Delovanje proizvodnih podjetij osvetljujemo z več zornih kotov

Delovanje proizvodnih podjetij osvetljujemo z več zornih kotov
Delovanje proizvodnih podjetij osvetljujemo z več zornih kotov
  14.03.2018  |  16:20
Čas branja: 3 min
Z izborom tovarne leta podjetjem in njihovim vodjem proizvodnje omogočamo, da svoje dobre prakse postavijo ob bok drugim uspešnim industrijskim podjetjem v Sloveniji

Vitka, bolje organizirana in agilna podjetja se lažje prilagajajo nenehnim spremembam na trgu; ena od glavnih strateških usmeritev naših podjetij mora biti spodbujanje inovacij. Tako poudarja glavni direktor kranjske telekomunikacijske družbe Iskratel Željko Puljić, ki je hkrati tudi član strokovnega odbora projekta Tovarna leta.

Prejšnji teden smo uspešna proizvodna podjetja povabili k sodelovanju v izboru Tovarna leta 2018. Več informacij o zahtevni tekmi najboljših proizvodnih podjetij v Sloveniji najdete na podstrani tovarna-leta.si/izbor.

Izbor za najboljšo tovarno omogoča, da si proizvodna podjetja nastavijo zrcalo in preverijo, kje so glede tehnološke naprednosti, učinkovitosti v organizaciji in v proizvodnji, uspešnosti pri uvajanju nujnih novosti, s katerimi bodo lahko držala globalni tempo, med drugim poudarja član strokovnega odbora projekta Tovarna leta Željko Puljić.

Kako ocenjujete slovenske tovarne in slovenska proizvodna podjetja? Katere njihove prednosti bi še zlasti poudarili, na katere slabosti opozorili?

Zadnja svetovna gospodarska in finančna kriza je pustila posledice tudi med slovenskimi proizvodnimi podjetji. Nekaj smo jih izgubili, a ker je kriza vedno tudi priložnost, je v tem času zraslo tudi nekaj novih, predvsem start-up podjetij. Ta so razvila številne ideje, ki jih zdaj naše tovarne uresničujejo. Tudi mi smo povezani s takšnim podjetjem in sodelujemo pri izvedbi njihove rešitve. Prav odličnost ter edinstvenost izdelkov in rešitev, tehnološka superiornost produktov, ki brez inovacij ni več mogoča, je glavna prednost, s katero lahko konkuriramo regijam, državam in podjetjem s cenejšo delovno silo.

Celoten recept za dvig konkurenčnosti je po moji oceni sestavljen iz spleta prilagodljivosti, znanja, inovativnosti, poslovne potrpežljivost, ki jo moramo tudi sami izkazovati na določenih trgih, ter povezovanja raziskav in razvoja z izobraževanjem v skupno celoto. To je ključ do našega preboja.

Naša podjetja so pogosto kadrovsko in finančno podhranjena prav na področju razvoja novih izdelkov in rešitev, zato je pomembno povezovanje z zunanjimi institucijami, zlasti pa s kupci, ki so vedno prva in glavna usmeritev za ustvarjanje inovacij.

Kako morajo slovenske tovarne napredovati, da bodo še konkurenčne in uspešne v svetovni tekmi? Kje bodo pri tem največji izzivi, kako jih premagovati?

Slovenska podjetja so zaradi naše majhnosti trga izjemno izvozno naravnana. Delujejo predvsem kot samostojni proizvajalci in dobavitelji sestavnih delov in polizdelkov. Prav zaradi globalnosti trga je potreba po visoki konkurenčnosti naših izdelkov prva zahteva, ki jo moramo izpolnjevati. To je dosegljivo le z razvojem inovacij. Tudi zato sem trdno prepričan, da mora biti prav spodbujanje inovacij ena od glavnih strateških usmeritev naših podjetij. Potrebno je budno spremljanje zahtev trga, razvoja tehnologij, materialov, dizajna in vseh spremljajočih elementov. Zelo pomemben je tudi organizacijski vidik, saj se vitka, bolje organizirana in agilna podjetja lažje prilagajajo nenehnim spremembam na trgu.

Največji izziv za podjetja vidim prav v časovnem, kadrovskem, finančnem usklajevanju in skladnem uvajanju vseh potrebnih sprememb.

Zakaj bi uspešnim proizvodnim podjetjem priporočili, da sodelujejo v izboru Tovarna leta 2018? Kje vidite širše koristi takšnega izbora za slovensko gospodarstvo in razvoj Slovenije ter tudi za podjetja sama?

Za celotno slovensko gospodarstvo je dobro, če tudi proizvodna podjetja v okviru poenotenih in soglasno sprejetih meril izmerijo svojo »kondicijo«. Izbor za najboljšo tovarno namreč omogoča, da si proizvodna podjetja nastavijo zrcalo in preverijo, kje so glede tehnološke naprednosti, učinkovitosti v organizaciji in v proizvodnji, uspešnosti pri uvajanju nujnih novosti, s katerimi bodo lahko držala globalni tempo. Možnost spremljanja dobrih praks sodelujočih tovarn odpira celotnemu gospodarstvu dober vpogled v pripravljenost slovenske proizvodnje na nujen korak v industrijo 4.0 z vsemi njenimi spremljajočimi atributi. Hkrati odpira prostor za predstavitve naših strokovnjakov in izjemnih zaposlenih, ki delujejo v tehničnih, razvojnih, proizvodnih enotah in nimajo toliko medijske pozornosti. Odpira torej novo področje tudi kadrovski in komunikacijski funkciji v podjetjih. Tovarna leta je tako projekt, ki osvetljuje delovanje proizvodnih podjetij z več zornih kotov in ga vidim kot gospodarsko in družbeno koristnega.

Več informacij o izboru Tovarna leta 2018 najdete v članku tukaj.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse Tako Odelo v Preboldu izdeluje zadnje luči za prestižne znamke avtomobilov BMW, Audi in Mercedes-Benz

Odelo Slovenija zadnje luči serijsko izdeluje za približno 25 modelov avtomobilov, največ za znamke BMW, Audi in Mercedes-Benz; lani so...

Tovarna
Izbor Tovarne leta
Izbor Tovarne leta Izbor tovarne leta 2019: spodbuda in priložnost za izmenjavo dobrih praks med podjetji

Kako koristi sodelovanja v izboru tovarne leta 2019 vidijo člani strokovnega odbora tovarne leta

Tovarna
Izbor Tovarne leta
Izbor Tovarne leta Prvi korak na poti do lovorike tovarna leta 2019 je vprašalnik z 20 vprašanji

Največ vprašanj, 11, se dotika tehnološke naprednosti proizvodnje; lani so se nagrade tovarna leta 2018 veselili v Krki

Tovarna
Izbor Tovarne leta
Izbor Tovarne leta Izbor tovarne leta 2019 tudi priložnost, da se podjetje predstavi mladim talentom

Vstopna točka za sodelovanje v izboru Tovarna leta 2019 je vprašalnik s štirimi sklopi, izpolniti ga je treba do 30. aprila.

Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse Podatke spremenite v informacije, te pa v konkurenčno prednost podjetja

Internet stvari v Sloveniji uporablja 62 odstotkov proizvodnih podjetij, polovica podjetij namerava uporabo IoT še povečati, kažejo...

Tovarna
Novice
Novice (intervju) Dobili smo podporno okolje, ki lahko pomaga trgu digitalnih storitev

Marko Bohar, samostojni svetovalec v Zbornici elektronske in elektroindustrije (ZEE) pri GZS ter koordinator grozda Pametne tovarne o...

Tovarna
Novice
Novice Digitalizacija industrijskih objektov ena od tem na Siemensovi konferenci v Rabcu

Med novimi trendi bodo v ospredju rešitve v oblaku za učinkovito upravljanje stavb, pametni števci in ventili, predvsem pa celotno...