Izbor Tovarna leta 2018: delimo izkušnje, znanje in pogum

Izbor Tovarna leta 2018: delimo izkušnje, znanje in pogum
Izbor Tovarna leta 2018: delimo izkušnje, znanje in pogum
  04.04.2018  |  16:30
Čas branja: 2 min
Z izborom tovarne leta podjetjem in njihovim vodjem proizvodnje dajemo možnost, da svoje dobre prakse postavijo ob bok drugim uspešnim industrijskim podjetjem v Sloveniji

Bolj kot kadarkoli prej se je danes treba zavedati rešitev, tehnologij in inovacij, ki so na voljo.

Tako poudarja direktor družbe SAP Slovenija Gregor Potočar, ki je hkrati tudi član strokovnega odbora projekta Tovarna leta. In dodaja, da imajo slovenske tovarne na mnogih področjih izjemno znanje in ponujajo izjemne rešitve, a kmalu ne bodo več konkurenčne, če ne bodo sprejele odgovorov, ki jih ponuja digitalizacija.

Uspešna proizvodna podjetja smo v začetku marca povabili k sodelovanju v izboru Tovarna leta 2018. Več informacij o zahtevni tekmi najboljših proizvodnih podjetij v Sloveniji najdete na podstrani tovarna-leta.si/izbor.

Kako vidite trenutni položaj slovenskih tovarn in slovenskih industrijskih podjetij?

Vse bolj se zavedajo prednosti, ki jih prinaša digitalizacija, hkrati pa njene nujnosti. So pa pri prenosu digitalizacije v prakso mnoga še povsem na začetku ali zelo previdna. Prehitro se zadovoljijo zgolj z avtomatizacijo proizvodnje. Njihova konkurenca v tujini se z enako ali večjo hitrostjo spopada z istimi dilemami.

Mi jim na tej poti svetujemo, si prizadevamo biti njihov partner, jih čim bolje razumeti in jim predlagati najboljšo pot v celostno digitalno preobrazbo – za to imamo najboljše rešitve, ki jih mnogi naši partnerji v svetu že vsakodnevno uspešno uporabljajo. Veseli me, da tudi v Sloveniji že sodelujemo z nekaj podjetji, ki se digitalizacije lotevajo celostno.

Kako morajo slovenske tovarne napredovati, da bodo še naprej konkurenčne in uspešne v globalni tekmi? Kje vidite pri tem največje izzive, kako jih premagovati?

Danes bolj kot kadarkoli prej se je treba zavedati rešitev, tehnologij in inovacij, ki so na voljo, ter najti načine za takojšen odgovor na poslovne izzive. Na mnogih področjih imamo izjemno znanje in ponujamo izjemne rešitve, a te kmalu ne bodo več konkurenčne, če ne bomo sprejeli odgovorov, ki jih ponuja digitalizacija. Če na primer ne bomo s pomočjo strojne inteligence avtomatizirali rutinskih opravil, zmanjšali števila napak oziroma jih hitreje reševali, zaposlenim pa omogočili, da se osredotočijo na tista področja, ki ustvarjajo pravo vrednost.

Največ lahko naredimo z izobraževanjem zaposlenih na vseh ravneh ter s pravo mero drznosti in odločnosti vodstva, ki temeljita na poglobljenih primerjavah prednosti in tveganj, pri čemer pa se moramo še naprej zavedati svojih ključnih izvornih prednosti.

Zakaj bi uspešnim proizvodnim podjetjem priporočili, naj sodelujejo v izboru Tovarna leta 2018? Kje vidite širše koristi takšnega izbora za slovensko gospodarstvo in razvoj Slovenije?

Želim si, da bi uspešna proizvodna podjetja delila svoje izkušnje, znanje in pogum s tistimi, ki o digitalizaciji šele razmišljajo, in jih s svojimi zgodbami tako dodatno prepričala o potrebnosti tega koraka. Hkrati pa imajo ob projektu in njegovem strokovnem zaledju tudi priložnost za zunanji strokovni pogled na morebitne dodatne priložnosti, ki jih prinašajo nove tehnologije.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse Tako Odelo v Preboldu izdeluje zadnje luči za prestižne znamke avtomobilov BMW, Audi in Mercedes-Benz

Odelo Slovenija zadnje luči serijsko izdeluje za približno 25 modelov avtomobilov, največ za znamke BMW, Audi in Mercedes-Benz; lani so...

Tovarna
Izbor Tovarne leta
Izbor Tovarne leta Izbor tovarne leta 2019: spodbuda in priložnost za izmenjavo dobrih praks med podjetji

Kako koristi sodelovanja v izboru tovarne leta 2019 vidijo člani strokovnega odbora tovarne leta

Tovarna
Izbor Tovarne leta
Izbor Tovarne leta Prvi korak na poti do lovorike tovarna leta 2019 je vprašalnik z 20 vprašanji

Največ vprašanj, 11, se dotika tehnološke naprednosti proizvodnje; lani so se nagrade tovarna leta 2018 veselili v Krki

Tovarna
Izbor Tovarne leta
Izbor Tovarne leta Izbor tovarne leta 2019 tudi priložnost, da se podjetje predstavi mladim talentom

Vstopna točka za sodelovanje v izboru Tovarna leta 2019 je vprašalnik s štirimi sklopi, izpolniti ga je treba do 30. aprila.

Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse Podatke spremenite v informacije, te pa v konkurenčno prednost podjetja

Internet stvari v Sloveniji uporablja 62 odstotkov proizvodnih podjetij, polovica podjetij namerava uporabo IoT še povečati, kažejo...

Tovarna
Novice
Novice (intervju) Dobili smo podporno okolje, ki lahko pomaga trgu digitalnih storitev

Marko Bohar, samostojni svetovalec v Zbornici elektronske in elektroindustrije (ZEE) pri GZS ter koordinator grozda Pametne tovarne o...

Tovarna
Novice
Novice Digitalizacija industrijskih objektov ena od tem na Siemensovi konferenci v Rabcu

Med novimi trendi bodo v ospredju rešitve v oblaku za učinkovito upravljanje stavb, pametni števci in ventili, predvsem pa celotno...