Izbor Tovarna leta 2018: Pomerite se v zahtevni tekmi najboljših proizvodnih podjetij v Sloveniji

 Izbor Tovarna leta 2018: Pomerite se v zahtevni tekmi najboljših proizvodnih podjetij v Sloveniji
Izbor Tovarna leta 2018: Pomerite se v zahtevni tekmi najboljših proizvodnih podjetij v Sloveniji
  08.03.2018  |  18:50
Čas branja: 5 min
Za sodelovanje v izboru tovarne leta se industrijska podjetja, ki poslujejo z dobičkom, prijavijo tako, da do 30. aprila izpolnijo vprašalnik.

Tekma za tovarno leta 2018 se je začela! Vprašalnik za sodelovanje na izboru, razpisni pogoji in pogodba o varovanju zaupnosti podatkov so objavljeni. Najdete jih na podstrani tovarna-leta.si/izbor, pa tudi na koncu tega prispevka. Vabljeni k sodelovanju!

O dobrih proizvodnih praksah uspešnih slovenskih industrijskih podjetij v okviru projekta Tovarna leta ne pišemo le v novinarskih prispevkih. Pripravljamo tudi izbor najboljšega proizvodnega podjetja v Sloveniji – tovarne leta.

Z izborom tovarne leta podjetjem in njihovim vodjem proizvodnje dajemo možnost, da ob bok drugim uspešnim industrijskim podjetjem v Sloveniji postavijo svoje dobre prakse na področju tehnološke naprednosti, učinkovitosti proizvodnje, vitke organizacije, uspešnosti pri uvajanju tehnologij industrije 4.0 (digitalizacija, robotizacija, internet stvari, upravljanje velepodatkov, oblačno poslovanje …), skrbi za varstvo okolja ter zaposlene.

Industrijskih podjetij je blizu 20 tisoč

Uspešnih industrijskih podjetij v Sloveniji ni malo. V statističnem uradu so jih nazadnje našteli skoraj 19.500. Oziroma približno toliko, kolikor je v Sloveniji podjetij, ki del svojih prihodkov od prodaje ustvarijo tudi na tujih trgih.

Predlanskim so slovenska industrijska podjetja ustvarila 21,3 milijarde evrov prihodkov, od tega 75 odstotkov oziroma 15,8 milijarde evrov na tujih trgih. Za lani podatki o prodaji industrijskih podjetij še niso na voljo, a če sklepamo po izjemni rasti izvoza blaga, ki je bil kar za tri milijarde evrov večji kot predlanskim, povzpel se je na 28,2 milijarde evrov, in po kar petodstotni rasti bruto domačega proizvoda, je tudi lani slovenska industrija dosegla odlične prodajne rezultate.

Za dobre prodajne rezultate in uspešno poslovanje industrijskih podjetij so pogoj tako kakovostni, inovativni mednarodno konkurenčni izdelki kot dobro organizirani in informacijsko podprti proizvodni procesi, sodobna tehnologija, ki je običajno plod lastnega znanja podjetja, ter visoko usposobljeni in motivirani zaposleni. S prepletom naštetega industrijska podjetja ohranjajo in povečujejo konkurenčnost na svetovnem trgu, pridobivajo nove posle in nove kupce ter rastejo.

Zakaj sodelovati v izboru Tovarna leta 2018

Kaj uspešna industrijska podjetja pridobijo s sodelovanjem v izboru za tovarno leta? S sodelovanjem v izboru in na sklepnem dogodku ob podelitvi nagrade bodo menedžerji in strokovnjaki v proizvodnji spoznali dobre prakse svojih kolegov, svoje rešitve primerjali z drugimi, izvedeli, kako izzive ob uvajanju naprednih tehnologij in procesov rešujejo v sorodnih podjetjih, dobili priložnost, da se s svojimi kolegi in različnimi proizvodnimi strokovnjaki srečajo in pogovorijo v živo, dobili povratne informacije in ideje za izboljšave …

Poleg naštetega sodelovanje v izboru tovarna leta podjetjem omogoča, da ekipi svojih vodilnih proizvodnih inženirjev izkaže dodatno priznanje za njihovo delo ter hkrati s predstavitvijo svojih dobrih poslovnih praks v ekipo privabi mlade inženirske talente.

Prvi korak: izpolniti je treba vprašalnik

K sodelovanju v izboru za tovarno leta vabimo industrijska podjetja s sedežem v Sloveniji, ki poslujejo z dobičkom. Prijavijo se tako, da do 30. aprila izpolnijo vprašalnik s štirimi glavnimi sklopi: tehnološka naprednost proizvodnega podjetja, poslovno-finančna uspešnost, skrb za okolje in skrb za zaposlene. Več o vprašalniku za izbor tovarne leta 2018, ki so ga pripravili v svetovalnem podjetju KPMG, strokovnem partnerju projekta Tovarna leta, v okvirju. Povezava do vprašalnika je na koncu prispevka.

Za sodelovanje v izboru Tovarna leta podjetjem ni treba plačati. Za podjetja, ki se bodo odločila sodelovati v izboru, bo brezplačna tudi udeležba na sklepnem dogodku ob podelitvi nagrade tovarna leta 2018.

Kako bo potekal izbor tovarne leta 2018

V KPMG bodo vse prejete vprašalnike pretehtali in ocenili, zatem pa na podlagi ovrednotenih odgovorov v sodelovanju z uredništvom projekta Tovarna leta v ožji izbor uvrstili do 15 podjetij.

Podjetja, ki se bodo uvrstila v ožji izbor, bo ekipa KPMG zatem obiskala ter se pred ogledom proizvodnje pogovorila s pomembnimi predstavniki podjetja.

Na podlagi ugotovitev s terena bodo v KPMG podjetja dodatno ocenili. Pri tem bo največji poudarek na obsegu uporabe novejših, zmogljivejših in boljših tehnologij ter rezultatih, ki jih te prinašajo podjetju.

Na podlagi ocene s terena bo KPMG v sodelovanju z uredništvom projekta Tovarna leta izbral od tri do pet finalistov, ki se bodo na sklepnem dogodku potegovali za nagrado tovarna leta.

Najboljše proizvodno podjetje v Sloveniji, prejemnika nagrade tovarna leta, bo na sklepnem dogodku na podlagi predstavitev podjetij in javnega pogovora s finalisti izbrala strokovna žirija uglednih menedžerjev in strokovnjakov. Člani strokovne žirije bodo finalistom postavili vprašanja o njihovih glavnih proizvodnih tehnologijah in procesih, s katerimi v podjetjih povečujejo uspešnost svojega poslovanja ter ohranjajo in pridobivajo kupce.

Zgodbe o dobrih praksah v proizvodnji

O dobrih proizvodnih praksah in tehnologijah, ki slovenskim industrijskim podjetjem pomagajo ohranjati in povečevati konkurenčnost na svetovnem trgu, pridobivati nove posle in nove kupce ter rasti, smo v okviru Tovarne leta pripravili več zgodb. Predstavili smo novo pametno tovarno Polycoma, zmagovalno formulo Metrela za 80 trgov na petih celinah, v Evropi najučinkovitejšo in najsodobnejšo tovarno vozil za prosti čas Adrie Mobila, kako v Etiju iz Izlak letno izdelajo 55 milijonov varovalk in stikal, v novomeškem TPV pa vsak dan 250 tisoč kosov sestavnih delov za avtomobile in tovornjake ter s kakšno proizvodnjo v Žireh svetovne tekmece premaguje Poclain Hidraulics (nekdanji Kladivar). V novinarskih prispevkih bomo proizvodne prakse podjetij predstavljali tudi v prihodnje. Če želite, da javnosti predstavimo vaše prakse v proizvodnji, skupaj z vašo ekipo vodilnih strokovnjakov v proizvodnji, vas vabimo, da se oglasite uredništvu Tovarne leta.

Povezavi na vprašalnik za sodelovanje v izboru Tovarna leta 2018 in pogodbo o varovanju zaupnosti podatkov sta tukaj:

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse Belokranjska Iskra Kondenzatorji med proizvajalci v Evropi nima para

V Iskrini poslovni enoti Kondenzatorji v Semiču na leto izdelajo do sto milijonov elektronskih kondenzatorjev, nekaj sto tisoč...

Tovarna
Novice
Novice Te vsebine na Tovarni leta so vas v 2018 najbolj pritegnile

Z največ bralci članek o proizvodnji, povezani z novo predsedniško limuzino ruskega predsednika Vladimirja Putina

Tovarna
Novice
Novice Tako proizvodnim podjetjem pomagajo pri optimizaciji in digitalizaciji

Novosti in poudarke v ponudbi pojasnjujejo Siemens, Business Solutions, Microsoft Slovenija, MIT Informatika in Špica International

Tovarna
Novice
Novice Naziv inženirka leta 2018 Dori Domajnko iz RLS Merilne tehnike

V središču izbora Inženirka leta niso inženirski dosežki posameznic, ampak potencial nominirank, da so zgled in navdih mlajšim...

OGLAS
Tovarna
Partnerji sporočajo
Partnerji sporočajo Kako si lahko na preprost način zagotovite sredstva za tekočo likvidnost?

S financiranjem MSP, si lahko mala in srednje velika podjetja zagotovijo finančno podporo, ko se odločajo za nakup opredmetenih in...

Tovarna
Novice
Novice Industrijska uporaba bionskih eksoskeletov – bionic 4.0

Uporaba eksoskeletov se bo razširila na številna področja, še zlasti kjer delo v prisilni drži ustvarja bolečine in poškodbe.

Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse Iskratelova tiskana vezja tudi v pospeševalniku delcev v Cernu

Lani so storitve elektronske proizvodnje za zunanje kupce Iskratelu prinesle skoraj 11 milijonov evrov oziroma dobro desetino prihodkov...