Iz Solkana v Ljubljano: Business Solutions bo podjetjem pomagal do boljših poslovnih procesov

Iz Solkana v Ljubljano: Business Solutions bo podjetjem pomagal do boljših poslovnih procesov
Iz Solkana v Ljubljano: Business Solutions bo podjetjem pomagal do boljših poslovnih procesov
  21.02.2018  |  13:30
Čas branja: 5 min
Ponudnik informacijskih rešitev z okoli 60 zaposlenimi večje in kompleksnejše posle izvaja tudi za srednja in velika podjetja

Lani je solkanski ponudnik celostnih informacijskih rešitev Business Solutions, ki ima od leta 2013 poslovalnico tudi v Celju in skupaj zaposluje okoli 60 ljudi, prihodke od prodaje povečal za petino, na približno pet milijonov evrov. Letos nameravajo poslovalnico ustanoviti tudi v Ljubljani.

»Odprtje poslovalnice v Ljubljani je odvisno predvsem od tega, ali nam bo uspelo dobiti ustrezne kadre,« je povedal Jernej Rehar, direktor in solastnik podjetja. Kot pravi, njihov posel temelji na ljudeh. »Dobre rezultate prinesejo samo dobri ljudje. Tem pa mora ustrezati tudi način dela, kot ga imamo v našem podjetju,« je dodal.

Prihodki in število zaposlenih lani zrasli za petino

Leta 2017, ki je bilo po sogovornikovih besedah za Business Solutions zelo uspešno, so število zaposlenih povečali približno za petino, približno tolikšna je bila tudi rast prihodkov podjetja. »Z naročili smo zasedeni najmanj za leto dni vnaprej,« še pove sogovornik. In doda, da bodo zato v prihodnje zaposlovali in zmerno rasli.

V ospredje postavijo poslovne procese

Na vprašanje, kaj so glavne prednosti podjetja, ki jim pomagajo pridobivati nove posle in rasti, je Jernej Rehar odgovoril: »Predvsem to, da se posvetimo poslovnim procesom podjetja. Ne želimo biti toliko informatiki, ampak podjetje, ki ponuja vsa orodja za izboljšave poslovnih in proizvodnih procesov. Ne želimo, da ima informatika sama svoj namen, ampak se posvetimo procesom podjetja, ki jih želimo podpreti in oblikovati tako, kot bi jih želeli imeti mi sami v našem podjetju. Pri tem resda izhajamo iz standardnih procesov, ki pa so standardni z namenom in podjetju pomagajo v poslovanje vpeljati tako dobre prakse kot red. Hkrati standarde prilagodimo posebnostim posameznega naročnika, saj so prav te posebnosti njegova konkurenčna prednost in temelj uspešnega poslovanja.«

Organizacija je zasnovana na timih

Vodja prodaje Matjaž Jug je k temu dodal še, da k uspešnosti podjetja veliko pripomore tudi organizacija, ki je zasnovana na timih. Podjetje tako ni razdeljeno v običajne oddelke razvojnikov, uvajalcev, projektantov, podpornikov, ampak je vsak tim sestavljen iz naštetih profilov ljudi. Če tim potrebuje specifična znanja, ki jih sam nima, se poveže s sodelavci iz drugih timov.

»Naši timi, ki štejejo od štiri do šest ljudi, so stalni, kar pomeni, da ekipa, ki prevzame projekt, pri njem dela tako rekoč ves čas, od začetne analize do implementacije pri naročniku in podpore po prehodu v produkcijo, ko ga v skrb prevzame služba za vzdrževanje,« je pojasnil Jug.

Kot je dejal Rehar, timi operativno delujejo kot majhna podjetja znotraj podjetja Business Solutions. »S tem se trudimo ohranjati prožnost malega podjetja,« je poudaril.

Začeli z rešitvijo za distribucijo plina v Grčiji

Poslovna zgodba solkanskega ponudnika informacijskih rešitev - te razvijajo na podlagi palete Microsoftovih poslovnih informacijskih rešitev - se je začela pred 18 leti, ko so za dejavnost distribucije energentov razvili svoje prve informacijske rešitve.

In sicer kar za 200 tisoč odjemnih mest za plin v Grčiji, je povedal vodja prodaje v podjetju Business Solutions Matjaž Jug. »Za naročnika iz Soluna smo v okolju Dynamics Navision razvili podporo vodenju distribucije plina. Potem smo to rešitev razširili še na elektrodistribucijsko dejavnost, pozneje pa tudi na področje poslovanja komunalnih dejavnosti, kamor denimo sodijo organiziran odvoz odpadkov, oskrba s pitno vodo, distribucija toplote in energentov ...« je naštel. In dodal, da na področju rešitev za elektrodistribucijsko dejavnost pomembno prelomnico za podjetje pomeni posel v letu 2013 za elektrodistributerja z več kot 800 zaposlenimi in 150 odjemalci Elektra Gorenjska, za katerega so na podlagi omenjene rešitve pripravili in z vsemi potrebnimi prilagoditvami za vse posebnosti poslovanja naročnika izdelali popolno rešitev.

Rešitvi za hrambo dokumentov in vodenje skladišč

Med najnovejšimi poslovnoinformacijskimi rešitvami, ki so ju za svoje naročnike iz proizvodnih dejavnosti razvili v solkanskem podjetju in ki ju bodo lahko tržili in razvijali tudi drugi partnerji v Microsoftovi mreži po svetu, so v Business Solutions poudarili rešitev za hrambo dokumentov Power DMS in sistem za vodenje skladišč Power WMS.

Prva vsakemu, predvsem pa proizvodnemu podjetju, olajša pregled nad vso poslovno dokumentacijo - vse od razvoja izdelkov, kjer lahko vse risbe izdelkov arhivirajo, pa do proizvodnje, kjer so risbe izdelkov na voljo vsem zaposlenim, ki jih v proizvodnem procesu potrebujejo.

Druga rešitev omogoča sprotno spremljanje interne logistike materiala in izdelkov - od nabave in prevzema materiala v skladišču z ročnim skenerjem do odpreme izdelka iz skladišča, ko skladiščna dobavnica skladiščnika vodi po najbolj idealni poti do vseh izdelkov, potrebnih za komisioniranje.

Med novimi rešitvami solkanskega podjetja je tudi sistem AllForTime za časovno organiziranje zaposlenih, ki spremlja navzočnost zaposlenih na delovnem mestu, olajša načrtovanje dela in dopustov ter ponuja vse potrebne podatke za izračun plač.

Večji in kompleksnejši posli

Kot pravi Matjaž Jug, je razlika med letoma 2018 in 2013 zlasti ta, da danes v podjetju pridobivajo tudi večje posle, ki so kompleksnejši in zato zahtevajo precej prilagajanj rešitev po meri podjetja. »Večje posle izvajamo tako za srednja, večja in velika podjetja iz različnih panog, za katera že imamo na voljo svoje namenske rešitve.«

V zadnjih dveh letih stranke Business Solutions po Jugovih besedah običajno pokličejo same. »Večinoma so to podjetja iz sorodnih dejavnosti, ki so jim uporabniki naših storitev povedali, da so zadovoljni z našimi rešitvami, ali pa so imeli priložnost uporabo naših rešitev videti v živo. Največ prodaje prinese dobra referenca,« je poudaril sogovornik.

Kot pravi, se v podjetjih za posodobitev ali zamenjavo informacijskega sistema navadno odločijo, ko njihov obseg poslovanja zraste do ravni, ko ga s svojimi informacijskimi rešitvami ne morejo več podpirati.

Med razlogi, da se v podjetjih odločijo za uporabo informacijskega sistema v Microsoftovem okolju, je po Jugovih besedah zlasti dejstvo, da so rešitve, ki jih ponujajo na področju proizvodnje, logistike in skladiščenja, v zadnjih 10, 15 letih močno napredovale. »Poleg tega smo v Business Solutions te rešitve, ki so jih v osnovi razvili Microsoftovi partnerji, še nadgradili in prilagodili potrebam naših strank,« je poudaril.

Pomemben dejavnik, ki pripomore k odločitvi podjetij za uporabo Microsoftovega ERP-sistema, je v njegovi povezljivosti z drugimi sistemi. Denimo s sistemom za upravljanje odnosov s strankami Dynamics CRM, za kar je podjetjem na voljo brezplačen Microsoftov vmesnik, ki zagotavlja obojestransko integracijo.

»Se pravi, da je mogoče finančne, računovodske in prodajne podatke prikazati v sistemu CRM, ob tem pa oblikovati prodajno priložnost oziroma ponudbe, katerih podatki se sekundno sinhronizirajo v sistemu NAV,« je ponazoril sogovornik. In dodal, da se z vmesniki podobno sproti s sistemom ERP sinhronizirajo tudi spletna prodaja in podatki iz zalednih sistemov (vključujoč podatke iz javno dostopnih podatkovnih baz), tako da je pretok podatkov popoln.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse Iskratelova tiskana vezja tudi v pospeševalniku delcev v Cernu

Lani so storitve elektronske proizvodnje za zunanje kupce Iskratelu prinesle skoraj 11 milijonov evrov oziroma dobro desetino prihodkov...

Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse (intervju) Kako se lotiti digitalizacije proizvodnje in zakaj je to pomembno

Če vstopiš v krizo digitaliziran, si bolj konkurenčen, poudarja Boris Grivić, donedavni direktor Zarje Elektronike, ki ima izkušnje z...

Tovarna
Novice
Novice Tako proizvodnim podjetjem pomagajo do še boljšega poslovanja

Tom PIT, Kopa računalniški inženiring, Avtenta, Iskratel in SID banka o novostih in poudarkih v letošnji ponudbi za proizvodna podjetja

Tovarna
Izbor Tovarne leta
Izbor Tovarne leta Tovarna leta 2019: tekma, promocija, priznanje, druženje

Razpis za izbor tovarne leta 2019 je objavljen; k sodelovanju vabljena uspešna proizvodna podjetja

Tovarna
Novice
Novice Industrijska uporaba bionskih eksoskeletov – bionic 4.0

Uporaba eksoskeletov se bo razširila na številna področja, še zlasti tja, kjer delo v prisilni drži povzroča bolečine in poškodbe.

Tovarna
Novice
Novice Resnični potencial umetne inteligence leži v industriji

Umetna inteligenca, ki je integrirana v industrijske procese z namenom ustvarjanja vrednosti v industrijskem obsegu, lahko koristi vsem