Izbor Tovarna leta 2018: delimo izkušnje, znanje in pogum

Izbor Tovarna leta 2018: delimo izkušnje, znanje in pogum
Izbor Tovarna leta 2018: delimo izkušnje, znanje in pogum
  04.04.2018  |  16:30
Čas branja: 2 min
Z izborom tovarne leta podjetjem in njihovim vodjem proizvodnje dajemo možnost, da svoje dobre prakse postavijo ob bok drugim uspešnim industrijskim podjetjem v Sloveniji

Bolj kot kadarkoli prej se je danes treba zavedati rešitev, tehnologij in inovacij, ki so na voljo.

Tako poudarja direktor družbe SAP Slovenija Gregor Potočar, ki je hkrati tudi član strokovnega odbora projekta Tovarna leta. In dodaja, da imajo slovenske tovarne na mnogih področjih izjemno znanje in ponujajo izjemne rešitve, a kmalu ne bodo več konkurenčne, če ne bodo sprejele odgovorov, ki jih ponuja digitalizacija.

Uspešna proizvodna podjetja smo v začetku marca povabili k sodelovanju v izboru Tovarna leta 2018. Več informacij o zahtevni tekmi najboljših proizvodnih podjetij v Sloveniji najdete na podstrani tovarna-leta.si/izbor.

Kako vidite trenutni položaj slovenskih tovarn in slovenskih industrijskih podjetij?

Vse bolj se zavedajo prednosti, ki jih prinaša digitalizacija, hkrati pa njene nujnosti. So pa pri prenosu digitalizacije v prakso mnoga še povsem na začetku ali zelo previdna. Prehitro se zadovoljijo zgolj z avtomatizacijo proizvodnje. Njihova konkurenca v tujini se z enako ali večjo hitrostjo spopada z istimi dilemami.

Mi jim na tej poti svetujemo, si prizadevamo biti njihov partner, jih čim bolje razumeti in jim predlagati najboljšo pot v celostno digitalno preobrazbo – za to imamo najboljše rešitve, ki jih mnogi naši partnerji v svetu že vsakodnevno uspešno uporabljajo. Veseli me, da tudi v Sloveniji že sodelujemo z nekaj podjetji, ki se digitalizacije lotevajo celostno.

Kako morajo slovenske tovarne napredovati, da bodo še naprej konkurenčne in uspešne v globalni tekmi? Kje vidite pri tem največje izzive, kako jih premagovati?

Danes bolj kot kadarkoli prej se je treba zavedati rešitev, tehnologij in inovacij, ki so na voljo, ter najti načine za takojšen odgovor na poslovne izzive. Na mnogih področjih imamo izjemno znanje in ponujamo izjemne rešitve, a te kmalu ne bodo več konkurenčne, če ne bomo sprejeli odgovorov, ki jih ponuja digitalizacija. Če na primer ne bomo s pomočjo strojne inteligence avtomatizirali rutinskih opravil, zmanjšali števila napak oziroma jih hitreje reševali, zaposlenim pa omogočili, da se osredotočijo na tista področja, ki ustvarjajo pravo vrednost.

Največ lahko naredimo z izobraževanjem zaposlenih na vseh ravneh ter s pravo mero drznosti in odločnosti vodstva, ki temeljita na poglobljenih primerjavah prednosti in tveganj, pri čemer pa se moramo še naprej zavedati svojih ključnih izvornih prednosti.

Zakaj bi uspešnim proizvodnim podjetjem priporočili, naj sodelujejo v izboru Tovarna leta 2018? Kje vidite širše koristi takšnega izbora za slovensko gospodarstvo in razvoj Slovenije?

Želim si, da bi uspešna proizvodna podjetja delila svoje izkušnje, znanje in pogum s tistimi, ki o digitalizaciji šele razmišljajo, in jih s svojimi zgodbami tako dodatno prepričala o potrebnosti tega koraka. Hkrati pa imajo ob projektu in njegovem strokovnem zaledju tudi priložnost za zunanji strokovni pogled na morebitne dodatne priložnosti, ki jih prinašajo nove tehnologije.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Tovarna
Izbor Tovarne leta
Izbor Tovarne leta Za nagrado tovarna leta 2018 se bodo 10. oktobra v Kranju pomerili Domel, Krka in Polycom

Zmagovalca izbora Tovarna leta 2018 bo na popoldanskem dogodku, ki ga gosti družba Iskratel, izbrala štiričlanska strokovna komisija, ki...

Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse Z vitko organizacijo v petih letih do dvakrat večjih prihodkov

Naložba se navadno povrne v dveh letih; pomembno je, da so v proces uvajanja vitke organizacije vključeni vsi zaposleni

Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse Tako v Domelu izdelujejo 30 odstotkov lažje elektromotorje kot njihovi tekmeci po svetu

Vsako tretje gospodinjstvo v Evropi gre nad prah s sesalnikom, ki ga poganja Domelov elektromotor; družba iz Železnikov je lani izdelala...

Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse Pri gabaritih so prostorsko postavitev tovarne Yaskawe zmanjšali za več kot polovico

Zbrali smo izkušnje nekaj podjetij, ki sodelujejo z laboratorijem LASIM

Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse Vsak realen proizvodni proces znajo spraviti v digitalno obliko

Na fakulteti za strojništvo podjetja učijo, kako z digitalizacijo povečati konkurenčnost na trgu

Tovarna
Izbor Tovarne leta
Izbor Tovarne leta Finalisti izbora Tovarna leta 2018 bodo znani 5. septembra

Zmagovalca bo na sklepnem dogodku 10. oktobra, ki ga gosti družba Iskratel, izbrala strokovna komisija

Tovarna
Izbor Tovarne leta
Izbor Tovarne leta Kakšne so napredne proizvodne prakse najboljših proizvodnih podjetij v Sloveniji

Vodstva proizvodenj slovenskih podjetij, proizvodni strokovnjaki ter njihovi dobavitelji bodo 10. oktobra zbrani na enem mestu in bodo...

OGLAS
Tovarna
Partnerji sporočajo
Partnerji sporočajo Brez prilagodljivosti ne bo šlo več naprej

Poslovni informacijski sistem MIT Orkester tovarnam prihodnosti zagotavlja hitro spreminjanje proizvodnih in režijskih procesov glede na...