organizaciji dela na strojih in proizvodnih linijah, pa tudi pri razporejanju zaposlenih v proizvodnji.

Nepovezani podatki različnih poslovnih funkcij, še zlasti pa nepovezanost podatkov iz proizvodnje in drugih delov podjetja, so razlog, da proizvodnemu podjetju ne uspe povečati produktivnosti, kot bi jo lahko, in v celoti izkoristiti priložnosti, ki se ponujajo na trgu. Takšno podjetje v tržni tekmi dolgoročno ne more uspeti, saj bo sčasoma zaostalo za tekmeci, ki znajo podatke izkoristiti v polni meri.

Opolnomočite svoje zaposlene

A tudi z digitaliziranimi podatki podprta proizvodnja in z njihovo pomočjo izboljšani procesi in izdelki bodo podjetju prave rezultate prinesli šele, ko bo to zagotovilo dostopnost do podatkov oziroma ko bo prek komunikacijskih platform svoje zaposlene opolnomočilo s podatki ter jih med seboj učinkovito povezalo.

Ne le, da bodo zaposleni tako imeli takojšen vpogled v podatke, ki jih potrebujejo pri svojem delu in odločanju, podjetje bo hkrati doseglo tudi, da se zaposleni v proizvodnji – pa tudi tisti, ki delajo na terenu kot prodajni zastopniki ali v distribuciji – ne bodo več počutili odrinjeni na rob dogajanja oziroma v podrejenem položaju v primerjavi z zaposlenimi v »pisarnah«.

Podatke, ki so pomembni za zaposlene in njihovo delo, je treba demokratizirati ter ob tem zaposlenim omogočiti tudi, da ti do njih dostopajo prek različnih naprav in ob časih, ki ustrezajo njim, še poudarja Gabor Szabo. Šele tako podatki pridobijo vrednost in postanejo premoženje podjetja.

Tega se dobro zaveda tudi ameriški General Electric (GE), ki ga je pred 125 leti skupaj s partnerji ustanovil Thomas Edison in zaposluje 300 tisoč ljudi ter se ponaša z največ patenti med ameriškimi družbami, njegovi zaposleni pa so kar dvakrat prejeli Nobelovo nagrado.

Dodatnih 300 tisoč minut na dan

V GE po eni strani nenehno izboljšujejo učinkovitost in delovanje svojih izdelkov ter s tem povečujejo vrednost, ki jo ustvarjajo za svoje odjemalce in uporabnike ter tudi za podjetje samo. Po drugi strani pa so svoje zaposlene s pomočjo več platform, ki jih ponuja Microsoft, opolnomočili s podatki, zaradi česar njihovo delo zdaj teče bolj gladko in tudi bolj učinkovito. Ko zaposleni pri svojem delu dobijo na voljo dodatno minuto in ko je zaposlenih 300 tisoč, to pomeni ogromen pospešek v produktivnosti, poudarjajo v GE.

Hitrejši in učinkovitejši

Proizvodna podjetja potrebo po sistematičnem zagotavljanju povezanih podatkov, ki so zaposlenim v pomoč pri delu in odločanju, uvidijo zlasti takrat, ko ugotovijo, da so njihovi tekmeci hitrejši od njih, da bolje razumejo potrebe svojih strank in jih zato tudi bolje zadovoljujejo, da so njihovi tekmeci sposobni svoje izdelke proizvesti hitreje in z nižjimi stroški, saj je njihova proizvodnja učinkovitejša, je pojasnil Gabor Szabo.

Poleg tega v proizvodnih podjetjih ugotavljajo tudi, da za učinkovitost njihove celovite oskrbovalne verige v primerjavi s tekmeci ni dovolj, če so učinkoviti posamezni silosi oziroma posamezne poslovne funkcije podjetja – od prodaje, trženja, nabave, logistike, proizvodnje, skladiščenja. Tekmeci, ki pri svojem poslovanju uporabljajo možnosti, ki jih ponujata digitalna transformacija in digitalizacija – denimo možnost povezave med trgovci na drobno in sistemi podjetja, kot so ERP, MES in CRM ter sistemom za upravljanje logistike in skladišč –, so namreč pri optimiziranju svojega poslovanja veliko uspešnejši, je sklenil sogovornik.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse Ljubljanske mlekarne bodo iz mleka slovenskih krav za vso Evropo delale Siggijev islandski jogurt skyr

V Ljubljanskih mlekarnah vsak dan v različne mlečne izdelke v povprečju predelajo 550 tisoč litrov mleka, od tega je kar 80 odstotkov...

Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse Ajdovski Incom daleč pred vsemi pri izdelavi risanih junakov na sladolednih palčkah

Incom risane junake na sladolednih palčkah izdeluje tudi za več milijard evrov vredne blagovne znamke; letno izdelajo med 140 in 150...

OGLAS
Tovarna
Partnerji sporočajo
Partnerji sporočajo 6 slovenskih študentov gre na regionalno inženirsko tekmovanje PLC+Challenge 2019

Šesterica se bo 17. maja pomerila s študentskimi kolegi iz Hrvaške in Srbije za naziv regionalnega zmagovalca

OGLAS
Tovarna
Partnerji sporočajo
Partnerji sporočajo V Ljubljani bodo ta teden predstavljene prakse in novosti na področju digitalizacije v industriji

Ta četrtek, 9. maja 2019 od 8.30 ure dalje bo v Raddison Blu Plaza Hotelu v Ljubljani potekala konferenca Digitalne prakse in novosti v...

Tovarna
Novice
Novice Microsoft in Kolektor bosta skupaj razvijala rešitve za pametne tovarne

Sodelovala bosta pri razvoju rešitev za pametne tovarne, ki bodo temeljile na tehnologijah umetne inteligence in interneta stvari

Tovarna
Novice
Novice V industriji 21. stoletja pomembna tudi bionika

Čeprav je bionika mlada veda, bo pomembno vplivala na razvoj prihodnje industrije; inženirje bionike izobražujejo tudi pri nas